Waarom EQ steeds belangrijker wordt op de werkvloer

Geplaatst door Robert Half op 18/07/2023
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Werknemers met de nodige kennis en ervaring zijn gegeerde profielen op de arbeidsmarkt. Maar een andere grote troef tijdens het solliciteren is je emotionele intelligentie. Wat is het, waarom is het zo belangrijk op de werkvloer en hoe kan je je EQ verbeteren? We zetten het op een rijtje.

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, moet je over voldoende kennis beschikken. Daarnaast is het belangrijk dat je de nodige emotionele intelligentie in huis hebt. Want nu de technologie en artificiële intelligentie steeds sneller evolueren, is EQ cruciaal om als mens het verschil te blijven maken tegenover computers en machines. Terwijl werkgevers zich vroeger vooral lieten leiden door het IQ van een kandidaat, beseffen ze nu dat er meer nodig is om succesvol te zijn op de werkvloer. Bij aanwervingen besteden ze vaak zelfs meer aandacht aan het EQ dan aan het IQ of een specifiek diploma.

Wat is EQ?

Het was Daniel Goleman die in 1995 de term ‘emotional intelligence’ lanceerde in zijn gelijknamige boek. Hierin definieert hij het emotioneel quotiënt als het vermogen om te begrijpen wat er in mensen – jijzelf inbegrepen – omgaat, en die kennis vervolgens te gebruiken om het beste resultaat te bereiken. Hij stelt dat het EQ misschien nog méér bijdraagt tot succes dan puur denkvermogen (IQ).

We onderscheiden vijf componenten binnen emotionele intelligentie:

 1. Intrapersoonlijk: dit gaat over jezelf. Je kent je kwaliteiten en valkuilen, kan je emoties beheersen en maakt zo goed mogelijk gebruik van je talenten en mogelijkheden.
 2. Interpersoonlijk: dit gaat over je omgang met anderen. Je kan je inleven in de gevoelens van anderen en relaties opbouwen en onderhouden.
 3. Aanpassingsvermogen: je begrijpt wat er om je heen gebeurt en staat open voor ideeën, standpunten en oplossingen van anderen.
 4. Stressmanagement: je bent stressbestendig en kan je gevoelens en impulsen controleren en sturen.
 5. Algemene stemming: je hebt een positieve ingesteldheid en bent in staat om problemen als uitdagingen te zien. Zo voel je je gelukkiger.

Wat zijn de eigenschappen van mensen met een hoge emotionele intelligentie?

Die vijf componenten komen op verschillende manieren tot uiting. Mensen met een hoog EQ hebben doorgaans de volgende eigenschappen:

 • Ze werken meer doelgericht, gedreven en gemotiveerd. Met hun positieve ingesteldheid moedigen ze ook anderen aan.
 • Ze kunnen beter omgaan met tegenslagen, stress en druk.
 • Ze zijn sociaal vaardig en werken goed in een team.
 • Ze kunnen zich met hun empathisch vermogen goed inleven in hun eigen gevoelens en die van anderen. Hierdoor kunnen ze uitstekende relaties opbouwen en efficiënt onderhandelen.
 • Bij conflicten en in drukke periodes houden ze het hoofd koel en blijven ze in controle over hun emoties. Zo komen ze vlot tot een oplossing waarin iedereen zich kan vinden.
 • Ze zijn flexibel en kunnen zich goed aanpassen aan veranderende omstandigheden.
 • Ze staan open voor opbouwende kritiek en gaan er op een positieve manier mee aan de slag.
 • Door hun sterke zelfbewustzijn voelen ze snel aan wanneer ze over hun grenzen gaan. Hierdoor zorgen ze beter voor zichzelf, wat het risico op een burn-out verkleint.

Als je de bovenstaande eigenschappen leest, hoeft het niet te verwonderen dat werkgevers EQ hoog in het vaandel dragen.

Waarom is emotionele intelligentie zo belangrijk op de werkvloer?

Studies tonen aan dat er een link bestaat tussen EQ en prestaties op de werkvloer. Emotioneel intelligente mensen presteren over het algemeen beter dan mensen met een laag EQ, met uitzondering van bepaalde sectoren en vakgebieden waar een hoge mate van abstract denken vereist is (bv. IT, wetenschappen, engineering).

Emotionele intelligentie wordt steeds meer beschouwd als een essentiële soft skill die leidt tot betere werkrelaties en het efficiënter oplossen van problemen en conflicten. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met een hoog EQ stress op het werk beter aankunnen, wat een positieve invloed heeft op hun prestaties en werkgeluk. Een hoge emotionele intelligentie kan bovendien gelinkt worden aan iemands leiderschapspotentieel. Emotioneel intelligente mensen presteren goed in leidinggevende functies en zijn beter in het aansturen van teams. Sommige werkgevers gaan bij de selectie van profielen met een leidinggevende verantwoordelijkheid dan ook op zoek naar kandidaten met een hoog EQ.

Nog een reden waarom emotionele intelligentie meer aandacht krijgt dan vroeger, is omdat de werkomgeving door de jaren heen sterk is veranderd. We werken steeds meer in teamverband en door de snelle evoluties op technologisch vlak moeten we ons alsmaar beter kunnen aanpassen. Dat is iets waar mensen met een hoger EQ het makkelijker mee hebben doordat ze flexibel zijn en open staan voor nieuwe ideeën en manieren van werken. Ten slotte zijn emotioneel intelligente mensen vaak gedrevener en gedisciplineerder, waardoor ze ook hun collega’s aansteken om goed te presteren. Kortom, ze creëren een positieve sfeer in het bedrijf die voor minder personeelsverloop zorgt en nieuw talent aantrekt. Een troef in de war for talent!

7 tips om je EQ te trainen

Geen nood als je niet van nature over sterke emotionele vaardigheden beschikt: je kan ze trainen! Hier zijn zeven tips om je emotionele intelligentie te verbeteren:

 1. Denk goed na voor je iets zegt of doet en reageer niet impulsief.
 2. Spijker je sociale vaardigheden bij en leer empathisch luisteren. Luister aandachtig wanneer anderen spreken en let ook op non-verbale communicatie, want lichaamstaal kan belangrijke informatie overbrengen. Stel vragen en geef feedback: zo zal je begrijpen wat iemand denkt of voelt.
 3. Bekijk de dingen eens vanuit het perspectief van de ander. Probeer zijn/haar standpunt te begrijpen en reageer er dan gepast op.
 4. Wees gedreven, positief en enthousiast over wat je doet. Zo zal je ook anderen inspireren.
 5. Sta stil bij je gevoelens en gedachten. Schrijf ze eventueel op in een schriftje.
 6. Stop met jezelf te vergelijken met anderen en vertrouw op jezelf. Durf eens je grenzen verleggen: wie nooit een risico neemt, zal nooit iets bereiken.
 7. Pieker niet over een fout die je gemaakt hebt. Ga met goede moed verder.
 8.  Problemen zijn er om opgelost te worden! Focus op een mogelijke oplossing, niet op het probleem.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Meer blogposts...