Geschatte leestijd: 3 minuten

Dat we ons momenteel bevinden in een zeer krappe arbeidsmarkt, is geen verrassing. Die krapte blijft ook aanhouden en dat zorgt voor onrust bij bedrijven. Die geven niet alleen aan dat ze meer vrijwillige vertrekken zien in vergelijking met de pre-pandemie periode, maar ook dat ze zich zorgen maken over het behoud van huidige werknemers, zo blijkt uit recent onderzoek van Robert Half. We zetten enkele trends op een rijtje.

1. Met vertrouwen vooruit

Wat positief is, is dat het overgrote merendeel van de Belgische managers meer vertrouwen heeft in de groei van hun organisatie de komende periode dan in de afgelopen 6 maanden. Ze geven daarbij aan te gaan inzetten op zowel vast als tijdelijk personeel, en op consultancy profielen om die groei mogelijk te maken en te ondersteunen. Profielen die sterk in de lift zitten zijn onder andere customer service medewerkers en ervaren HR profielen.

2. Personeelsverloop zorgt voor onrust

Zorgen over retentie

Hoewel bedrijven positief zijn over hun groei enerzijds, maken ze zich anderzijds zorgen over het behoud van hun personeel. 1 op 3 managers geeft dit dan ook zo aan. De voornaamste redenen zijn een te hoge/verhoogde werkdruk, de werknemersmoraal die een deuk heeft gekregen, het personeel dat wordt benaderd door de concurrentie en het niet kunnen aanbieden van een competitief loon.

Meer vrijwillige vertrekken

De bezorgdheid om retentie lijkt ook niet zo ver gezocht, aangezien bijna 1 op 2 Belgische managers (45%) in het onderzoek van Robert Half aangeeft dat ze meer vrijwillige vertrekken zien dan voor de uitbraak van de pandemie. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat werknemers de tijd genomen hebben om tijdens de pandemie na te denken over wat zij belangrijk vinden in hun professionele carrière en of dit nog wel strookt met wat ze in hun huidige job ervaren. Hoewel ze deze vaststelling doen, geeft 65% ook aan dat ze menen dat hun personeel momenteel tevreden is met hun job.

3. Bedrijfscultuur en soft skills

Naast de retentie van personeel zijn bedrijven ook bezig met het aanwerven van nieuw talent. Daarbij stoten ze voornamelijk op de moeilijkheid om kandidaten te vinden die zowel beschikken over de juiste soft skills als passen binnen de bedrijfscultuur. Meer dan de helft van de managers geeft dan ook aan dat ze niet willen inleveren op de juiste soft skills wanneer ze een nieuwe kandidaat aanwerven. Het aantal jaren ervaring en de geografische locatie zijn dan weer van minder belang.

4. Competitieve lonen zorgen voor uitdaging

Door de krappe arbeidsmarkt en de loonindexering geeft 1 op 4 bedrijven aan dat het uitwerken en aanbieden van een competitief verloningspakket momenteel dé grootste uitdaging is binnen het hele sollicitatieproces. Daarnaast is ook het neerpennen van de juiste jobomschrijving die de juiste kandidaten aantrekt in deze onrustige markt voor 23% een moeilijkheid.

 

Benieuwd naar meer trends? Raadpleeg de Salarisgids van Robert Half en blijf up to date met de arbeidsmarkt.

Ontdek de Salarisgids