Het eenheidsstatuut, één jaar later

zo, 02/01/2015
  • 87% van de HR-managers zegt dat het eenheidsstatuut het aanwervingsbeleid beïnvloedt
  • 45% geeft door het eenheidsstatuut meer aandacht aan performance monitoring van werknemers
  • 16% zegt niet conform te zijn met de nieuwe regelgeving
  • 65% vindt het een uitdaging om de nieuwe regelgeving in de organisatie toe te passen

Brussel, 2 februari 2015 – Iets meer dan een jaar na de invoering van het eenheidsstatuut1 op 1 januari 2014 zegt 66% van de HR-managers dat hun bedrijf conform de nieuwe regelgeving functioneert. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half, het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf, bij 200 Belgische HR-managers. Het liep voor veel bedrijven echter niet van een leien dakje: zo vindt 65% het een hele uitdaging om de organisatie aan de nieuwe regelgeving aan te passen.

Het eenheidsstatuut geeft aanleiding tot langere aanwervingsprocessen en flexibelere personeelsoplossingen.
Bijna de helft (46%) van de Belgische HR-verantwoordelijken stelt dat het eenheidsstatuut resulteerde in langere aanwervingsprocessen voor permanente werknemers.

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux geeft duiding: "Door de afschaffing van de proefperiode en de wijzigingen in de opzegtermijnen besteden veel bedrijven steeds meer tijd aan het aanwervingsproces. Ze willen zekerheid dat ze de geknipte kandidaat vinden. Daardoor lopen ze wel het risico dat topprofessionals – die vaak meerdere jobaanbiedingen krijgen – hun ontglippen tijdens het soms langdurige aanwervingsproces."

Meer dan een kwart (28%) van de HR-managers werft omwille van het eenheidsstatuut meer professionals aan op interim-basis. Daarnaast geeft 22% ook aan dat ze meer studenten in dienst nemen voor tijdelijke functies. Een interim lijkt in vele gevallen steeds vaker een tussenstap te worden naar een vast contract. Zo zegt 13% van de ondervraagde HR-managers professionals op tijdelijke basis aan te werven om ze een vast contract aan te bieden als ze de verwachtingen inlossen.

"Bedrijven doen sinds de invoering van het eenheidsstatuut in toenemende mate een beroep op tijdelijke werknemers omdat zij een flexibele oplossing bieden. Als de tijdelijke werknemer aan de verwachtingen voldoet, groeit een tijdelijke job vaak uit tot een vast contract. Werkgevers kunnen op die manier niet alleen de professionele vaardigheden testen maar ook nagaan of er een goede match is tussen de nieuwe medewerker en de bedrijfscultuur alvorens hem een permanente functie aan te bieden," aldus Frédérique Bruggeman.

Een aantal bedrijven hebben omwille van het eenheidsstatuut een aanwervingsstop ingevoerd: 18% zegt geen bijkomend personeel aan te werven, maar het (eventuele) extra werk te verdelen onder de beschikbare werknemers. Slechts 13% van de HR-managers zegt dat het eenheidsstatuut geen invloed heeft op hun aanwervingsbeleid.

De volgende vraag werd gesteld aan 200 Belgische HR-managers: "Wat is de invloed van het eenheidsstatuut (met o.a. de afschaffing van de proeftijd en de gewijzigde opzegtermijn) op uw aanwervingsbeleid?"

Graphic

Bron: onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half bij 200 Belgische HR-managers – meerdere antwoorden toegestaan

Meer aandacht voor performance monitoring en herziening van het verloningsbeleid
Het eenheidsstatuut tast echter niet enkel het aanwervingsbeleid aan: 45% van de HR-managers houdt voortaan ook meer toezicht op het functioneren van hun werknemers. Performance monitoring en management krijgen dus in veel bedrijven extra aandacht. Ook 'comp & ben' (compensatie en voordelen) staat voor veel HR-managers hoger op de agenda: 36% stelt dat ze het verloningsbeleid binnen het bedrijf moeten herzien om zaken te stroomlijnen en 15% zegt dan weer dat de aanpassing aan de regelgeving meer administratief werk veroorzaakt.

Niet elk bedrijf is conform nieuwe regelgeving
Ook al bevestigt de meerderheid (66%) de nodige maatregelen getroffen te hebben in de context van het eenheidsstatuut, toch zegt 16% van de HR-managers dat het bedrijf nog niet de nodige aanpassingen heeft doorgevoerd. 18% of zowat één op vijf HR-managers is er zelfs niet zeker van dat het bedrijf volledig conform is.

Frédérique Bruggeman gaat verder: "Omdat de maatregelen verbonden aan het eenheidsstatuut toch een extra 'workload' met zich meebrengen, hebben organisaties het afgelopen jaar in toenemende mate een beroep gedaan op ervaren HR interim-managers en andere externe partijen om de veranderingen met de nodige expertise aan te pakken. Omdat een aanzienlijk aantal bedrijven de veranderingen nog niet helemaal hebben doorgevoerd en een beter beeld willen krijgen van de implicaties hiervan op hun dagelijkse bedrijfsvoering, worden er in de komende maanden nog aanvragen verwacht naar gespecialiseerde expertise."

1 http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=40552

 

Deze pagina delen