Hoe beoordeelt u de vaardigheden van IT-kandidaten

Geplaatst door Robert Half op 15/09/2022
Geschatte leestijd: 4 minuten

De strijd om IT professionals woedt in alle hevigheid. Omdat de vraag zo groot is, moeten werkgevers exact weten welke skills een kandidaat moet hebben, zodat ze meteen kunnen handelen als ze een geschikt profiel vinden. Hoewel vaardigheden zoals communicatie en klantgerichtheid steeds belangrijker worden bij IT functies, prijken technische skills nog steeds bovenaan op het lijstje. Waarom is het testen van vaardigheden zo belangrijk en welke technieken kunt u hiervoor toepassen?


U kunt op verschillende manieren te werk gaan om te peilen naar de technische vaardigheden van IT-professionals:

1. Stel een aantal gerichte technische vragen die rechtstreeks verband houden met de functie

Aangepaste sollicitatievragen stellen is een doeltreffende manier om een algemeen beeld te krijgen van iemands IT-vaardigheden. Naast de gebruikelijke sollicitatievragen kunt u een aantal technische en praktijkvragen integreren om te peilen naar de kennis en werkstijl van de kandidaat.

Bij het aanwerven van een Java-ontwikkelaar kunt u bijvoorbeeld vragen: Als je één ding aan Java zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn? Zo peilt u niet alleen naar hun technische kennis, maar geeft u hun ook de kans om die te duiden.

Vraag eventueel suggesties aan uw team voor vragen, op basis van reële uitdagingen binnen bestaande projecten.

2. Neem een technische test af

Als het op tests aankomt, gaat er niets boven de beproefde methodes. Stel zelf een test op die de kandidaat online of op papier kan invullen tijdens het sollicitatiegesprek. Maak de test zo concreet mogelijk en baseer u hierbij op een business case uit uw eigen bedrijf. Zo blijft het realistisch en duidelijk en kan u de antwoorden toetsen aan de oplossingen in uw eigen bedrijf.

Gebruik daarbij een mix van open en meerkeuzevragen die eigen zijn aan de taken en de functie vermeld in de vacature. Stel niet teveel vragen, maar zorg dat ze heel gericht zijn. Nadien kunt u deze test gebruiken als basis voor uw volgende reeks sollicitatievragen.

3. Neem een praktische test af

Gaat u liever na hoe kandidaten hun vaardigheden in de praktijk brengen? Geef ze dan een praktische opdracht die ze in hun eigen tempo mogen uitvoeren binnen de door u gestelde deadline. Laat hen bijvoorbeeld een miniwebsite of eenvoudige mobiele app programmeren, zodat u zeker weet dat ze over de vereiste vaardigheden beschikken.

U kunt zelfs nog een stapje verder gaan en de kandidaten vragen om hun keuzes toe te lichten. Zo krijgt u een beter beeld van hun aanpak en probleemoplossend vermogen.

4. Schakel een gespecialiseerd rekruteringsbedrijf voor IT functies in

Het opstellen van tests die peilen naar specifieke technische vaardigheden, kwalificaties en functievereisten, kan heel tijdrovend zijn. Bovendien verandert IT zo snel dat het een hele uitdaging is om uw test compatibel te houden met de laatste nieuwe versies van gangbare tools. Om zeker te zijn dat uw tests hun doel niet voorbij schieten, is het soms makkelijker om een IT-rekruteringsbedrijf in te schakelen. Dergelijke bedrijven zijn immers gespecialiseerd beoordelen van de resultaten en het selecteren van de beste kandidaten.

Robert Half heeft heel wat ervaring in het professioneel beoordelen van IT kandidaten. We focussen ons op een aantal kerndomeinen binnen IT & Digital waardoor onze consultants bedreven zijn in het specifiek beoordelen van kandidaten in deze domeinen. In een diepte-interview bespreken we uitgebreid de technische vaardigheden van de kandidaten in combinatie met de persoonlijke vaardigheden. Onze conclusies uit deze gesprekken worden verder aangevuld met professionele referenties bij voorgaande werkgevers. Bovendien werken we steeds op de lange termijn waardoor we heel wat van onze kandidaten al meerdere jaren professioneel opvolgen. Op die manier krijgen we een duidelijk beeld van wat zij kunnen en wat hun wensen zijn voor de toekomst. Deze informatie toetsen we dan aan uw vacature om zo een optimale match te kunnen voorzien.

Bent u op zoek naar IT kandidaten om uw team te versterken? Neem dan contact op met Robert Half Technology en laat het testen van de kandidaten aan hen over.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Brussel, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...