Uw beste werknemers behouden: 5 verrassende manieren

Geplaatst door Robert Half op 16/01/2019

Geschikt personeel vinden is één ding – topkandidaten vervolgens behouden is een tweede.

Tevreden en gemotiveerde werknemers zijn het meest geneigd om bij een bedrijf te blijven werken. Hoe je dat bewerkstelligt? Regelmatig complimenten geven en zorgen voor uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om je beste personeel te behouden. Wij geven vijf verrassende tips.

 

1. Job crafting

Met job crafting geef je werknemers de kans om hun job zelf vorm te geven.

Bijvoorbeeld door zelf andere taken op zich te nemen buiten hun eigen expertise, of door samen te werken met mensen van andere afdelingen. Daardoor hebben ze meer controle over hun job, krijgt het werk meer betekenis en zullen ze zich meer identificeren met de organisatie.

Dit vergroot de kans dat ze langer in uw bedrijf willen blijven werken aanzienlijk.

 

2. Pak het functioneringsgesprek anders aan

Het functioneringsgesprek kan een goede stok achter de deur zijn om regelmatig met uw werknemer aan tafel te zitten en te bespreken wat goed gaat en wat beter kan. Maar waarom zou je dit beperken tot één keer per jaar?

Door het functioneringsgesprek te schrappen en in plaats daarvan simpelweg vaker te praten met werknemers, ontdekt u eerder waar ze eventueel tegenaan lopen of mee zitten. En kunt u dus sneller ingrijpen wanneer een collega ontevreden is en op zoek dreigt te gaan naar een andere uitdaging.

 

3. Geef inspraak op zaken die werknemers blij maken

Op een plek waar men zo veel tijd doorbrengt als op het werk, willen uw werknemers geïnspireerd worden door hun omgeving. Geef uw personeel daarom inspraak in dingen waar zij blij van worden, zoals het interieur.

Zien uw werknemers graag meer groen? Kleed uw kantoor aan met extra planten. Hebben ze behoefte aan ontspanning? Zorg voor een spelcomputer of pingpongtafel waar ze in de pauze stoom kunnen afblazen.

Zo worden werknemers niet alleen blij van hun werkomgeving, maar krijgen ze bovendien het gevoel dat ze bijdragen aan de onderneming.

 

4. Zorg voor leuke ‘extraatjes’

Secundaire arbeidsvoorwaarden als pensioen of een bedrijfswagen of zijn vaak standaard. Door te investeren in echte ‘extraatjes’ voor je werknemers, maakt u als bedrijf daadwerkelijk verschil.

Denk aan het faciliteren van sporten na of zelfs tijdens de werkdag, of een kinderopvang op kantoor. Zo draagt u bovendien bij aan een zo optimaal mogelijke werk-privébalans.

 

5. Leer van exitgesprekken

Zijn er toch nog werknemers die besluiten uw bedrijf te verlaten? Plan met hen altijd een exitgesprek in. En neem dat gesprek ook echt serieus.

Van vertrekkende werknemers kunt u immers veel leren – ze hebben niets meer te verliezen en kunnen dus open en eerlijk zijn over verbeterpunten.

Zie exitgesprekken als een kans om waardevolle feedback te verzamelen. Op basis waarvan u zaken kunt aanpassen om personeelsverloop in de toekomst zo laag mogelijk te houden.

Lees ook: 30 creatieve ideeën om uw medewerkers te motiveren

 

Meer tips ontvangen?

 

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Labels

Meer blogposts...