Nieuwe ideeën, creativiteit, input van medewerkers, … Heel wat bedrijven hebben er de mond van vol, maar een traditionele bedrijfscultuur blijft dikwijls de realiteit. Wilt u evolueren, jong talent aantrekken en medewerkers motiveren? Dan kunt u een omslag maken en een start-upcultuur installeren. Een gewaagde keuze, maar wel één die werkt.

Passie voor ondernemerschap

Wie start-up zegt, denkt spontaan aan de Verenigde Staten en Silicon Valley in het bijzonder, maar ook Belgen laten zich niet onbetuigd en hebben al succesvolle start-ups op poten gezet. Denk maar aan CMS Drupal (opgericht door Dries Buytaert), de Gentse start-up Showpad (van Louis Jonckheere), Sparkcentral (van de jonge Limburgse ondernemer Davy Kestens), Engagor (van Folke Lemaitre) of Storify (het geesteskind van Xavier Damman).

Al die jonge ondernemers hebben één ding gemeen: passie. Ze volgen hun eigen weg, doen wat ze graag doen, durven risico’s en weten niet waar ze zullen stranden. Dit vertelde Dries Buytaert aan Business Insider over zijn avontuur: “This was never intentional. I'm an accidental leader. I love what I'm doing but never envisioned this to happen.”

Tijd voor een andere bedrijfscultuur: de start-up-cultuur

Een organisatie een andere bedrijfscultuur aanmeten is een sprong in het duister die sowieso gepaard gaat met risico’s. Maar het is wel noodzakelijk als u de weg van een interne start-up inslaat. Dit zijn de voornaamste zaken om rekening mee te houden:

  • Innoveren en een innovatieve bedrijfscultuur staan hoog op uw agenda.
  • U creëert een wendbare organisatie die zich voortdurend weet aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
  • U bent bereid om te investeren en gaat niet op de rem staan. Integendeel, u drukt het gaspedaal in.
  • Uw medewerkers worden de drijvende kracht achter de interne start-up.

Vaarwel hiërarchie

Leidt u een hiërarchisch bedrijf waar alle beslissingen door het management worden genomen? Dan moet u die structuur loslaten. Tijd om uw huidig organigram naar de prullenmand te verwijzen en de teugels te vieren. Alleen door mensen vrijheid te geven, kunnen er nieuwe ideeën ontstaan.  

Medewerkers nemen het voortouw

In een start-up komen de beste voorstellen van uw medewerkers. Ze worden innovators en lanceren het ene idee na het andere. Hoe gekker, hoe liever. Samenwerken en luisteren zijn hier de codewoorden. Aan u om talent management op de juiste manier aan te pakken. De juiste mensen met de juiste mindset aantrekken is cruciaal om een start-upcultuur te creëren. Zij maken het verschil. Het is zaak om hen aan te trekken, te motiveren en te behouden.

“Geld vinden is niet moeilijk, programmeertalent wel”, zei Louis Jonckheere van Showpad daarover in De Morgen. Zijn stelling benadrukt nogmaals de kracht van medewerkers in een competitieve arbeidsmarkt.

Lang leve de creativiteit en de chaos

Als u een labo wilt zijn waar voortdurend ideeën opborrelen, is creativiteit een must. En chaos is daar ontegensprekelijk mee verbonden. Ook hier moet u een mentale switch maken. Controle schrapt u het best uit uw woordenboek. Uw medewerkers moeten kunnen experimenteren, proberen en opnieuw beginnen. Ook falen maakt inherent deel uit van dit proces.

Bekijk al onze kantoren