Personeelsbeleid

Rekruteren: hoe stelt u een haalbaar functieprofiel op?

Het functieprofiel vormt de kern van een vacature. Geïnteresseerde professionals beslissen op basis van die profielschets om zich al dan niet kandidaat te stellen voor de job. Het is dus van groot belang om het functieprofiel (dat wil zeggen: een omschrijving van de competenties en kennis die nodig zijn om de job uit te oefenen) zorgvuldig op te stellen, zodat het haalbaar en realistisch is én u er de perfecte kandidaten mee aanspreekt.

Functiebeschrijving: hoe vermijdt u de clichés?

Voor de meeste recruiters is een functiebeschrijving opstellen niet hun favoriete aspect van de job, en het moet dan meestal nog eens onder behoorlijk wat tijdsdruk uitgevoerd worden. Dan is het verleidelijk om te hervallen in clichés als ‘hands-on mentaliteit’, ‘flexibel’ en ‘out of the box denken’.

8 uitdagingen voor hr-managers

Door de enorme transformaties die bedrijven de afgelopen jaren ondergaan hebben, worden hr-managers geconfronteerd met nieuwe manieren van werken en de daar bijhorende uitdagingen. De rol van de hr-manager is divers en blijft voortdurend evolueren: van aanwervingen, de bedrijfscultuur en welzijn op het werk tot het uitstippelen van het hr-beleid (in lijn met de wetgeving) en het updaten van processen.

Total Workforce Management: de toekomst van HR management?

De arbeidsmarkt is de voorbije jaren ingrijpend veranderd. Vaste werknemers krijgen steeds vaker versterking van een groeiend aantal interimmanagers of andere externe medewerkers. Het managen van zo'n divers personeelsbestand is geen sinecure. Frédéric Naedenoen, assistent-professor aan het HEC Liège, researcher aan het LENTIC en specialist in HR management, wijdde er zijn proefschrift aan. Wij zetten enkele van zijn bevindingen op een rij.

Waarom EQ steeds belangrijker wordt op de werkvloer

Werknemers met de nodige kennis en ervaring zijn gegeerde profielen op de arbeidsmarkt. Maar een andere grote troef tijdens het solliciteren is je emotionele intelligentie. Wat is het, waarom is het zo belangrijk op de werkvloer en hoe kan je je EQ verbeteren? We zetten het op een rijtje.

 

8 redenen om een executive searchspecialist onder de arm te nemen

Jeff Bezos stapte recent op als CEO bij Amazon. Niet alleen was hij de oprichter van het bedrijf, hij was ook jarenlang hét gezicht ervan. Geen simpele taak om zo’n zwaargewicht op te volgen. Het is een ware kunst om gekwalificeerde, performante leidinggevenden te vinden, en de zoektocht naar de juiste kandidaat kan enorm lang en complex zijn. Om een doordachte beslissing te kunnen nemen, leest u hier waarom het interessant kan zijn om een beroep te doen op een 'retained' executive searchbureau om het ideale talent voor uw seniorfuncties te vinden.

Terug naar kantoor na corona: hoe pakt u het aan als werkgever?

De regels rond telewerk worden weer versoepeld en dat betekent dat we weer vaker op kantoor mogen werken. Hoe organiseert u als werkgever die terugkeer naar kantoor? Willen alle medewerkers wel terug naar het oude systeem? En kan u vaccinatie verplichten voor uw medewerkers? Wij geven enkele tips.

‘People first’: een andere kijk op cybersecurityrisico’s

Het aantal cyberbedreigingen neemt toe en in onze technologiegerichte samenleving verliezen we makkelijk het noorden in de zoektocht naar oplossingen. In deze gastblog nodigt Roland Carandang, Managing Director bij de afdeling Technology Consultancy van het Britse Protiviti, ondernemingen uit om een meer mensgerichte aanpak te hanteren.

Interne mobiliteit: Laat uw in-house talent groeien

Onderzoek wijst uit dat bedrijven voor het invullen van vacatures vooral op zoek gaan naar talent van buitenaf. Toch is ook intern rekruteren in opmars. Als het goed wordt aangepakt en als u rekening houdt met enkele aandachtspunten, is interne mobiliteit een uitgelezen manier om uw in house talent te behouden en te versterken. Nu en met het oog op de toekomst.