Sollicitatievragen waarop je je maar beter voorbereid

Geplaatst door Robert Half op 15/02/2021
Geschatte leestijd: 3 minuten

Ben jij op zoek naar een nieuwe job? Weet dan dat een sollicitatieprocedure er momenteel helemaal anders uitziet. Niet alleen zal het traject grotendeels digitaal verlopen, de vragen die rekruteerders stellen, zijn sinds corona ook geëvolueerd. We zetten enkele veelvoorkomende vragen op een rij.

Is thuiswerk een vereiste?

Heel wat werknemers zijn gewend geraakt aan thuiswerk. Rekruteerders willen dan ook weten of thuiswerk een vereiste is voor jou en zo ja, in welke mate. Als er op dat vlak geen match is tussen jou en de werkgever, dan is het beter om dat snel te weten. Stel je wel niet meteen te hard op. Luister naar wat de mogelijkheden zijn, zowel wat thuiswerk betreft, als op het vlak van flexibel werken, zoals glijdende werkuren. Beoordeel dan pas of je je in het totaalpakket kan vinden.

Hoe ga je om met structureel en langdurig thuiswerk?

Door het telewerk hebben werkgevers nood aan medewerkers die zelfstandig hun thuiswerk kunnen organiseren. Verwacht je dan ook aan vragen hieromtrent. Voor jou is het misschien geen probleem om langdurig thuis te werken, mits je contact kan houden met je team? Door in contact te blijven, kan je immers je werk goed uitvoeren en creëer je verbondenheid met je collega’s. Zie je daarentegen op tegen langdurig thuiswerk? Wees eerlijk en bespreek met de rekruteerder welke mogelijkheden er zijn om thuiswerk af te wisselen met werken op kantoor. Op die manier toon je je bereidheid om mee te denken.

Wil je je verder verplaatsen in het geval van structureel thuiswerk?

Wie af en toe thuiswerkt, is soms bereid om zich verder te verplaatsen op de dagen dat hij of zij wel naar het werk moet. Voor een werkgever kan dat interessant zijn, bijvoorbeeld als het bedrijf verschillende vestigingen telt. Zo kan talent flexibel ingezet worden op verschillende locaties. Denk hier goed over na, want het kan wel wat gevolgen hebben voor je werk-privébalans. Stel zeker voldoende vragen: is de locatie vlot bereikbaar met het openbaar vervoer? Is de weg ernaartoe filevrij? Om hoeveel dagen per week of per maand gaat het? Alleen dan kan je een onderbouwde beslissing nemen.

Hoe is het gesteld met jouw aanpassingsvermogen of AQ?

Het aanpassingsvermogen of AQ van een kandidaat is tegenwoordig belangrijker dan het IQ of EQ. Het voorbije jaar stond voor veel bedrijven immers in het teken van continue verandering en snel schakelen. Medewerkers die zich vlot kunnen aanpassen, hebben nu een streepje voor. Verwacht je dan ook aan vragen die je aanpassingsvermogen testen, zoals ‘wat-als-vragen’. Denk ook al eens na over ervaringen in het verleden waarbij je een groot aanpassingsvermogen aan de dag legde. Zo kan je die vlot aanhalen tijdens het gesprek. Wil je je AQ testen? Dan kan dat via onze AQ-test. Wil je doorheen de sollicitatieprocedure aantonen dat je een hoog AQ hebt? Dat doe je zo.

Welke ‘best practices’ heb je ontdekt door de coronapandemie?

Corona introduceerde een hele nieuwe manier van werken. Voor rekruteerders is het dan ook interessant om te weten hoe je daarmee bent omgegaan. Bouwde je bij je huidige werkgever aan een webshop, leidde je het afstandswerk in goede banen, of nam je initiatieven om de verbondenheid tussen collega’s te stimuleren? Geef dat dan zeker aan tijdens het gesprek. Wees daarbij zo specifiek mogelijk over jouw taken en verantwoordelijkheden.

 

Heb je nu meer of minder contact met je leidinggevende? En hoe ervaar je dat?

Sinds de uitbraak van de coronacrisis moeten medewerkers heel wat zelfstandigheid aan de dag leggen. Het contact met de leidinggevende werd in veel gevallen immers beperkt tot het occasionele online gesprek. Hoe een kandidaat met die switch is omgegaan, kan veel vertellen over zijn of haar persoonlijkheid en manier van werken. Rekruteerders zullen dan ook polsen naar jouw ervaringen. Heb jij nood aan controle en een sterke, leidende hand? Geef dan aan op welke manieren je hieraan werkt en hoe je eventueel al geëvolueerd bent op dat vlak.

In welke mate is jouw zoektocht veranderd door de pandemie?

De coronacrisis heeft heel wat mensen doen nadenken over hun job. Wil ik dit wel mijn hele leven doen? Moet ik niet op zoek naar iets met meer maatschappelijke impact? Wordt het niet eens tijd voor een job met een betere werk-privébalans? Mensen gaan nu bewuster op zoek naar een job die volledig bij hen past. Rekruteerders horen dan ook graag, nog meer dan vroeger, waarom je specifiek voor deze functie solliciteert. Zorg dus dat je een goed antwoord klaar hebt, waaruit blijkt dat je er grondig over hebt nagedacht. Deed je research naar het bedrijf of de soort job waarvoor je solliciteert? Dan is dit het moment om dit subtiel te vermelden.

Op zoek naar een ‘compagnon de route’, die je nu en post-corona helpt met je zoektocht naar een job?

Meer blogposts...