De ‘ik’ in leidinggeven: maak gebruik van uw narcistische kantjes

Geplaatst door Robert Half op 22/01/2015

Narcisme is een beladen term die bij veel mensen een negatieve connotatie heeft. Het woord werd voor het eerst door Sigmund Freud gebruikt en is dan ook voer voor psychologen. 

Toch heeft iedereen een narcistisch kantje. Gelukkig maar, want hierdoor zijn we zelfbewust en stralen we zelfvertrouwen uit. Uit onderzoek blijkt dan ook dat managers baat hebben bij een gezonde dosis narcisme, zolang die niet te dominant aanwezig is.

Leiders inspireren en innoveren

CEO’s, managers en iedereen met een leidinggevende functie moeten over een aantal eigenschappen beschikken om succesvol te zijn. Lef, durf, zelfvertrouwen en visie zijn karaktertrekken die u als manager helpen om uw doelstellingen te bereiken. Succesvolle leiders uit de bedrijfswereld (zoals Steve Jobs of Bill Gates), maar ook uit de politiek (zoals Nelson Mandela of Mahatma Gandi) waren hier typevoorbeelden van. Ze slaagden erin om te innoveren en te inspireren en zo hun visie op anderen over te brengen.

De positieve karaktertrekken van narcisten

Om gelukkig te zijn, moet u zichzelf in de eerste plaats graag zien. Ieder van ons heeft dan ook een narcistisch trekje. Dit zijn positieve karaktertrekken die dikwijls met narcisme worden geassocieerd:

  • innovatief
  • charismatisch
  • toegewijd
  • volhardend

Narcisten gaan uitdagingen maar al te graag aan en deinzen niet terug voor mogelijke gevaren en risico’s. Het zijn bevlogen speechers, ze gaan er volledig voor en accelereren zelfs in moeilijke situaties. En laat dat nu net de eigenschappen zijn die u als succesvol manager ook nodig heeft.

Het donkere kantje van narcisme

Narcisme heeft, zoals andere karaktertrekken, ook een minder aangenaam kantje. Als narcisme bij mensen in te grote mate aanwezig is, kunnen ze beschikken over weinig empathie en weinig emotionele intelligentie. Dikwijls zijn ze dan te vol van zichzelf om naar andermans mening te luisteren. Als die karaktertrekken de overhand krijgen, zijn visie, strategie en succes veraf. Sterker nog: narcisten kunnen mensen tegen zich in het harnas jagen en zo kan er een vijandige sfeer ontstaan.

Leidinggeven is een kwestie van zelfkennis

Bent u een CEO of manager en herkent u enkele van bovenstaande karaktertrekken? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken, zolang u zich er maar van bewust bent. Narcisme is een noodzaak om in het professionele leven succesvol te zijn, maar uiteraard mag u niet uit de bocht gaan. Leidinggeven is een evenwichtsoefening, elke dag opnieuw. Excessen kunnen namelijk verregaande gevolgen hebben, zowel voor u als voor uw omgeving. Wilt u een succesvol leidinggevende zijn? Dan is het dus zaak om uw narcistisch kantje te benutten, zonder te overdrijven!

Meer blogposts...