Een professioneel mentorprogramma kan heel leerrijk zijn, niet alleen voor diegene die u onder uw vleugels neemt maar ook voor uzelf als mentor. Zo verbetert u uw interpersoonlijke vaardigheden, versterkt u uw leidinggevende capaciteiten en legt u de basis voor een duurzame professionele band, om maar enkele voordelen te noemen.

Vaak worden leidinggevenden en managers gezien als goede potentiële mentors. Toch is een functietitel niet noodzakelijk een indicatie dat de persoon in kwestie ook een goede mentor is. De beste mentors zijn namelijk mensen die van nature empathisch zijn en het fijn vinden om anderen te helpen, naar hen te luisteren en informatie met hen te delen.

Wij geven graag 4 tips die kunnen helpen om een positieve impact te hebben als mentor.

Kies de juiste pupil

Een professionele mentorrelatie hoeft niet altijd te betekenen dat een oude rot in het vak zijn kennis deelt met een nieuwe of minder ervaren medewerker. Vaak is het wel zo, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld de kans krijgen om een hogere leidinggevende te adviseren in een omgekeerd mentorschap. En dan is er ook nog 'peer mentoring', waarbij collega’s van hetzelfde niveau elkaar feedback en advies geven.

Welk professioneel mentorschap u ook kiest, neem altijd de tijd om een pupil te selecteren van wie u zeker bent dat u hem of haar iets kunt bijbrengen.

Vraag potentiële kandidaten – persoonlijk of via een vragenlijst – naar hun professionele interesses en langetermijndoelstellingen. Vraag uw collega’s om personen aan te bevelen die uw mentorschap waardevol zouden vinden, ook buiten uw afdeling of zelfs buiten uw organisatie.

Blijf toegewijd

Een goede professionele mentor worden en blijven vergt heel wat toewijding. Als u uw pupil een positieve ervaring wilt bezorgen, mag u uw verantwoordelijkheden als mentor niet uit het oog verliezen. Tijdens de eerste weken of maanden valt dat wellicht allemaal wel mee. Naarmate de werkdruk toeneemt, wordt het echter verleidelijk om uw mentortaken onderaan op uw agenda te plaatsen.

U kunt dat voorkomen door een nauwgezette planning op te stellen. Plan specifieke mentoractiviteiten in uw agenda. U kunt bijvoorbeeld één keer per maand een videovergadering houden of een telefoongesprek voeren met uw pupil om de vorderingen in de carrièredoelen te bespreken en werkgerelateerde problemen op te lossen.

Afhankelijk van hoe druk u en uw pupil het hebben, kunt u de planning misschien iets verfijnen. Zo kunt u een herinnering instellen om uw pupil om de veertien dagen op vrijdag even te mailen om te polsen hoe het gaat.

Elkaar verantwoordelijk houden

Een goede professionele mentorrelatie steunt op wederzijdse feedback. Ga dus na of uw pupil vorderingen maakt en geef de nodige feedback, maar vraag ook om hetzelfde te doen met u. Hoe meer mentor en pupil op dezelfde voet staan, hoe groter de voordelen voor beide partijen.

Het kan nuttig zijn om van meet af aan duidelijke doelstellingen te formuleren en verwachtingen te bespreken. Stel vragen als:

  • Hoe hoop je je door deze ervaring professioneel te ontwikkelen?
  • Welke kennis, vaardigheden en raad hoop je via mij te krijgen?
  • Hoe leer je het liefst bij? Het antwoord op die vragen helpt u om uw communicatieaanpak te bepalen.

Overweeg om een professioneel ontwikkelingsplan op te stellen

Hoe gedetailleerd de prioriteiten en doelstellingen voor uw pupil (en uzelf) moeten zijn, hangt af van het doel, de structuur en de verwachte duur van het mentorschap. Voor elke professionele mentorovereenkomst is het echter belangrijk om te beslissen hoe u de voortgang bijhoudt en hoe u succes meet.

Een manier om dat te doen, is via een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Dat plan omvat de acties die de pupil moet ondernemen om te groeien als professional, een realistische tijdslijn voor het behalen van belangrijke mijlpalen en de eventuele ondersteuning of middelen die de pupil nodig heeft om de doelstellingen te behalen.

Zorg echter dat u uw pupil betrekt bij het opstellen van zo'n plan. Zo neemt de pupil zijn of haar eigen professionele ontwikkeling in handen, wat de kans op een geslaagd mentorschap verhoogt. Bovendien zorgt u er op die manier voor dat de doelstellingen relevant en haalbaar zijn.

Via een professioneel mentorschap kunt u collega's helpen om te groeien en meer zelfvertrouwen te krijgen en ze vertrouwd maken met hun verantwoordelijkheden en de bedrijfscultuur. U kunt telewerkers ook helpen om zich meer verbonden te voelen met het bedrijf en beter te begrijpen hoe ze een verschil maken.

Een van de voordelen voor u als mentor is dat u er zelf veel van opsteekt. Bij een professioneel mentorschap krijgt de pupil immers de kans om zijn of haar inzichten, ideeën, ervaringen en unieke perspectieven met de mentor te delen. Kortom: een mentorschap biedt waardevolle leer- en groeikansen voor beide partijen.


Leer van de gespecialiseerde recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt opbouwen of uw carrière vooruit kunt helpen. Opererend in meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 rekruteringsbureaus in België en Luxemburg, waaronder ons rekruteringsbureau in Hasselt, Robert Half behoort tot de top van de executive recruitmentbureaus en staat klaar om u te helpen waar en wanneer u dat nodig heeft.