Meer dan de helft van de werknemers is bereikbaar tijdens hun zomervakantie volgens Belgische HR-managers

ma, 08/05/2013
  • 52% van de HR-managers geeft aan dat werknemers bereikbaar zijn tijdens hun zomervakantie
  1. 67% stelt dat medewerkers bereikbaar zijn via e-mail tijdens hun zomervakantie
  2. 33% is van mening dat ze werknemers telefonisch kunnen contacteren tijdens hun vakantie
  • Medewerkers nemen gemiddeld 16 dagen op voor hun zomervakantie

Brussel, 6 augustus 2013Accountemps, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke financiële en boekhoudkundige profielen voerde een onafhankelijk onderzoek bij 200 Belgische HR-managers naar de bereikbaarheid van medewerkers tijdens hun zomervakantie. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (52%) van de werknemers tewerkgesteld in Belgische bedrijven beschikbaar is tijdens hun vakantie.

Hoofdzakelijk bereikbaar via e-mail

Volgens de ondervraagde Belgische HR-managers kan 67% van de medewerkers die bereikbaar zijn, gecontacteerd worden via e-mail: terwijl 20% aangeeft dat dit minder dan één keer per dag gebeurt, stelt 47% dat ze werknemers één of meerdere keren per dag kunnen contacteren via e-mail. Één derde van de werknemers is daarentegen telefonisch bereikbaar tijdens hun vakantie voor vragen van managers en collega’s.

Maj Buyst, Director Accountemps geeft een woordje uitleg: “Het al dan niet bereikbaar zijn kan afhangen van verschillende factoren: de sector, jobinhoud, bedrijfscultuur, manager, maar ook van de werknemer zelf. Zo kiezen (senior) managers er vaak voor om geregeld de mails te checken om up-to-date te blijven en geen al te grote achterstand te moeten inhalen bij hun terugkeer. Voor een medewerker op vakantie gaat, is het evenwel belangrijk om duidelijkheid hieromtrent te scheppen, dit voor zowel de werknemer als werkgever.”

Een vakantie van gemiddeld 16 dagen

Belgische werknemers nemen gemiddeld 16 dagen vakantie tijdens de zomer. Terwijl bijna één op vijf (19%) van de HR-managers stelt dat werknemers gemiddeld tot 10 dagen zomervakantie nemen, stelt meer dan één vijfde (22%) dat medewerkers gemiddeld meer dan 20 dagen vrijaf nemen tijdens de zomer.

De volgende vraag werd gesteld aan 200 Belgische HR-managers: “Hoeveel dagen nemen medewerkers gemiddeld op voor hun zomervakantie?

1-5 dagen

4%

6-10 dagen

15%

11-15 dagen

38%

16-20 dagen

21%

Meer dan 20 dagen

22%

Bron: Enquête uitgevoerd in opdracht van Robert Half/Accountemps bij 200 Belgische HR-managers

“Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met collega’s voor wat betreft de taken die dienen opgevolgd te worden, zijn nodig om de (bijkomende) werklast beter te beheren. Indien de werkdruk te hoog zou zijn, kunnen bedrijven een studentenoplossing of een tijdelijke werknemer in overweging nemen,” besluit Maj Buyst.

Nota aan de redactie

Over dit onderzoek

Het onderzoek is een initiatief van Robert Half/Accountemps en werd uitgevoerd in juni 2013 in alle anonimiteit door Market Probe, een onafhankelijk onderzoeksbureau, bij 200 HR-managers uit een willekeurige steekproef van bedrijven uit verschillende sectoren over heel België.

 

Over Accountemps

Accountemps is een gespecialiseerde divisie van de Amerikaanse groep Robert Half. De groep is marktleider op het vlak van gespecialiseerde uitzendarbeid en is genoteerd op de Beurs van New York. Sinds de opstart in België, meer dan 20 jaar geleden, is Accountemps gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke boekhoudkundige en financiële kandidaten. In België heeft Accountemps vestigingen op 11 locaties: Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Groot-Bijgaarden, Hasselt, Herentals, Luik, Roeselare, Waver en Zaventem. Meer info op accountemps.be

Volg Accountemps via:

Twitter
Facebook
Youtube

Document: Meer dan de helft van de werknemers is bereikbaar tijdens hun zomervakantie volgens Belgische HR-managers

Deze pagina delen