Europese Dag van de Talen: Meer dan de helft van de Belgen is tweetalig. En u?

Europese Dag van de Talen: 58% van de Belgische volwassenen kent minstens één vreemde taal. Lees er meer over!

26 september: Europese Dag van de Talen

  • 58% van de Belgische volwassenen kent minstens één vreemde taal.
  • 85% van de Belgische HR-verantwoordelijken vindt het een hele uitdaging om gekwalificeerde meertalige medewerkers te rekruteren.
  • Volgens de Belgische HR-verantwoordelijken scoren de administratieve werknemers niet meer dan 6/10 op talenkennis. De managers doen het met 7/10 iets beter.

Brussel, 22 september 2015 – Volgens de Europese Raad, organisator van de jaarlijkse Europese Dag van de Talen, is meer dan de helft van de wereldbevolking in zekere mate tweetalig en heel wat mensen zelfs meertalig. Maar hoe zit het met de Belgen? En hoe belangrijk is talenkennis op de arbeidsmarkt?

Volgens de FOD Economie (Statbel) kent 58% van de volwassen Belgen (25-64 jaar) minstens één vreemde taal, 23,5% twee vreemde talen, 16,1% drie vreemde talen en 4,6% zelfs vier of meer vreemde talen. Engels is de best gekende vreemde taal in België.

OfficeTeam, een afdeling van Robert Half gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke administratieve profielen, heeft een onafhankelijke enquête gevoerd naar de taalvaardigheid van de administratieve werknemers en hun managers.

Rapport eerder middelmatig

De administratieve werknemers en hun managers doen het op zich niet slecht, maar echt reden tot feesten is er niet. Volgens de Belgische HR-verantwoordelijken scoren de administratieve werknemers niet meer dan 6/10 op talenkennis. De managers doen het met 7/10 iets beter.

Zoektocht naar meertalige werknemers is uitdagend

Hoewel de Belgen over het algemeen goed zijn in talen, ervaren werkgevers uitdagingen om meertalige werknemers te vinden. De overgrote meerderheid (85%) van de Belgische HR-verantwoordelijken beschouwt dit als een grote uitdaging. In Brussel is de situatie nog zorgwekkender, want volgens 90% van de HR-verantwoordelijken is de zoektocht naar meertalige administratieve kandidaten moeilijk.

De volgende vraag werd gesteld aan 200 Belgische HR-verantwoordelijken: "Hoe moeilijk is het volgens u om meertalige administratieve werknemers te vinden?"

Hoe meer talen, hoe beter

Meertaligheid wordt in België beschouwd als een belangrijke troef. Wie zich goed kan uitdrukken in het Engels als derde vreemde taal, heeft zeker een voetje voor. Volgens 58% van de HR-verantwoordelijken spreekt een goede administratieve medewerker niet alleen vloeiend Frans en Nederlands, maar ook Engels. Slechts 9% van de HR-verantwoordelijken dringt aan op een vierde taal.

Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half, licht deze cijfers toe:"De talenkennis van de Belgen wordt al jarenlang geroemd in het buitenland. We stellen elke dag vast hoe belangrijk talenkennis op de Belgische arbeidsmarkt wel is. Vooral de administratieve werknemers moeten communicatief zeer sterk zijn. Werkgevers zijn op zoek naar mensen die meerdere talen spreken en kennis van het Engels wordt daarbij steeds crucialer. Hoe meer talen een kandidaat spreekt, hoe groter diens waarde is op de arbeidsmarkt."

Document: Persbericht Robert Half Europese Dag van de Talen