Een job aanvaarden als je niet helemaal overtuigd bent: een goed idee?

Geplaatst door Robert Half op 02/05/2022
Geschatte leestijd: 2 minuten

Misschien heb je het al eens meegemaakt: een jobaanbieding krijgen waar je je niet 100% goed bij voelt. Neem je die toch aan en ga je ervan uit dat je gaat groeien in de job en het wel zal meevallen? Of ga je er toch niet op in? En hoe voorkom je dat je tijd verliest aan een job die niet helemaal jouw ding is?

4 op de 10 zei al eens ja

Uit een recente studie van Robert Half blijkt dat 4 op de 10 Belgische werknemers onder de 34 jaar (38,3%) al eens toegezegd hebben op een jobaanbieding terwijl ze niet helemaal overtuigd waren van de job. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend:

  • Ze zien het als een tijdelijke oplossing, tot ze een job vinden die hen wél op het lijf geschreven is.
  • Ze zijn moedeloos na een lange zoektocht en willen gewoon graag aan het werk.
  • Ze hebben weinig ervaring op de arbeidsmarkt en beseffen niet dat er betere jobs bestaan voor hun profiel.
  • De jobaanbieding bevat een aantrekkelijk salarisvoorstel, dat hen overtuigt om erop in te gaan.

Het is begrijpelijk dat je sneller een jobaanbieding aanvaardt als je al lang aan het zoeken bent. Je kan een soort ‘druk’ ervaren om aan het werk te gaan omdat het je eerste job is, omdat je écht ongelukkig bent op je huidige job of omdat je graag iets anders wil doen. Maar het is belangrijk dat je beseft dat je misschien nog ongelukkiger zal zijn door een job te aanvaarden ondanks je twijfels – 78% van de respondenten geeft aan dat dat effectief het geval was. Een groot deel nam uiteindelijk ontslag (45,4%), al blijven er ook veel on the job (32,7%).

Tips om de juiste job te aanvaarden

Niet ingaan op jobvoorstellen waarvan je voelt dat ze eigenlijk niet bij je passen: het klinkt makkelijker dan het is. Hier zijn enkele tips:

1. Denk na over wat je wilt

Voor je begint te zoeken, is het belangrijk om stil te staan bij wat je verwacht van een job. Kijk verder dan de jobinhoud en hou rekening met het type bedrijf, de grootte, de sector, de bedrijfscultuur,… Welke waarden moeten aan bod komen in jouw ideale job (bv. verantwoordelijkheid, inspraak, samenwerken,…)? Gebruik ze om jobaanbiedingen te beoordelen.

 

2. Evalueer grondig de vacatures

Nadat je hebt bepaald welke zaken voor jou belangrijk zijn, vind je makkelijker je weg in het grote aanbod vacatures. Wees kritisch tijdens je zoektocht. Selecteer en evalueer jobs op basis van je persoonlijke criteria.

 

3. Vraag erop los tijdens sollicitatiegesprekken

Word je uitgenodigd voor een interview? Zorg dat je goed voorbereid bent zodat je de nodige vragen kan stellen. Een sollicitatiegesprek is het ideale moment om alles te weten te komen over de job, en om zo te bepalen of het iets is voor jou.

 

4. Zoek niet naar dé droomjob

Je ideale job meteen aangeboden krijgen: het is maar weinigen gegeven. Elke job heeft wel enkele minder leuke taken, waar je niet meteen warm voor loopt. Wees realistisch en neem een open houding aan: dit hoort erbij. Maar als je zorgt dat de job op andere vlakken wél voldoet aan je verwachtingen, neem je die mindere kantjes er graag bij. Wie weet kan je ze, eens je aan de slag bent, aangenamer of makkelijker maken (bv. door administratie te automatiseren).

 

5. Laat je niet leiden door enkel het salaris

Een kleine 20% van de respondenten geeft aan dat ze al eens een jobaanbieding aanvaard hebben door het salaris. Een goed loon is belangrijk, maar kijk zeker ook naar de jobinhoud. Wat heb je aan een mooi salaris en extralegale voordelen als je de job eigenlijk niet fijn vindt? Een ander belangrijk aspect is de bedrijfscultuur. Werken in een organisatie waar je je goed voelt en jezelf volop kan ontplooien, geeft extra voldoening en werkgeluk.

 

6. Sta open voor tijdelijke jobs

In een tijdelijke job kan je vaak meteen starten, wat ideaal is als je al een tijd op zoek bent naar werk. Daarnaast kan je veel kennis en ervaring opdoen, die je kan gebruiken om op termijn op zoek te gaan naar een andere (vaste) job die beter aansluit bij jouw verwachtingen. De kans bestaat ook dat de interimjob je zodanig bevalt dat je vast aan slag kan in het bedrijf.

 

Met deze tips vind je hopelijk een job die bij je past en waar je veel voldoening uit haalt. Ben je op zoek naar een leuke en uitdagende job? Bezorg ons jouw cv!

Meer blogposts...