Hoe trekt u de beste jobstudenten aan?

Geplaatst door Robert Half op 13/04/2020
Geschatte leestijd: 2 minuten

Jobstudenten in dienst nemen is in tal van omstandigheden een bijzonder slimme zet. Niet alleen kunnen studenten onderbezetting opvangen en continuïteit garanderen tijdens de vakantieperiodes; ook buiten de zomermaanden zijn jobstudenten het beste recept voor een optimale productiviteit, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten. Bovendien vormen ze een flexibel en kostenefficiënt alternatief. Maar de ene jobstudent is de andere niet, en u wilt natuurlijk alleen de meest geschikte kandidaten in huis halen. Enkele tips om de beste jobstudenten aan te trekken.

1. Jobstudenten aantrekken: flexibiliteit troef

Laat ons beginnen met dé gouden regel bij het aanwerven van studenten: om goede jobstudenten te kunnen aantrekken, stelt u zich als werkgever het best flexibel op. Tijdens de zomermaanden stelt dit probleem zich minder, maar jobstudenten die doorheen het jaar bijwerken, volgen vaak ook nog lessen. Het is dan ook aangeraden om rekening te houden met hun lessenrooster. Want diegenen die hun lessen met plezier overslaan, geven niet meteen blijk van veel inzet of toewijding. Bovendien zijn de meeste jobstudenten geneigd iets extra te doen voor een werkgever die iets extra doet voor hen, en die bijvoorbeeld begrip heeft voor lastminute proefexamens of belangrijke groepswerken. Jobstudenten inzetten volgens niet-traditionele schema’s, maar wanneer ze tijd hebben (één van de stokpaardjes binnen het nieuwe ‘werkbare werken’), komt tot slot ook de productiviteit ten goede.

2. Een aantrekkelijk loon is niet alles, maar toch …

Voor vaste werkkrachten blijkt loon niet de enige bepalende factor – al kan een goede verloning natuurlijk wél het verschil maken wanneer uw toptalenten interessante aanbiedingen van andere bedrijven krijgen. Hoewel er ook veel jobstudenten zijn die ervaring willen opdoen en u natuurlijk die geïnteresseerde profielen wilt aanspreken, blijft de meerderheid veel belang hechten aan de verloning. Als u een aantrekkelijk salaris kunt voorleggen of andere voordelen (zoals bijvoorbeeld werknemerskortingen), onderscheidt u zich meteen van de concurrentie op de arbeidsmarkt.

Maar zet in uw vacature zeker ook duidelijk in de verf wat jobstudenten allemaal kunnen bijleren. Die competenties kunnen ze op hun beurt goed gebruiken in hun toekomstige sollicitatiebrieven of -gesprekken.

3. Toffe of handige locatie? Uitspelen in de vacature!

U gaat er het best vanuit dat studenten geen eigen wagen hebben en dus op hun studentenjob moeten raken met de fiets of met het openbaar vervoer. Is uw bedrijf goed gelegen, bijvoorbeeld vlak bij een trein- of busstation? Speel deze troef zeker uit in de vacature. Zelfs voor de minderheid van de studenten die wél over een eigen auto beschikken, is het openbaar vervoer een goedkoop en handig alternatief.

Jobstudent aanwerven? Let op deze aandachtpunten

Hebt u de perfecte jobstudent gevonden? Een goede start is natuurlijk van cruciaal belang:

  1. Controleer hoeveel uur hij/zij al gewerkt heeft in het kalenderjaar (sinds 2023 mogen studenten 600 uur in de plaats van 50 dagen per jaar werken).
  2. Stel een arbeidsovereenkomst voor studenten op.
  3. Overhandig de nieuwe werkkracht het arbeidsreglement.

Niet alleen de indiensttreding telt, maar ook de volledige werkervaring. De meeste jobstudenten die een band opbouwen met hun werkgever, blijven namelijk trouw en zijn geneigd om jarenlang voor dezelfde organisatie te blijven werken. Zo bespaart u natuurlijk op inwerk- en trainingskosten, én haalt u meer uit uw jobstudenten, omdat zij het bedrijf door en door kennen.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Antwerpen, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...