Salarisgids

Een competitief loon: wat betekent dat precies?

Vacatures spreken vaak van een ‘competitief salaris’ met ‘aantrekkelijke voordelen’. Wat betekent dat precies, een competitief loon? En hoe weet je of je werkgever je effectief een marktconform salaris biedt? Het komt erop aan je goed voor te bereiden voor je naar een loonsonderhandeling gaat. Kijk ook verder dan het brutobedrag.

Werken in administratie, HR en office support: dit heeft 2024 in petto

De vraag naar sterke office support profielen blijft groot. Hoe komt dit en wat doen bedrijven om kandidaten aan te trekken en te behouden? Uit de bevraging voor onze Salarisgids 2024 kwamen enkele trends en evoluties naar voor die interessant zijn voor wie werkzaam is of een job zoekt in de domeinen administratie, HR en office support.

Samenvatting

De war for talent toont geen tekenen van afname. De arbeidsmarkt blijft zich sterk herstellen, maar de zoektocht naar talent wordt bemoeilijkt door de recordlaagte van de werkloosheidscijfers. Bedrijven maken zich begrijpelijkerwijs zorgen over het behouden en aantrekken van personeel.

Een goed loonbeleid gaat niet enkel over geld — zo pak je het aan

Negen op de tien werkgevers verwacht geen loonopslag te kunnen geven in 2022, zo blijkt uit de Salarisgids. Daar maken velen zich zorgen over, want hoe houd je dan talent aan boord? Het antwoord: met een loonbeleid dat over meer gaat dan alleen salaris. Daarmee zal je het verschil kunnen maken. Wij geven vier concrete tips.

Waarom het geven van flexibiliteit bovenaan de prioriteitenlijst moet staan

Flexibele werktijden en de mogelijkheid tot telewerk behoren tot het verwachtingspatroon van de Belgische werknemers. Nu bedrijven door de inflatie en stijgende loonkosten minder flexibel kunnen zijn op vlak van salaris, bieden ze andere vormen van flexibiliteit aan zoals flexibel verlonen, plaatsonafhankelijk werken of een verkorte werkweek.

Waarom een job in IT iets voor jou is

De IT-sector heeft zijn stoffig en oubollig imago al lang van zich afgeschud. De digitalisering is alomtegenwoordig en termen als big data, augmented en virtual reality, internet of things en artificial intelligence vliegen ons om de oren. Bedrijven kunnen niet meer zonder een sterke IT-afdeling en veel (nieuwe) bedrijven bieden een antwoord op de technologische evolutie. Misschien is een job in IT wel op jouw lijf geschreven? We zetten de voordelen van werken in IT op een rijtje.