Top 5 ‘golden’ jobs in finance en accounting

Gespecialiseerde finance- en accountingprofielen zijn vandaag erg gegeerd. Toch blijft er een aanhoudend tekort aan gekwalificeerde financiële professionals. Moeilijk te vinden profielen die over de meest gevraagde vaardigheden beschikken, staan dan ook in een machtspositie om een hoger startloon te negotiëren in 2016. Dit blijkt uit de analyse van de Robert Half Salarisgids 2016 voor financiële, boekhoudkundige en administratieve professionals.

Arbeidsmarkttekorten en de ‘war for talent’ binnen finance en accounting bepalen verloningspolitiek

  • 87% van de Belgische CFO’s en financieel directeurs vindt het uitdagend om gekwalificeerde financeprofessionals te vinden
  • Kandidaten in knelpuntberoepen en moeilijk te vinden financiële profielen hebben meer kans op een hoger startloon in 2016 
  • De top 5 posities met de hoogste verwachte salaristoename in 2016: Dossierbeheerder/(Junior) Accountant, AR/AP/Assistant Accountant, Credit Controller, Controller en Finance & Administration Manager

Brussel, 8 december 2015 – Gespecialiseerde finance- en accountingprofielen zijn vandaag erg gegeerd. Toch blijft er een aanhoudend tekort aan gekwalificeerde financiële professionals. Moeilijk te vinden profielen die over de meest gevraagde vaardigheden beschikken, staan dan ook in een machtspositie om een hoger startloon te negotiëren in 2016. Dit blijkt uit de analyse van de Robert Half Salarisgids 2016 voor financiële, boekhoudkundige en administratieve professionals.

Uitdaging om financieel talent te vinden

Bedrijven concentreren zich in toenemende mate op bedrijfsinitiatieven die een potentiële groei kunnen genereren en zijn dus meer en meer op zoek naar de nodige financiële expertise om deze projecten te ondersteunen. 

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux gaat verder: “De toenemende internationalisering en digitalisering binnen finance en accounting, alsook de groeiende behoefte aan het beheer en de opvolging van de regelgeving hebben de jobinhoud van financiële en boekhoudkundige functies de laatste jaren in belangrijke mate beïnvloed. Bedrijven zijn op zoek naar financiële professionals die een onmiddellijke bijdrage kunnen leveren aan de bedrijfsproductiviteit. Verwachtingen liggen evenwel hoog daar organisaties op zoek zijn naar meertalige financiële medewerkers die niet alleen beschikken over up-to-date technische vaardigheden op het gebied van IT en data-analyse, maar ook over de nodige analytische competenties en goed ontwikkelde ‘soft skills’.”

Toch verloopt deze zoektocht niet altijd zonder uitdagingen. Bijna negen op de tien (87%) CFO’s en financieel directeurs zeggen namelijk moeilijkheden te ervaren bij het vinden van gekwalificeerde financeprofessionals met het gebrek aan technische niche-experts (46%), commerciële vaardigheden (20%) en de vraag die groter is dan het aanbod (19%) als de voornaamste oorzaken. .

Financieel verantwoordelijken ervaren de grootste moeilijkheden om gekwalificeerde boekhoudkundige profielen te vinden. Zo wordt de functie boekhouder al verschillende jaren bestempeld als knelpuntberoep. Het aanbod van gekwalificeerde kandidaten is in dit domein namelijk kleiner dan de vraag, wat ook inhoudt dat deze financiële functie mogelijkheden biedt voor zowel junior als senior profielen.

 “Naarmate het economisch herstel krachtiger wordt en er meer jobs bijkomen op de arbeidsmarkt wordt ook de vraag naar deze specifieke profielen alleen maar groter. Voor knelpuntberoepen, zoals boekhouders en accountants kan de zoektocht uitdagend verlopen. Doordat de vraag het aanbod in bepaalde functiedomeinen overstijgt, wordt de ‘war for talent’ voor dit toptalent dus verder op de spits gedreven. Het vinden en aantrekken van de juiste profielen is dan ook een prioriteit voor bedrijven”, aldus Frédérique Bruggeman.

Uit de analyse blijkt dat topkandidaten voor de volgende functies in staat zijn een hoger startloon te onderhandelen het komende jaar:

Frédérique Bruggeman verduidelijkt: “Gespecialiseerde kandidaten met drie tot vijf jaar ervaring zijn veelgevraagd gezien bedrijven een balans zoeken tussen ervaring en groeipotentieel. Doordat de zoektocht naar dergelijk talent in verschillende financiële functiedomeinen uitdagend kan zijn, kunnen hooggekwalificeerde professionals voor veelgevraagde posities en knelpuntberoepen in staat zijn een hoger startsalaris te negotiëren.”

“In een arbeidsmarkt waar de vraag naar financiële specialisten het aanbod overstijgt, is het belangrijk om een duidelijke rekruteringsstrategie te hanteren en inzicht te verkrijgen over de veranderde vaardigheden die nodig zijn in deze functies. Bovendien kan een competitief verloningspakket vandaag niet ontbreken, willen bedrijven getalenteerde medewerkers in het bedrijf halen en daar houden”, besluit Frédérique Bruggeman.