• Meer dan een op vier (26%) Belgische HR-managers zal in de tweede helft van 2016 nieuwe posities creëren voor permanente professionals
  • Er is een sterk vertrouwen in de groeiperspectieven van de Belgische economie (63%) en het eigen bedrijf (72%)
  • Ten opzichte van 2015 zijn bedrijven minder geneigd om functies te bevriezen (11%) of te verwijderen (3%)
  • Toch verkiest meerderheid van bedrijven voor een status quo van het personeelsbestand door enkel vrijgekomen posities in te vullen (60%)

Hoewel meer dan een kwart (26%) van de Belgische HR-managers van plan is nieuwe posities te creëren in de tweede helft van 2016, blijft het accent in hun aanwervingsplannen nog steeds op het invullen van vrijgekomen posities. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische HR-managers. Wel houdt het optimisme over de groeiperspectieven van de Belgische economie en het eigen bedrijf aan.

HR-managers hebben vertrouwen in de toekomst

Het ondernemersvertrouwen in België onder de HR-managers blijft hoogt. Zo blijkt uit het onderzoek dat er een sterk vertrouwen is in de groeiperspectieven van de Belgische economie (63%) en het eigen bedrijf (72%). Dit vertrouwen uit zich dan ook in de aanwervingsplannen van bedrijven. Zes op tien Belgische HR-managers heeft aanwervingsplannen in het komende jaar door vrijgekomen posities in te vullen. Dat is 12% meer dan in 2015. Het aantal Belgische HR-managers dat van plan is om nieuwe posities te creëren (26%) is lichtjes gezakt ten opzichte van vorig jaar, maar blijft nog steeds significant.

Eveneens opvallend is dat het aantal HR-managers dat aangeeft om in de komende zes maanden posities te verwijderen (3%) of om hun aanwervingsplannen te bevriezen (11%) beduidend gedaald is ten opzichte van 2015. Toen voorzag maar liefst 22% van de Belgische HR-managers om hun aanwervingsplannen te bevriezen en zou 5% onder hen posities verwijderen.

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux legt de resultaten uit: “Het is positief nieuws dat bedrijven stilaan minder beslissen om hun teams in te krimpen of zelfs posities te verwijderen. Ook al zien we nu nog geen stijging van het aantal bedrijven die hun teams zullen uitbreiden, toch verschuift het zwaartepunt van de aanwervingsplannen meer en meer richting het behouden van medewerkers of het creëren van nieuwe posities.”

Oorzaken van de moeilijke zoektocht naar gekwallificeerde professionals van Belgische HR-managers

Getalenteerde professionals (blijven) in vraag

​Het onderzoek toont aan dat 84% van de HR-managers bezorgd zijn dat hun topperformers in het komende jaar het bedrijf zullen verlaten voor een andere uitdaging. Bovendien ervaart meer dan negen op tien (92%) Belgische HR-managers het als een uitdaging om vandaag de dag gekwalificeerde professionals te vinden. Dat is een stijging van maar liefst 13% ten opzichte van vorig jaar.

De hoofdoorzaak is volgens HR-managers te vinden bij het gebrek aan de juiste vaardigheden. De ondervraagde HR-managers ervaren in het bijzonder moeilijkheden bij het vinden van technische niche-experts (42%) of van professionals met sterke commerciële of zakelijke vaardigheden (20%). Toch is voor 19% van de HR-managers hét grote struikelblok dat de vraag naar gekwalificeerd personeel vandaag groter is dan het aanbod. Het gaat om een stijging van 4% vergeleken met vorig jaar.

Aanwervingsplannen van Belgische HR-managers voor permanente professionals in België eind 2016

“Het is te verwachten dat de vraag naar hooggekwalificeerde professionals zich zal voortzetten in de tweede helft van 2016. Vandaag kiezen bedrijven dan ook geleidelijk om meer strategische rekruteringskeuzes te maken zodat ze het juiste talent in huis halen in plaats van een structurele uitbreiding van hun teams. Het gaat er immers om dat bedrijven zich onderscheiden en in staat zijn om een concurrentievoordeel te realiseren. In afwachting van de juiste hooggekwalificeerde professional, doen bedrijven daarom steeds vaker beroep op interim-professionals”, aldus Frédérique Bruggeman.