Zo selecteert u kandidaten die een juiste match zijn met uw bedrijf

Geplaatst door Robert Half op 02/04/2019

Voor zowel u als voor uw werknemers is jobtevredenheid een grote troef. Werk is voor velen (en zeker voor millennials) een deel van hun identiteit; het is belangrijk dat ze zich goed voelen in hun job en trots zijn op hun werk.

Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door te investeren in employer branding en teambuilding. Daarnaast is het belangrijk dat u tijdens het wervingsproces de kandidaten niet alleen op hun vaardigheden en werkervaring beoordeelt, maar ook kijkt of ze qua persoonlijkheid binnen uw bedrijfscultuur passen. Hieronder geven we daarom tips die u helpen om kandidaten te vinden wiens waarden matchen met de kernwaarden van uw bedrijf.

 

Employer branding: een investering die u meer dan terugverdient

Werknemers die het gevoel hebben dat er een match is tussen de kernwaarden van uw bedrijf en hun eigen waarden, blijven langer bij u werken. En wanneer personeel lang bij uw organisatie blijft, spaart u veel kosten uit.

Naar schatting kost het vervangen van een werknemer die weggaat, maar liefst 150% van hun jaarlijks loon. Deze kost zit niet alleen in het rekruteren van nieuwe krachten, ook de onboarding, eventuele opleidingen en de verminderde productiviteit eisen hun (budgettaire) tol.

Heeft u tijdens de selectieperiode een verkeerde keuze gemaakt? Lees hier wat de kost is van een verkeerde aanwerving.

 

Zo stelt u een vacature op die echt bij uw bedrijf past

Een goed begin is het halve werk: stel uw vacature daarom met zorg op. Door in uw vacaturetekst al aandacht te besteden aan de kernwaarden van uw bedrijf, is de kans groter dat u de juiste kandidaten aantrekt. U kunt bijvoorbeeld de volgende zaken in de vacaturetekst opnemen:

 • Is uw bedrijf onlangs in het nieuws geweest? Vermeld dit dan zeker.

 • Heeft u recent prijzen gewonnen of zijn er bepaalde prestaties waar u trots op bent? Deel deze dan ook in de vacature.

 • Vertel meer over de balans tussen werk en privé die u nastreeft. Hoe gaat u om met overuren? Kunnen werknemers thuiswerken? Verwacht u dat werknemers ook na de uren bereikbaar zijn? Zijn de werktijden flexibel? Door hier bij het opstellen van de vacature al eerlijk over te zijn, is de kans groter dat u kandidaten aantrekt die een goede fit zijn voor uw bedrijf.

 • Wat doet u om teambuilding te stimuleren? Staat er een tafeltennistafel ter ontspanning? Zorgt u voor een gezonde en gezellige lunch? Organiseert u interne opleidingen of lunch & learns?

 • Is uw bedrijf maatschappelijk betrokken? Steunt u bepaalde goede doelen? Investeert u in duurzaamheid of doet u samen met uw werknemers vrijwilligerswerk als teambuilding? Door dergelijke zaken te vermelden in uw vacaturetekst onderscheidt u zich van uw concurrenten en trekt u kandidaten aan die net zo betrokken zijn.

 • Krijgen werknemers de kans om door te groeien? Is er een opleidingsbudget? Door dergelijke zaken te vermelden, trekt u meer ambitieuze werknemers aan, die op zoek zijn naar een job voor de lange termijn. Lees hier waarom een opleidingsbudget essentieel is om uw beoogde groei te bereiken.

 

Uw werknemers als ambassadeurs voor uw bedrijf

Het kost misschien meer tijd om bovenstaande punten te verwerken in uw vacature, maar u zult merken dat u met uw zorgvuldig opgestelde vacaturetekst kandidaten aanspreekt die écht bij uw bedrijf passen. Deze kandidaten zullen zich beter thuis voelen bij uw bedrijf en dus langer blijven. Employer branding loont dus zeker op de lange termijn.

Nu is het belangrijk dat u tijdens de volgende rondes bepaalt of er niet alleen op papier, maar ook in de praktijk een match is tussen de kandidaat en uw bedrijf. Uw werknemers, managers en hr-personeel spelen hierin een sleutelrol. Zij zijn de ambassadeurs van uw bedrijf. Daarom is het belangrijk dat u ook intern investeert in employer branding, iedereen moet weten wat de kernwaarden van uw bedrijf zijn.

 

Bedrijfscultuur tijdens het sollicitatiegesprek

De persoon die het sollicitatiegesprek afneemt vertegenwoordigt uw bedrijf en moet dus goed op de hoogte zijn, niet alleen van de functievereisten voor de job, maar ook van de soft skills die nodig zijn voor de kandidaat om zijn of haar draai te vinden binnen uw organisatie.

Tijdens sollicitatiegesprekken stellen kandidaten ook steeds vaker vragen over de bedrijfscultuur. Zorg er dus voor dat de persoon die het gesprek afneemt goed op de hoogte is en niet met zijn mond vol tanden staat bij vragen als:

 • Hoe investeert dit bedrijf in de (persoonlijke) groei van haar werknemers?

 • Is dit bedrijf maatschappelijk betrokken?

 • Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven? Hoe is het om hier te werken?

 • Wat had u zelf graag willen weten voordat u hier begon?

 • Welke vaardigheden heb ik nodig om binnen dit bedrijf te slagen?

 • Wat wordt er gedaan om diversiteit op de werkvloer te stimuleren?

 • Hoe lang werkt u zelf al voor dit bedrijf? En waarom werkt u hier al zolang?

 • Waarom gaat de persoon die voor mij deze functie bekleedde weg?

Bekijk ook deze video met 9 tips voor een efficiënte aanwervingsprocedure.

 

Medewerkers die happy worden van hun werk, maken het verschil. 

 

Meer blogposts...