Tijdelijke werkkrachten voor het einde van het jaar: dit zijn de opties

Geplaatst door Robert Half op 24/10/2023
Geschatte leestijd: 2 minuten

Het einde van het jaar nadert snel en dat kan door de vakanties en de jaaraflsuiting voor veel bedrijven extra werkdruk met zich mee brengen. Op zo’n momenten komt u misschien wel handen te kort en hebt u nood aan tijdelijke ondersteuning van uw team. Tijdelijke werkkrachten kunnen uw onderneming de ademruimte geven die u nodig hebt.

Tijdelijke werkkrachten inzetten voor het einde van het jaar

  1. Hoeveel en welke werkrachten?
  2. Jobstudenten
  3. Tijdelijke werkkrachten

Hoeveel en welke werkrachten?

Om te weten hoeveel extra medewerkers u nodig heeft, moet u natuurlijk zicht hebben op wie wanneer afwezig zal zijn. Vraag uw medewerkers om zo snel mogelijk door te geven wanneer ze vakantie zullen nemen. Zo kan u zowel op afdelingsniveau als globaal in kaart brengen waar er onvoldoende bezetting zal zijn en welke profielen u nodig zal hebben om afwezigheden op te vangen.

Tijdens deze periode zien we traditioneel een stijging in de vraag naar tijdelijke administratieve en boekhoudkundige profielen.

Jobstudenten

Er worden tijdens de vakanties en piekperiodes heel wat jobstudenten ingezet. Dat hoeft niet te verwonderen. Het betreft flexibele aanwervingen die werkgevers toelaten om snel tijdelijke noden op te vangen. Bovendien kan u als werkgever kiezen uit tal van verschillende profielen.

Zo trekt u goede jobstudenten aan

Ook als het op jobstudenten aankomt, moet u zich als aantrekkelijke werkgever positioneren. Dat doet u in de eerste plaats met een aantrekkelijke verloning. Wie slechts enkele weken in dienst is, hecht immers minder belang aan de randvoorwaarden. Zet daarnaast ook in de verf welke specifieke ervaringen de jobstudent zal kunnen opdoen. Heel wat studenten zoeken immers vakantiewerk dat relevant is voor hun cv. Is uw bedrijf gemakkelijk te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer? Dan is ook dat een troef.

Enkele aandachtspunten

Hoewel u jobstudenten op een flexibele manier kan aanwerven, zijn er toch enkele zaken waar u rekening mee moet houden.

  • Controleer best op voorhand hoeveel uren de student al gewerkt heeft tijdens het lopende kalenderjaar. Het is immers zo dat studenten maximaal 600uur mogen werken per jaar als ze willen genieten van een verminderde sociale bijdrage. Studenten kunnen hun saldo arbeidsdagen tegen verminderde solidariteitsbijdragen eenvoudig raadplegen op de RSZ-website.
  • Stel in ieder geval een arbeidsovereenkomst voor studenten op.
  • Bezorg de student een exemplaar van het arbeidsreglement, ook al is hij of zij maar kort in dienst.

Tijdelijke werkkrachten

Om bepaalde, specifieke profielen te vervangen, is er soms iets meer ervaring en expertise nodig dan een jobstudent kan bieden. Denk maar aan sommige accountant-profielen of functies op managementniveau. Ook voor vervangingen op langere termijn, bijvoorbeeld om een ouderschapsverlof op te vangen, zijn jobstudenten minder aangewezen. Interim-werkkrachten zijn dan de ideale oplossing.

Tijdelijke werkkrachten kunnen flexibel ingezet worden voor een vooraf bepaalde periode en zijn snel inzetbaar voor projecten, zodat uw deadlines kunnen gehaald worden. De continuïteit van uw onderneming wordt op die manier gegarandeerd. Bovendien kan u door het inzetten van tijdelijke werkkrachten aftoetsen of de persoon bij uw onderneming past. Als dit het geval is, dan behoort een vaste aanstelling misschien tot de mogelijkheden.

Twijfelt u tussen de aanwerving van jobstudenten of tijdelijke medewerkers? Of weet u niet goed hoe u de beste talenten kan aantrekken? Robert Half adviseert u graag. Contacteer ons vrijblijvend.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Brussel, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...