De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft zijn opvolger voor Marc Wilmots beet. De Spanjaard Roberto Martinez wacht de opdracht om onze Rode Duivels naar successen te loodsen. Nogal ongebruikelijk publiceerde de voetbalbond het gewenste profiel van de nieuwe bondscoach op hun website. Opvallende vereiste op de wenslijst van de Voetbalbond: een coach die “generatiemanagement goed beheerst”. Maar waarom hecht de KBVB zo veel belang aan generatiemanagement en wat houdt dat nu precies in?

Dit artikel werd geschreven door Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half BeLux en verscheen eerder als Vrije Tribune op Trends

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

KBVB zkt. witte raaf

De eerste stap van elk succesvol aanwervingsproces is het opstellen van een goede functieomschrijving. Door het gewenste profiel voor de nieuwe bondscoach online te publiceren toont de Voetbalbond zich als een transparant werkgever. Met zo’n acht vaag geformuleerde bulletpoints is het opgestelde functieprofiel echter redelijk beperkt, zeker gezien het zo’n belangrijke job betreft.  Zo gaat de Voetbalbond op zoek naar een ‘sterke, open communicator’, die zijn ‘sociale en high performance context goed beheerst’, zonder echt diepgaand te kwalificeren wat de job nu precies inhoudt. Een gemiste kans, want het belang van een nauwkeurige functieomschrijving mag niet onderschat te worden. Door de job inhoud nauwkeurig te beschrijven voorkomt de KBVB dat ze een verkeerde keuze maakt. De kandidaten krijgen zo ook een duidelijk beeld van hun mogelijke taken en verantwoordelijkheden, zodat de KBVB minder tijd zou verliezen met het afwijzen van niet geschikte kandidaten. Voor de oefeninterland tegen Spanje op 1 september zou er namelijk al een nieuwe bondscoach moeten zijn…

Een goed opgestelde functieomschrijving is bovendien niet alleen een doeltreffend hulpmiddel voor de aanwerving, het biedt ook een goede basis om de bondscoach te evalueren en bij te sturen waar nodig, iets waar het volgens veel analisten in de samenwerking met Wilmots aan ontbrak.

Generatiemanagement: de sleutel tot succes

Een andere opvallende bevinding is dat de KBVB een uitgesproken belang hecht aan generatiemanagement, en terecht! Maar waarom is generatiemanagement nu zo belangrijk voor een team?

We staan er misschien niet meteen bij stil, maar de huidige beroepsbevolking telt vier generaties, met elk hun eigen waarden en normen: de zogenaamde ‘babyboomgeneratie’ (°1946-1964), generatie ‘X’ (°1965-1977), ‘Y’ (°1978-1989) en ‘Z’ (°1990-1999). Elk van deze generatie heeft een eigen visie, capaciteiten en groeipotentieel.

Indien de KBVB een winnend team wil samenstellen heeft ze dus een bondscoach nodig die leiderschap toont en die verschillende generaties kan managen. Net zoals in vele organisaties, bestaat het team van de Rode Duivels ook uit verschillende generaties met elk hun eigen verwachtingspatroon en houding. Bovendien moet de selectieheer ook nog een volledig groep aan coaches, fysio’s en wedstrijdanalisten als één team laten functioneren. 

De jongste generatie, generatie ‘Z’ – met jongere spelers zoals Thibaut Courtois, de broers Lukaku en Michy Batshuayi, – zijn veel mondiger in vergelijking met de oudere generaties. Generatie Z verwacht constante mogelijkheden voor groei maar ook mentorschap en passie van hun leider/coach. Ze hebben ook hoge verwachtingen op het gebied van opleiding en, boven alles, waardering.

Spelers van generatie ‘Y’ – met oudere spelers zoals Vincent Kompany, Dries Mertens of Thomas Vermaelen – willen vooral zin geven aan hun job. Ze waarderen open en eerlijke communicatie en zijn constant op zoek naar nieuwe uitdagingen. Bovendien hechten ze veel belang aan samenwerking, wat essentieel is voor de Belgische ploeg.

De omkadering van de Rode Duivels bestaat uit mensen uit de generaties ‘X’ en ‘Y’. Generatie ‘X’ is het meest sceptisch ten opzichte van autoriteit, nemen graag zelfstandige beslissingen en zijn steeds op zoek naar opportuniteiten. De breuk met Lieven Maesschalk, de topkinesist die de Rode Duivels in 2014 verliet omdat hij zich niet kon vinden in de visie van Marc Wilmots, is hier een goede illustratie van.

De ‘babyboomers’ zijn dan weer het meest loyaal van alle generaties en zullen minder snel geneigd zijn om frequent van job te veranderen. Ze hebben dan ook het meeste moeite met plotse veranderingen. Denk maar aan assistent Vital Borkelmans, zelf een babyboomer, die recent nog zijn loyaliteit voor Marc Wilmots uitsprak (“als hij vertrekt, vertrek ik ook”). Toch bezit deze generatie essentiële expertise en kennis en hebben ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van het team of de organisatie. Zij zullen dan ook vlot een mentor- of coachrol opnemen om het teamwerk te faciliteren.

De nieuwe bondscoach zal conflicten in het team dan ook best benaderen vanuit een generatiebril. Een speler van generatie Y en X zal bijvoorbeeld helemaal anders reageren wanneer de bondscoach hem op de bank zet dan een speler van generatie Z of een babyboomer. Generatie Y en X zijn minder gevoelig voor kritiek en zullen uit zichzelf begrijpen dat er bepaalde beslissingen genomen moeten worden in functie van het team. Bij een speler van generatie Z of een babyboomer doet de bondscoach er best aan zijn keuze onmiddellijk in een persoonlijk gesprek duiden, om een mogelijk conflict de kiem in te smoren.

Een bondscoach die generatiemanagement weet te beheersen, speelt in op die verschillen en weet ze te benutten. Steeds meer managers worden vandaag geconfronteerd met generatieverschillen in hun teams. Het is belangrijk om oog te hebben voor de verschillende visie, mindset en communicatiestijl van elk van de generaties. Voor elke generatie in het team is het belangrijk om een aangepaste aanpak te hanteren en een leeftijdsbewust beleid te voeren. Als de Rode Duivels binnen twee jaar willen schitteren op het WK in Rusland, houdt de nieuwe bondscoach hier best rekening mee.