Cloud computing, mobiele devices, webapplicaties voor afstandswerk … Stuk voor stuk zijn het kansen voor bedrijven om vlotter en efficiënter te werken. Zeker nu telewerk de norm werd door de coronacrisis, leren steeds meer mensen de voordelen ervan kennen. Maar er is ook een keerzijde van de medaille. De nieuwe werkmogelijkheden vormen een groot risico op het vlak van cyber security. Bedrijven moeten dan ook proactief een cyber-security-strategie op poten zetten.

Wie loopt gevaar?

Eenvoudig gezegd, als het op cyberaanvallen aankomt, is zo goed als geen enkel bedrijf veilig. Wel stelt men vast dat hackers steeds meer hun pijlen richten op kmo’s. Heel wat grotere bedrijven deden de voorbije jaren immers belangrijke investeringen om hun data te beschermen. Kmo’s hebben daar niet altijd het budget voor of waren niet altijd voldoende voorbereid op de digitale omwenteling. Vooral datagedreven kmo’s vormen het doelwit, ook omdat ze vaak geconnecteerd zijn met grotere bedrijven via shared data. Zo kunnen hackers via de kmo’s ook die grotere spelers bereiken.

Hoe maakt u uw onderneming hackerproof?

Wie zijn of haar onderneming ten volle wil beschermen tegen cyberaanvallen, zet het best in op verschillende pijlers.

Wees proactief

De problemen pas aanpakken als ze zich stellen, dat is niet aangewezen in het kader van cyber security. Het is immers veel arbeidsintensiever en duurder om een bestaand datalek op te lossen, dan een lek te vermijden. Start dus vandaag nog met een doordachte strategie om cyberaanvallen tegen te gaan.

Omring u met de beste IT-talenten

Een gedegen IT-beveiliging vraagt om getraind en getalenteerd IT-personeel. De war for talent woedt dan ook hevig als het op IT-profielen aankomt. Denk erover na hoe u de beste talenten kan aantrekken. Daarnaast is het ook belangrijk om uw huidige IT-talenten via upskilling te trainen voor de nieuwe uitdagingen die cyberaanvallen met zich meebrengen.

Zet Big Data in als wapen tegen cyberaanvallen

Big-Data-analyses, zoals de analyses van web server logs, kunnen ervoor zorgen dat anomalieën in gebruikspatronen sneller ontdekt worden en ook toekomstige cyberaanvallen kunnen worden vermeden. Gebruik de data waarover u nu al beschikt dus in uw voordeel.

Hou de vinger aan de pols

Er bestaan ontelbare tools, hardware en software om uw onderneming tegen cyberaanvallen te beveiligen. Het komt er dus op aan om samen met uw IT-experts een beveiliging te implementeren die aangepast is aan uw activiteiten en rekening houdt met uw budget. Maar daar stopt het niet. Cyber security is een continu proces van controle en evaluatie. Regelmatig de strategie en de gebruikte tools aanpassen, is dus een must. Daarnaast is het natuurlijk essentieel om alle wapens die u inzet, ten volle te laten renderen. Negeer de veiligheidsmeldingen van uw besturingssysteem, antivirussoftware of firewalls dus niet. Voer updates altijd tijdig uit.

Cyber security, een alomvattend verhaal

De cyber-security-strategie wordt het best bepaald door de IT-afdeling, in samenspraak met het directieniveau, dat er dan ook het nodige budget voor vrijmaakt. Maar cyber security is tevens een alomvattend verhaal, waar het hele bedrijf bij betrokken moet worden. Uw medewerkers zijn immers de zwakste schakel als het op IT-beveiliging aankomt. Een menselijke fout of onvoorzichtigheid is snel gebeurd.

Al uw medewerkers moeten dus weten hoe ze veilig kunnen omspringen met e-mails, sociale media, paswoorden, enzovoort. Mogen ze hun eigen apparaten gebruiken voor het werk (Bring Your Own Device), dan moeten ze op de hoogte zijn van de voorschriften in het kader van personal device security. Hen enkel informeren is niet voldoende. Regelmatige trainingen, die zo nauw mogelijk aansluiten bij de werkpraktijk, zijn een absolute must om uw onderneming op elk niveau veilig te houden.

Op zoek naar de beste IT-talenten voor uw onderneming?