Een nieuwe job aanvaarden ondanks dat je er geen goed gevoel bij hebt, het lijkt erop dat jongeren het steeds vaker doen. Uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half blijkt dat bijna 4 op 10 Belgische werknemers (38,3%) onder de 34 jaar al eens ja zei hoewel ze niet helemaal overtuigd waren van de job. Twee jaar geleden lag dat aantal lager (28%). Ze aanvaarden de job omdat ze het zien als een tijdelijke oplossing of moedeloos zijn na een lange zoektocht.

3 op 10 Belgische werknemers aanvaardde al een jobaanbieding waar hij/zij geen goed gevoel bij had of waar hij/zij niet helemaal tevreden was met de voorwaarden, zo blijkt uit het onderzoek van Robert Half bij 1000 Belgische bedienden. De cijfers laten zien dat jongeren dit opvallend vaker doen in vergelijking met oudere werknemers (<34 jaar: 38,3%; 34-54 jaar: 24%; >54 jaar: 22,6%).

Ook in vergelijking met twee jaar geleden lijkt het erop dat jongeren vaker toezeggen op een job, hoewel ze niet 100% overtuigd zijn. In 2019 gaf 3 op de 10 bedienden (28%) onder de 34 jaar aan dat ze met een slecht buikgevoel al eens ‘ja’ zeiden.

“Opvallende resultaten, want we merken zelf dat kandidaten momenteel vaak net verschillende aanbiedingen hebben om uit te kiezen. Anderzijds is het niet ondenkbaar dat je sneller toezegt op een job als je zoektocht langer duurt dan gehoopt. Op een gegeven moment kan je te maken krijgen met een soort druk om te starten, omdat het je eerste job is, omdat je écht ongelukkig bent in je huidige rol, omdat je iets anders wil”, zegt Jeroen Diels, director bij Robert Half.

De voornaamste redenen waarom we toestemmen op een job waar we niet 100% van overtuigd zijn, zijn het feit dat men de job ziet als een tijdelijke oplossing (42,1%), men ja zegt omdat men moedeloos is na een lange jobzoektocht (26,3%) en het gebrek aan beter weten (bijvoorbeeld geen werkervaring - 26,2%). Een goed loon staat weinig verrassend ook hoog op de vierde plaats (19,1%).

“Je ideale job meteen aangeboden krijgen, dat is niet veel sollicitanten gegeven. Dan kan het een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een job die bijvoorbeeld wat meer junior is, zodat je ervaring en kennis kan opdoen, om op termijn in die ideale job te rollen. Het is bovendien ook zeker de moeite waard om open te staan voor tijdelijke jobs, want daar kan je vaak meteen starten om ervaring op te doen”, aldus Jeroen Diels.

Slecht voorgevoel komt meestal uit

78% van de respondenten is ook effectief niet gelukkig in de job die ze aanvaard hebben hoewel ze twijfels hadden. Een groot deel onder hen neemt na verloop van tijd ontslag (45,4%), al blijft er ook een groot aandeel op de job (32,7%).

“Als werknemer is het in de eerste plaats belangrijk dat je bij je zoektocht naar een (nieuwe) job voldoende reflecteert over waar je zelf naartoe wil en wat je zoekt in een job, om op basis daarvan aanbiedingen te evalueren. Werkgevers dienen langs hun kant voldoende transparant te zijn tijdens het proces en moeten zorgen voor voldoende begeleiding, om later niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Valt het toch tegen, is het goed om de interne dialoog aan te gaan. Dat verhoogt de kans op verbetering, maar kan ook inzichten brengen dat het beter is om toch te veranderen”, aldus Jeroen Diels.

Over het onderzoek

Online-onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 1 en 11 oktober 2021 bij 1000 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgische bedienden bedraagt 3,02%.