Hoe de juiste werk-privé balans integreren in uw bedrijfscultuur?

Geplaatst door Robert Half op 13/03/2015

U bent als leidinggevende perfect geplaatst om uw personeel te helpen bij het behouden van een werk-privé balans.

Indien de functie en de werkomstandigheden het toelaten, kan u maatregelen treffen om uw personeel in dit kader een beter evenwicht te laten bereiken. Dit kan een heel positieve impact hebben op uw bedrijf en niet alleen op het vlak van productiviteit en prestaties. Het kan ook uw retentiebeleid versterken en het algemene welzijn van uw personeel verhogen, en zo absenteïsme verminderen, maar ook "presenteïsme" (gaan werken bij ziekte). Wie kan immers voortdurend onder stress werken, zonder uiteindelijk fysiek de negatieve gevolgen hiervan te ondervinden? Uw personeel helpen om een evenwicht te vinden tussen hun professionele verplichtingen op het werk en hun privéleven is gemakkelijker en minder duur dan u zou denken. Hier zijn enkele suggesties die u toelaten uw personeel te helpen om hun werk-privé balans te verbeteren:

De werk-privé-balans als hoeksteen van uw bedrijfscultuur

Sta flexibele werkuren toe (indien de functie het toelaat)

De normale openingsuren van uw bedrijf zijn misschien niet ideaal voor elk personeelslid. Zo kan een werknemer die elke dag zijn of haar kinderen moet ophalen aan school de toelating krijgen om de werkdag een beetje vroeger te beginnen en te beëindigen. Anderen zouden dan weer voordeel halen uit een meer gecomprimeerde werkweek waarbij ze, in plaats van vijf dagen van acht uren, vier dagen van tien uren mogen werken. Dit betekent immers dat ze een dag per week minder op kantoor zijn en deze tijd dus kunnen besteden aan het privéleven.

Weersta de verleiding om personeel na de werkuren te contacteren

De technologie kan ons inderdaad 24/7 verbonden houden, maar toch moet u de verleiding weerstaan om uw werknemers buiten de werkuren te bellen of te mailen - tenzij het echt dringend is. Respecteer het evenwicht tussen privé en werk, en besef dat uw personeel elke dag tijd nodig heeft om de batterijen terug op te laden.

Beloon een goed volbrachte taak met (extra) vrije tijd

Wanneer werknemers een lang of uitdagend project tot een goed einde gebracht hebben, beloon ze dan door ze een dag of toch minstens enkele uren vrijaf te geven. Op die manier erkent u hen ook voor het goed volbrachte project of goede resultaten.

Overweeg versterking in te roepen indien nodig

Indien u weet wanneer u in het komende jaar een hogere werkdruk mag verwachten (bijvoorbeeld rond de belastingaangiftes of jaarafsluiting), maak dan nu al plannen om de druk op uw vast personeel te verlichten met behulp van interim-personeel. Denk er ook aan dat u zelf het goede voorbeeld dient te geven als het gaat om het behouden van een goede werk-privé balans. Toon werknemers dat u ook waarde hecht aan uw privétijd, en dat u weet wanneer u de laptop moet afsluiten of de telefoon moet uitschakelen.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.

Meer blogposts...