Een salaris in punten: een goed idee?

Geplaatst door Robert Half op 18/05/2017

Naast je salaris in geld ook nog een salaris in punten opbouwen? Het klinkt behoorlijk futuristisch, maar dat is het helemaal niet. Bij BNP Paribas Fortis zit zo’n systeem er bijvoorbeeld aan te komen. Concreet wil de bank werk maken van een loonplafond van 4.700 euro bruto, en alles erboven uitbetalen in punten. Het is een primeur in België, waardoor het dossier natuurlijk op veel belangstelling kan rekenen. Geen idee wat je ervan moet denken? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje!

Een salaris in punten: zo werkt het

Wat staat er concreet op stapel? BNP Paribas Fortis wil een loonplafond van 4.700 euro installeren, en alles erboven niet langer automatisch in cash uitbetalen, maar in punten. Ook de dertiende maand zouden werknemers in punten uitbetaald krijgen. Die punten kunnen ze dan op hun beurt omruilen in cash of in extralegale voordelen (waar de werkgever minder belastingen op betaalt). Een greep uit de mogelijkheden:

  • De bedrijfswagen upgraden
  • Opleidingen volgen
  • Laptops en computers leasen
  • Bankproducten aankopen
  • Extra vakantiedagen opnemen

De voordelen van zo’n puntensysteem

De meeste HR-experts zien wel graten in een salaris in punten, omdat werknemers zo meer keuzes krijgen en meer vrijheid om hun loonpakket in te vullen. Dat werkt motiverend, stellen ze. Bovendien geeft de mogelijkheid om de punten om te zetten naar vakantiedagen werknemers meer flexibiliteit om hun (gezins)leven te organiseren en een betere werk-privébalans te creëren.

Kritiek van de politiek

In politieke hoek klinken de stemmen iets minder enthousiast, aangezien de Belgische staat inkomsten zou kunnen mislopen wanneer werkgevers minder loon uitbetalen (en dus ook minder belastingen op dat loon betalen, net als hun werknemers). De Franse directie van BNP Paribas Fortis weerlegt die kritiek alvast met de belofte om het bedrag dat ze uitspaart, te herinvesteren in loonsverhogingen en promoties voor de jongere werknemers in België, waardoor die weer meer kansen krijgen.

Ook de vakbonden plaatsen enkele vraagtekens bij het voorstel dat op tafel ligt, omdat ze vrezen dat loonsverhogingen en promoties voor jongeren in het nieuwe systeem niet meer automatisch zullen gebeuren, maar ‘à la tête du client’.

Een loonsverhoging vragen

Wie weet onderhandel ook jij binnenkort over je salaris in punten! Om je loononderhandelingen zo vlot mogelijk te doen verlopen, geven we je als uitsmijter nog enkele tips mee:

  • Zet je concrete successen in de verf, maar wees selectief: twee of drie sterke argumenten aanhalen, werkt beter dan je gesprekspartner een opsomming van tien redenen voor te schotelen.
  • Bepaal je marktwaarde en weet wat je wil.
  • Kies het juiste moment: een gesprek over je loon inplannen, is al een onderhandeling op zich. Blijf beleefd, maar laat je niet afschepen.
  • Denk verder dan een bonus en denk na over welk niet-financieel alternatief je ook zou overwegen: een bedrijfswagen of binnenkort – wie weet – misschien wel een salaris in punten!

Benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting, administratie en IT?

Of u nu personeel wil aanwerven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die u nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente extralegale voordelen tot aanwervingstrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in uw sector?

In de Salarisgids vindt u wat het marktconform salaris is van de 100 meest gangbare functies binnen finance en accounting, IT en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Kom meer te weten over de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste aanwervingstrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering en hoe u zich hierop voorbereidt.

chart icon
Lees bij over veel gevraagde vaardigheden.

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we u een overzicht van skills waar de meest gegeerde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids
Gelieve uw voornaam in te vullen.
Gelieve uw achternaam in te vullen.
Gelieve uw e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.
Gelieve de gezochte functie in te vullen.
Gelieve uw bedrijf in te vullen.
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen.
Gelieve uw postcode in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen
Gelieve de functie in te vullen.
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen.
Gelieve uw postcode in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring te lezen en aanvaarden.

Meer blogposts...