Vier tips zodat je iedereen kunt imponeren met jouw namenkennis

di, 01/06/2015

Januari is traditioneel de maand van nieuwjaarsrecepties, feestjes en netwerkevents. Het is een maand waarin je met collega’s, werknemers en contacten terugblikt op 2014 en klinkt op het nieuwe jaar. Niets is zo vervelend als tijdens een gesprek beseffen dat je eigenlijk geen enkel idee hebt hoe je gesprekspartner ook alweer heet.

Robert Half geeft je daarom vier tips zodat je iedereen kan imponeren met jouw namenkennis:

Marc, Marc, Marc...

Herhaling is veruit de beste manier om namen te onthouden. Denk terug aan het leren van de tafels van vermenigvuldigingen op de basisschool. Het herhalen van informatie zorgt ervoor dat de informatie permanent wordt opgeslagen in het diepst van het geheugen. Bonus: mensen houden van het horen van hun naam. Dit geeft hen een goed gevoel!

Waarschuwing: overdrijven kan verkeerd overkomen.

Memoniek

Een andere truc is het observeren van iets over de persoon of de naam van de persoon dat je samen kunt koppelen in je geest. Dit klinkt vreemd, maar het werkt echt.

Spellingscontrole

Vraag mensen hoe zij hun naam spellen. Deze truc werkt natuurlijk niet voor iemand met de naam Bob, maar in veel andere situaties kan dit het gesprek op gang brengen. Unieke naamspellingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot persoonlijke anekdotes, welke het onthouden van namen nog gemakkelijker maken.

Stel vragen

Het stellen van een vraag is niet alleen handig voor de "truc van herhaling", het geeft je ook meer informatie die je kan associëren met de persoon. Een simpele vraag als: "Wanneer ben jij beginnen werken bij het bedrijf, Bart?" zou kunnen leiden tot een schat aan informatie over de rol van Bart in de organisatie en misschien zelfs tot een interessant achtergrondverhaal dat het onthouden van de naam gemakkelijker maakt.

 

Deze pagina delen