Financiële sector 2018: dit zijn de laatste jobtrends

Geplaatst door Robert Half 12/10/2017

Elk jaar zien we de financiële arbeidsmarkt evolueren. Niet alleen op vlak van jobinhoud, maar bijvoorbeeld ook qua rekruteringsstrategie& en verloning. We delen alvast enkele opvallende trends, zodat u perfect weet waar u en uw werknemers staan.

Gezocht: (ervaren) financiële professionals

In de sector van finance en accounting blijft er een groot tekort aan gekwalificeerde financiële professionals. Bijna negen op tien Belgische bedrijven krijgen hun vacatures voor financiële profielen maar moeilijk ingevuld. Door die schaarste aan financieel talent zijn bedrijven genoodzaakt om hun rekruteringsstrategie over een andere boeg te gooien. De grote meerderheid van de CFO’s overweegt daarom om ook niet-financiële profielen aan te werven en intern op te leiden.

Verder moeten bedrijven durven inzetten op pasafgestudeerden. Door bijvoorbeeld samen te werken met onderwijsinstellingen kunnen ze al van de meet af aan connecteren met studenten. Die kiezen namelijk meer en meer voor een studentenjob die aansluit bij hun studies en toekomstige carrière. Als bedrijf is dat natuurlijk een mooie kans om de jobstudenten na het afstuderen ook eventueel vast aan te werven.

De gevolgen van de automatisering

De automatisering van de financiële sector brengt enkele belangrijke veranderingen met zich mee. Er wordt almaar vaker technologie ingezet om gegevens te analyseren, trends te voorspellen of innovatie aan te sturen. Dat maakt dat de focus meer op de sociale vaardigheden& komt te liggen. Financiële werknemers moeten die technische inzichten namelijk duidelijk kunnen communiceren naar de verschillende afdelingen.

De meeste bedrijven zien vooral voordelen in de automatisering. Dit zijn de voornaamste:

- Minder nadruk op steeds terugkerende taken en meer op strategische initiatieven

- Toegang tot nauwkeurige, volledige en tijdige gegevens

- Verbeterde processen

- Kostenoptimalisering

- Beter onderbouwde besluitvorming

En wat met verloning in de financiële sector?

Maar ook op vlak van loon zien we in finance en accounting enkele trends. Zo heeft een& gunstig economisch klimaat zijn effect op de verloning. Belgische CFO’s en financieel directeurs verwachten een zesde van hun medewerkers op de financiële afdeling een loonsverhoging te geven. Bent u benieuwd naar de gangbare salarisschalen van de verschillende financiële functies?

Benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting, administratie en IT?

Download nu de Salarisgids voor finance en accounting, administratieve ondersteuning en IT.

  • ontdek wat een job waard is
  • kom meer te weten dan enkel lonen
  • lees bij over de laatste aanwervingstrends
  • ontdek de topjobs in de sector en veelgevraagde vaardigheden
  • Ontdek wat een job waard is
  • Kom meer te weten dan enkel lonen
  • Lees bij over de laatste aanwervingstrends
  • Ontdek de veelgevraagde vaardigheden

Stuur me de Salarisgids
Meer blogposts...