Wat moet je weten over de arbeidsmarkt in 2022 – 5 trends

Geplaatst door Robert Half op 07/10/2021
Geschatte leestijd: 3 minuten

Als we het effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt moeten samenvatten, dan kan dat heel kort. Sluimermodus. Werkgevers rekruteerden veel minder, werknemers gingen niet elders kijken. In tijden van crisis speelde iedereen op safe. Die grote pauzeknop is intussen weer gelost. Alles beweegt weer, en dat zal in 2022 alleen maar verder evolueren. En dan kan je maar beter mee zijn met deze 5 trends — trends die naar boven kwamen uit het onderzoek voor onze Salarisgids.

De arbeidsmarkt herademt, zoveel is zeker. Meer dan 6 op de 10 werknemers willen in de komende maanden veranderen van job. Opvallend: evenveel managers verwachten dat die aanwerving even vlot zal verlopen als vóór de pandemie. Nochtans zien de rekruteringsbureaus dat kandidaten vaak verschillende voorstellen tegelijk krijgen. Het aanbod is groot en ze hebben de vrijheid om te kiezen. Spannende tijden dus, die vragen om een andere aanpak.

1. Geen loonopslag, wel een menselijk loonbeleid

Negen op de tien werkgevers verwacht in 2022 geen stijging van het vaste loon voor hun werknemers te kunnen bieden. Ze moeten dus op zoek naar andere manieren om talent aan boord te houden. Sommigen geven aan om hogere bonussen aan te bieden, maar de toekomst zit vooral in een ander ‘warmer’ loonbeleid. Een aantal nieuwe extralegale voordelen zitten nu echt in de lift, denk maar aan de elektrische fiets, vergoedingen voor thuiswerk, een fitness-abonnement of verlengd vaderschapsverlof. Werkgevers hebben ook meer dan ooit aandacht voor mentale ondersteuning, zoals er heel wat bewezen met de 24/7 hulplijn waarmee ze begonnen in de zwaarste maanden van de crisis.

2. Flexibel werken wordt de standaard

Twee op de tien werkgevers wil iedereen weer voltijds op kantoor, twee op de tien ziet het zitten dat werknemers voltijds gaan thuiswerken. Maar daartussen zit de grootste groep van bedrijfsleiders die de voorkeur hebben voor een mengvorm tussen telewerk en contact met de collega’s. Werknemers verwachten dat ook, want work-life balance is meer dan een modieus buzzword. Wie daar niet in meegaat, zal mensen zien vertrekken.

3. Aanwerven gaat sneller dan ooit

De ‘War for Talent’ is weer volop aan de gang. En wat daarin opvalt, is dat die sneller gestreden wordt. Tussen het opsturen van een cv en de eerste werkdag zat in 2020 nog gemiddeld 73 dagen. Eén jaar later was dat nog maar 43 dagen, een hele maand korter dus. Die trend zet zich door. De vraag naar nieuwe profielen en (vaak digitale) skillsets is groot, en niemand heeft baat bij een langlopend sollicitatieproces.

4. Nieuwe tijden vragen om nieuwe profielen

Hybride werken zit in de lift, maar ook de jobprofielen zelf worden minder afgelijnd. Werkgevers zoeken mensen met talent dat verder gaat waar ze strikt genomen voor opgeleid zijn. Denk aan een boekhouder die mee strategisch nadenkt, een marketingmanager die ook iets weet van bedrijfsanalyse, een software-ontwikkelaar die met klanten durft te praten. Talent dat zich flexibel opstelt en bereid is om bij te leren, heeft in de toekomst hoe dan ook een streepje voor.

5. Diversiteit wordt een prioriteit

Bedrijven maken ook meer werk van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DGI). Maar het zal niet meer volstaan daarmee uit te pakken in slogans, het zal ook zichtbaar moeten worden op de werkvloer. Weinig werkgevers discrimineren bewust tijdens sollicitatierondes, maar er is pas sprake van échte inclusie als iedereen zich gesteund voelt, gehoord wordt en dezelfde kansen krijgt om te groeien in het bedrijf. Werknemers merken het op als er geen evenwicht is qua geslacht, afkomst of geaardheid. Wie daar een zichtbaar onderdeel van de bedrijfscultuur van maakt, zal scoren in 2022 — en daarna.

Over de Salarisgids

Robert Half voert jaarlijks onderzoek naar de lonen en de trends op de arbeidsmarkt. In deze onafhankelijke survey worden 1.800 CFO’s, CIO’s en General Hiring Managers bevraagd in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Brazilië.

De cijfers uit dit onderzoek vormen de basis voor onze Salarisgids. Die omvat de belangrijkste salaristrends en tendensen op de arbeidsmarkt in administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management. Ontdek er alle cijfers die lonen.

Naar de Salarisgids

Meer blogposts...