De pandemie heeft van thuiswerk een vast begrip gemaakt. Nu dit niet meer wordt opgelegd door de regering en iedereen terug naar kantoor mag, is dit het ideale moment om hybride werken — de combinatie van kantoor -en thuiswerk — optimaal te implementeren in de bedrijfscultuur. Hoe kan u als werkgever dit werkmodel ondersteunen? Robert Half vroeg het in april aan 1.200 leidinggevenden uit België, Frankrijk, het VK en Brazilië. We pikken er vijf belangrijke topics voor u uit.

1. Hou de werkdruk in de gaten

De grens tussen werk en privé was voor de pandemie duidelijk. Werken, dat gebeurde op kantoor. Koken, de was insteken, voor de kinderen zorgen,… dat gebeurde thuis. Thuiswerk heeft deze grens doen vervagen. Als de kinderen thuis rondlopen tijdens een werkdag, is het voor een werknemer moeilijk om zomaar die mama- of papaknop even uit te zetten. Anderzijds is het moeilijk om klokslag 17 uur de werkdag af te sluiten wanneer een werknemer weet dat z’n kantoor maar enkele stappen verwijderd is en hij dus ‘snel nog even’ de mails kan checken.

Mensen hebben de neiging om thuis meer uren te kloppen. Ze beginnen vroeger aan hun werkdag, want ze moeten niet in de file gaan staan. Ze nemen een kortere lunchpauze, want er zijn geen collega’s om mee te eten. Ze werken ’s avonds wat langer door, want ze zijn toch al thuis. De werkdruk ligt bij thuiswerk al snel hoger. Als werkgever is het daarom aan te raden om dit goed in de gaten te houden. Herinner uw medewerkers eraan dat het belangrijk is om ook thuis een lunchpauze te nemen of de knop ’s avonds uit te zetten.

2. Let op voor burn-outs

Plots een wizard moeten worden in verschillende digitale tools, goed kunnen vergaderen via video call of de vage grens tussen werk/privé leren bewaken,…: het zijn zaken die ongetwijfeld meer druk op de schouders van zowat elke werkmens hebben gelegd. Maar COVID-19 heeft ook op andere vlakken grote gevolgen gehad. Weinig sociale contacten, nog minder activiteiten, misschien zelfs geconfronteerd met een COVID-zieke van dichtbij,… Terwijl we vroeger onze batterijen konden opladen tijdens een uurtje sporten in de fitness met vrienden of een citytrip met het gezin, moest iedereen het de afgelopen maanden stellen met z’n beperkte bubbel in eigen tuin, terras of park om de hoek.

Mensen hebben minder zuurstof kunnen halen uit hun relaties met anderen of hun hobby’s. Het is dus opletten geblazen voor die hardnekkige burn-out. Er wordt verwacht dat het aantal mensen met burn-out zal toenemen in de komende maanden. Het is dus belangrijk om als werkgever te focussen op het welzijn van uw medewerkers en hen goed te begeleiden in het nieuwe normaal waarin we ons allemaal bevinden.

3. Pas eventuele richtlijnen of maatregelen aan

Telewerk is niet langer verplicht, we kunnen dus met z’n allen terug naar kantoor. Iets waar heel wat werknemers én werkgevers ongetwijfeld naar uitkijken. Toch is het belangrijk om alert te blijven. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de maatregelen worden versoepeld, maar corona is nog niet van de radar verdwenen.

Mensen moeten met een veilig gevoel kunnen terugkeren naar kantoor. Daarom is het belangrijk om eventuele richtlijnen of maatregelen op te stellen of opnieuw te bekijken, zodat werken op kantoor zo veilig mogelijk kan verlopen. Uw werknemers zullen met een geruster hart naar kantoor komen als ze weten dat er nog een aantal veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen.

4. Zet in op upskilling of reskilling

De digitalisering is het afgelopen anderhalf jaar in een stroomversnelling gekomen. Twee jaar geleden had geen enkele expert kunnen denken dat we in 2021 zouden staan waar we nu al staan. Een positieve evolutie? Uiteraard, onze maatschappij kan er maar bij baten. Maar voor de bedrijven is deze snelle vooruitgang moeilijker om te behappen. De digitalisering heeft immers de nood aan nieuwe technische en digitale skills doen toenemen, maar niet elk bedrijf heeft de middelen om die specifieke profielen aan te nemen. Upskilling (bijscholing) of reskilling (omscholing) kan dan een antwoord zijn.

Als werkgever is het goed om de ruimte te bieden aan werknemers om hun vaardighedenpakket uit te breiden of om te vormen. Langs de andere kant moet bij werknemers de juiste mindset gecreëerd worden zodat ze bereid zijn om zich bij te scholen of om te scholen om zo een duurzame carrière uit te bouwen.

5. Denk mee over de home office

Als werkgever hecht u ongetwijfeld veel belang aan de werkomgeving op kantoor: aangepaste bureau’s, ergonomische bureaustoelen, externe schermen,… Uw werknemers komen niets tekort. Maar hoe zit dat in hun home office? Veel werknemers hebben geen aparte bureauruimte, anderen moeten het dan weer stellen met een oude bureaustoel of enkel een laptop.

Het is een goed idee om als werkgever mee te denken met uw werknemers over hun home office. Hoe ze hun thuiskantoor best kunnen inrichten, bijvoorbeeld. Of wat ze kunnen doen als ze geen plaats hebben om in een afgesloten kamer te zitten. Door hen de juiste middelen of ideeën aan te reiken, helpt u werknemers bij het verbeteren van hun werkomgeving.


Leer van de gespecialiseerde recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt opbouwen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 uitzendbureaus in België en Luxemburg, waaronder ons rekruteringsbureau in Roeselare, en kan u helpen met onder meer finance medewerkers, waar en wanneer u dat nodig heeft.