De hoge kosten van lage lonen

Geplaatst door Robert Half op 04/10/2019

De lonen voor uw werknemers lijken op het eerste gezicht misschien vooral een kostenpost; ze zijn echter tegelijk een investering. Een investering die zichzelf meer dan terugbetaalt. 

Uw werknemers zijn immers het hart van uw bedrijf en goede werknemers trekt u aan én behoudt u door hen een competitief loon te bieden.

 

De verborgen kosten van lage salarissen

Een vertrekkende werknemer kost uw bedrijf al snel meer dan u zou denken. En dan hebben we het nog niet eens over de verborgen kosten die de openstaande functie met zich meebrengt, zoals de kosten voor: 

 • Het aannemen en trainen van een vervanger. 
 • Een onboardingprogramma
 • De verminderde productiviteit. 

Een hoog personeelsverloop heeft daarnaast een slechte invloed op de reputatie van uw bedrijf. Voordat u het weet komt u bekend te staan als een slechte werkgever, waardoor het moeilijker wordt om nieuw talent aan te trekken. Het zorgt er bovendien voor dat veel kennis verloren gaat en het haalt het moraal van de andere werknemers omlaag.  

Het vertrek van werknemers heeft dus veel negatieve gevolgen voor uw bedrijf. Gevolgen die onnodig zijn, want dit vertrek had in veel gevallen voorkomen kunnen worden, als u een competitief salaris geboden had.  

Ontdek hier uw Salarisgids.

 

De verrassende impact van uw loonbeleid

Het bieden van een competitief loon heeft op verschillende manieren invloed op uw bedrijf. Hieronder gaan we dieper in op de drie belangrijkste niveaus waarop een goed doordacht loonbeleid uw bedrijf ondersteunt:  

 • Het komt de loyaliteit en productiviteit van uw werknemers ten goede. 
 • Met een strategisch loonbeleid bespaart u uiteindelijk geld. 
 • U voorkomt dat talent (onnodig) vertrekt. 
   

Werknemers die zich inzetten voor uw bedrijf

Met een competitief loonpakket stimuleert u uw werknemers om zich voor de volle 100% in te zetten voor uw bedrijf. Ze voelen zich meer betrokken en zijn loyaler. 

Met een goed doordacht loonbeleid laat u uw werknemers bovendien merken dat u om hen geeft en dat ze belangrijk voor u zijn. Dit creëert een gevoel van wederzijds respect, zodat uw werknemers u ook zullen steunen als het eens iets minder goed gaat met het bedrijf. 

Met een competitief loon creëert u dus loyaliteit, haalt u het moraal omhoog en verbetert u de productiviteit van uw werknemers. 

 

Lage lonen zijn geen besparing

Het behouden van uw werknemers zou altijd aan de basis van uw personeelsbeleid moeten liggen, want als een werknemer vertrekt, dan kost dit u veel geld en tijd. 

U moet een vervanger vinden en dat betekent dat u: 

 • advertenties moet plaatsen, 
 • cv’s en brieven moet lezen, 
 • gesprekken moet organiseren, 
 • afwijzingen moet versturen, 
 • moet onderhandelen met kandidaten 
 • uw nieuwe werknemer moet inwerken en trainingen moet laten volgen. 

In de tussentijd bestaat de kans dat projecten vertraging oplopen, wat u nog eens extra geld kost. En door de verhoogde werkdruk gaat het moraal van uw andere werknemers omlaag.

Dit alles kan eenvoudig vermeden worden als u investeert in een strategisch loonbeleid. Een van de belangrijkste redenen waarom werknemers vertrekken is immers omdat een ander bedrijf hen een betere verloning biedt. 

Hou daarom proactief uw concurrenten en de ontwikkelingen binnen uw sector in de gaten, zodat uw lonen altijd competitief genoeg zijn om uw werknemers vast te houden. 

 

Voorkom dat u werknemers kwijtraakt 

Het is waar dat uw medewerkers u geld kosten, maar u krijgt er ook veel voor terug. De loyaliteit, ervaring en kennis van een hecht team zijn onvervangbaar en van onschatbare waarde voor uw bedrijf. 

U kunt erop rekenen dat uw toptalent voortdurend benaderd wordt door recruiters en andere bedrijven. Iets wat alleen nog maar makkelijker is geworden door de komst van sociale netwerken zoals LinkedIn. 

Zelfs wanneer uw werknemers hun job graag doen, dan nog is de kans groot dat een andere werkgever hen kan verleiden om toch over te stappen naar een ander bedrijf. Bijvoorbeeld door hen een beter loonpakket, interessante extralegale voordelen, een aantrekkelijke werkomgeving of andere extra’s te bieden, zoals flexibel kunnen werken en thuiswerkmogelijkheden

De uitdaging voor werkgevers is dus om voortdurend op de hoogte te blijven van de laatste arbeidstrends en recente ontwikkelingen op het vlak van de verloningen (bijvoorbeeld met onze salarisgids). 

 

De voordelen van het bieden van een competitief loon

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. In de strijd om toptalent is het belangrijk dat u uw bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk maakt en dat doet u onder andere door een competitief loon aan te bieden. 

Aarzelt u toch nog om uw loonbeleid te herzien? Bedenk dan dat uw werknemers niet alleen een kost zijn, ze voegen ook veel waarde toe aan uw bedrijf. 

 

Biedt u al een competitief loon? 

 

Meer blogposts...