Gemiddeld screenen CFO’s en financieel verantwoordelijken een cv binnen 13 minuten

ma, 09/03/2012

Brussel, 4 september –  Vraagt u zich ooit af hoe lang een CFO/financieel verantwoordelijke een cv bekijkt? Uit een internationaal onderzoek van Accountemps, een afdeling van Robert Half gespecialiseerd in de rekrutering van tijdelijke boekhoudkundige en financiële profielen, blijkt dat Belgische CFO’s en financieel verantwoordelijken gemiddeld 12 minuten en 57 seconden spenderen aan het screenen van een cv. De tijd die een Belgische CFO besteedt aan het lezen van een cv varieert wel sterk van persoon tot persoon.

September is de maand waarin tal van schoolverlaters hun intrede doen op de arbeidsmarkt. Het cv die ze opstellen is het visitekaartje dat ze overhandigen aan het bedrijf, en zal in de meeste gevallen bepalen of de sollicitant wordt uitgenodigd voor een gesprek. Belgische CFO’s, die geregeld overweldigd worden door de vele cv’s die ze ontvangen, spenderen gemiddeld 12 minuten en 57 seconden aan het screenen ervan, zo blijkt uit het onderzoek waarbij 200 CFO’s en financieel verantwoordelijken in België ondervraagd werden.

De tijd die een Belgische CFO spendeert aan een cv varieert wel sterk van persoon tot persoon. Terwijl bijna één op vier (23%) maximum slechts 5 minuten spendeert aan het doornemen van een cv, besteedt hetzelfde aantal (24%) meer dan 15 minuten aan het cv vooraleer hij/zij beslist om de kandidaat al dan niet toe te laten tot de volgende ronde.

Maj Buyst, Director van Accountemps België verduidelijkt: “Dertien minuten voor het screenen van een cv is lang voor een CFO gezien diens drukke agenda en verantwoordelijkheden. Toch merken we beduidende verschillen tussen de financieel verantwoordelijken. Maar ongeacht de tijd die besteed wordt aan het lezen van een cv, is het aan de sollicitant om zich door middel van dit document op een relatief korte tijd te profileren als de ideale kandidaat voor de job.”

Vaak sturen kandidaten hun cv naar verschillende bedrijven, zonder rekening te houden met de precieze functieomschrijving en de specifieke eigenschappen van het bedrijf in kwestie. Maj Buyst adviseert: “Om een indruk na te laten dient het cv aangepast te worden aan de functie en de omschrijving waarvoor men solliciteert. Onze consultants adviseren daarom financieel geschoolde kandidaten om in de motivatiebrief die hun cv vergezelt bepaalde waarden uit de mission statements van bedrijven op te nemen. Via een gepersonaliseerde aanpak zal de kandidaat erin slagen zichzelf te verkopen.”

De gemiddelde tijd die CFO’s en financieel verantwoordelijken in België en de buurlanden spenderen aan het screenen van een cv:

België 12 minuten 57 seconden
Luxemburg 12 minuten 31 seconden
Nederland 12 minuten 22 seconden
Duitsland 11 minuten 48 seconden
UK 11 minuten 10 seconden
Frankrijk 9 minuten 3 seconden

Bron: Internationale enquête van Accountemps bij CFO’s en financieel verantwoordelijken

Het onderzoek toont eveneens aan dat Belgische CFO’s gemiddeld het meeste tijd spenderen aan het doornemen van een cv vergeleken met de buurlanden. Terwijl in België bijna één op vier (24%) meer dan een kwartier spendeert aan het lezen van een cv, zakt dit getal naar één op tien (10%) in Frankrijk.

Enkele tips om een cv in het oog te laten springen

Hierna volgen enkele nuttige tips die sollicitanten kunnen helpen met het opstellen van een goede cv die de deur kan openen naar een potentieel jobinterview.

  1. Neem de vacature aandachtig door vooraleer u uw cv aanpast en doorstuurt. Zorg ervoor dat de gevraagde informatie aanwezig is en alle instructies nageleefd worden.
  2. Vermeld niet enkel uw vorige posities en verantwoordelijkheden, maar zet er ook telkens uw voornaamste verwezenlijkingen en behaalde resultaten bij die aanduiden hoe u een meerwaarde kan betekenen voor het bedrijf in kwestie.
  3. Beschrijf uw kennis en vaardigheden in de tegenwoordige tijd en omgekeerde chronologische volgorde. Ook als u enkele vaardigheden in uw huidige functie niet (meer) gebruikt. Anders wekt u de indruk dat u deze kwaliteiten niet meer bezit. Vermeld dus alle relevante activiteiten als ze gerelateerd zijn aan de functie.
  4. Gebruik sleutelwoorden in uw cv. Analyseer de voornaamste vereisten voor de functie in kwestie en gebruik gelijkaardige woorden en uitdrukkingen in uw cv zodat de match na het lezen van het cv duidelijk is voor de aanwervingsmanager.
  5. Onthoud dat uw cv het script vormt van uw potentieel jobinterview. Wees dus objectief en eerlijk en vermijd vaagheden (zoals ‘goede communicator’) of andere onduidelijkheden, want dit kan leiden tot vervelende vragen tijdens een gesprek. Schrijf bijvoorbeeld niet dat u een notie Spaans kent indien u de taal niet begrijpt.
  6. Ontwikkel een overzichtelijk en visueel aantrekkelijk cv. De lay-out moet stijlvol zijn. Zakelijkheid primeert, dus vermijd creatieve lettertypes of andere grafische elementen. Probeer ook de lengte van het cv te beperken tot 2 pagina’s en overschrijd zeker de 3 pagina’s niet.
  7. Zorg dat uw cv persoonlijkheid uitstraalt. Hobby’s en vaardigheden buiten het werk kunnen een idee geven over uw persoonlijkheid. Het gaat ook om de persoon en niet enkel om de technische vaardigheden.

 

Nota aan de uitgever

Over het onderzoek

Deze studie, ontwikkeld door Accountemps en uitgevoerd door een onafhankelijk marktonderzoeksbureau tussen december 2011 en januari 2012, is gebaseerd op een enquête bij meer dan 2500 CFO’s en financieel verantwoordelijken in 19 landen. In Europa zijn dit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

 

Over Accountemps

Accountemps is een gespecialiseerde divisie van de Amerikaanse groep Robert Half International Inc. De groep is marktleider op het vlak van gespecialiseerde uitzendarbeid en is genoteerd op de Beurs van New York. Sinds de opstart in België, meer dan 20 jaar geleden, is Accountemps gespecialiseerd in het plaatsen van tijdelijke boekhoudkundige en financiële kandidaten. In België heeft Accountemps vestigingen op 11 locaties: Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Groot-Bijgaarden, Hasselt, Herentals, Luik, Roeselare, Waver en Zaventem. www.accountemps.be

www.twitter.com/AccountempsBE

Document: CFO’s en financieel managers screenen een cv binnen 13 minuten

Deze pagina delen