Hoe stimuleer je een positieve mindset bij je medewerkers?

Geplaatst door Robert Half op 05/04/2022
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

 

Een positieve mindset is essentieel op de werkvloer. Het zorgt immers voor meer werktevredenheid, nieuwe initiatieven en een goede werksfeer. Dat is zowel in het voordeel van de werknemer als van de werkgever. Als werkgever of leidinggevende is het dan ook belangrijk om positief denken zoveel mogelijk te stimuleren.

Hoe stimuleer je positivisme als werkgever?

Wees ook zelf positief

Practice what you preach. Je kan van je medewerkers niet verwachten dat ze positief ingesteld zijn, als je dat zelf niet bent. Zij zullen immers jouw voorbeeld volgen. Overreageer dus niet op eventuele problemen of tegenslagen, en hou er altijd de sfeer in.

Positieve affirmatie

Hoe druk je het ook hebt, maak altijd tijd om de inspanningen van je medewerkers te erkennen. Werken ze extra hard in coronatijden? Laat hen dan weten dat je dat waardeert. Dat doe je best persoonlijk. Een kleine moeite die voor je medewerkers veel betekent.

Luister naar je medewerkers

Het is absoluut noodzakelijk om regelmatig aan je medewerkers te vragen hoe het met hen gaat. Dat geldt zeker nu, in tijden van telewerk. Kunnen ze de workload de baas? Ervaren ze voldoende ondersteuning vanuit het management? Zijn er eventuele problemen met de werkmiddelen, zoals hun computer of software? Zorg ervoor dat ze gehoord worden en dat er iets met hun feedback wordt gedaan. Je zal zien dat dit een positieve impact zal hebben op hun algemene mindset.

Communiceer

Je moet niet alleen luisteren naar je medewerkers, je moet ook goed communiceren vanuit het management. Medewerkers willen immers weten wat er gebeurt binnen de organisatie. Ook dit is in digitale tijden des te belangrijker. Het persoonlijk contact valt immers voor een groot deel weg. Als leidinggevende of werkgever moet je dat gebrek opvangen. Zet daarom structureel in op interne communicatie, zoals een interne nieuwsbrief of intranet. Geef je medewerkers daarbij de mogelijkheid om vragen te stellen of suggesties te doen. Zo zorg je voor betrokken medewerkers die positiever naar de organisatie kijken.

Bied ontwikkelingskansen aan

Medewerkers die de kans krijgen om te groeien, voelen zich meer gewaardeerd. Dat draagt bij aan hun algemene geluksgevoel, waar ook jij als werkgever van profiteert. Bied dus voldoende ontwikkelingsmogelijkheden aan, zoals bijkomende opleidingen of inspirerende workshops. Zo creëer je tevreden werknemers, die bovendien steeds meer skills onder de knie krijgen.

Werk met flexibele teams

Positief ingestelde medewerkers zijn een belangrijke tool binnen je organisatie. Merk je als werkgever dat een bepaalde afdeling wel wat positivisme kan gebruiken, dan kan het een goed idee zijn om eens enkele collega’s van team te laten wisselen. Een andere omgeving, met andere collega’s, kan immers wonderen doen voor iemands mindset.

Work hard, play hard

De beste manier om de sfeer in je organisatie op te krikken, is om ontspanning te voorzien. Een leuke lunchruimte met een pingpongtafel, after work drinks, sportactiviteiten… Alles wat de verbondenheid tussen collega’s vergroot, zonder dat het over het werk moet gaan, is een absolute aanrader. Ook in coronatijden blijft dit overigens mogelijk: digitale apero’s, informele koffiepauzes, een wandeling… Wees creatief en sta open voor suggesties.


Leer van de gespecialiseerde recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt opbouwen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 rekruteringskantoren in België en Luxemburg, waaronder ons rekruteringsbureau in Gent, en kan u helpen met onder meer Executive recruitment, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...