Het lijkt misschien vreemd om International Day of Happiness te vieren midden in een coronapandemie, maar net hierdoor is geluk op het werk meer dan ooit relevant. Zeker nu de grenzen tussen werk en privé vervaagd zijn door de lockdowns en het telewerk dat daar voor velen mee gepaard gaat.

De Verenigde Naties hebben International Day of Happiness in het leven geroepen om geluk en welzijn te erkennen als universele doelen. Als we ons geluk op het werk allemaal ernstiger zouden nemen – thuis, op kantoor of eender waar – zou de wereld er ongetwijfeld beter aan toe zijn.

Je niet goed voelen op het werk biedt ook kansen

In 2004 introduceerde psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman een nieuwe methode om ons dagelijkse geluk te meten. Hij noemde het de ‘dagreconstructiemethode’. Kahneman vroeg een groep mensen wat ze op een doorsnee dag zoal deden en hoeveel tijd ze aan die activiteiten besteedden. De antwoorden lagen binnen de lijn van de verwachtingen: werken, sociaal contact, eten, ontspannen, tv-kijken, pendelen, sporten, voor de kinderen zorgen enz. Vervolgens vroeg Kahneman hoe leuk ze elk van die activiteiten vonden.

Wat mensen het leukst vonden, was opnieuw niet echt verrassend: zaken als relaties, sociaal contact, ontspanning en eten. De belangrijkste vaststelling van al? Werk en pendelen stonden steevast onderaan op de lijst.

Dat is een bittere pil. We brengen het grootste deel van onze tijd door op het werk, maar voor miljoenen mensen is dat net het minst aangename aspect van hun leven. In een recente werkgeversenquête van Robert Half geven topmanagers aan dat hun teams na meer dan zes maanden telewerk goed samenwerken (39%), positief ingesteld zijn (36%) en zich betrokken en productief voelen (33%). Even veelzeggend is echter dat 25% van de werknemers niet goed communiceert, 24% depressief is/een laag moreel heeft en 20% overwerkt is/op de rand van een burn-out zit. Het moreel op de werkvloer varieert dus sterk. Het is dan ook geen verrassing dat het optimaliseren van betrokkenheid en samenwerking (36%) en het monitoren van de werkdruk (34%) momenteel de twee grootste uitdagingen zijn voor het beheren van hybride teams in 2021.

Het is moeilijk om een onderscheid te maken tussen geluk thuis en op het werk. Als we thuis ongelukkig zijn, zet zich dat vaak door op het werk. En de lockdowns hebben daar zeker geen goed aan gedaan, aangezien ‘thuis’ en ‘werk’ nu voor velen samenvallen.

Als er echter één iets is wat het bedrijfsleven ons geleerd heeft, dan is het wel dit: in elk nadeel schuilt ook een kans. Sterker nog, als we ons niet goed voelen op het werk, dan is dat meteen een opportuniteit om er iets aan te doen.

Pleidooi voor meer geluk op het werk

Geluk is een ernstige zaak. We weten immers dat stress op het werk kan leiden tot ziekte. Wie zich goed voelt op het werk, loopt minder kans om uit te vallen en houdt bovendien ook privé meer energie over.

Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat wie zich goed voelt op het werk, ook succesvoller is. We zijn niet alleen productiever en innovatiever, maar ook betere peoplemanagers.

Alles begint met zelfreflectie

Meer geluk op het werk begint met een moment van zelfreflectie. Beantwoord de volgende vragen:

  • Wat ging er het afgelopen jaar goed op werkvlak?
  • Wat is het grootste nadeel aan je werk?
  • Welk aspect van vóór de pandemie mis je het meest?

Reflecteren over het voorbije jaar is de eerste stap. Het geeft je een goed beeld van waar je nu staat. Probeer voor een diepere analyse de Friday One Happiness Test. Deze test duurt slechts vijf minuten en geeft je persoonlijke resultaten over cruciale gebieden die je kunt aanpakken.

Als je over je situatie hebt nagedacht en de test hebt gedaan, moet je echter ook erkennen dat je niet alles zelf in de hand hebt. Hoe anderen je behandelen, bijvoorbeeld, is iets waarop je niet altijd vat hebt. Het zou echter een goede reden kunnen zijn om van baan te veranderen.

Zo word je gelukkiger

Volg deze vijf stappen om gelukkiger te worden op het werk. Een optimalisatie in elk van deze domeinen zal je werkbeleving ongetwijfeld drastisch verbeteren.

Banden smeden

We presteren beter wanneer we het goed kunnen vinden met onze collega’s. Ongeacht of we de banden nu fysiek of online aanhalen, in een werkomgeving waar collegialiteit, humor en samenhorigheid aangemoedigd worden, zullen collega’s elkaar onderling ongetwijfeld meer motiveren, steunen en appreciëren. Probeer dus vriendschappen aan te knopen op het werk. Je weet nooit welke vruchten je daarvan plukt.

Eerlijkheid

Eerlijk en respectvol behandeld worden is meer dan ooit cruciaal voor meer geluk op het werk. We doen het goed in een omgeving die rekening houdt met onze behoeften. Zoek naar mogelijkheden om flexibeler te werken en andere teamleden te ondersteunen die meer flexibiliteit nodig hebben, zeker nu de pandemie voortwoedt.

Empowerment

Anderen vertrouwen en verantwoordelijkheid geven is een uitstekende manier om je contact met hen te verbeteren. Als ons werk goed aansluit bij onze sterktes, kunnen we ons potentieel ten volle benutten. Zoek mogelijkheden om jezelf te ontplooien en gebruik je eigen beoordelingsvermogen bij het uitvoeren van taken.

Uitdaging

We voelen ons goed op het werk als we erin opgaan en vooruitgang boeken. Hoewel we onszelf moeten pushen en inspannen om nieuwe uitdagingen te volbrengen, is het net dát wat ons werk boeiend houdt. Als we de ruimte krijgen om elkaar en onszelf uit te dagen, kunnen we mooie resultaten neerzetten.

Inspiratie

Misschien wel een van de belangrijkste aspecten van werk is het gevoel deel uit te maken van een groter geheel. Haal je voldoening uit wat je doet? Onze zingeving op het werk kan ons door moeilijke periodes loodsen. Werken is meer dan geld verdienen alleen.

Velen zien werk gewoon als een manier om genoeg geld te vergaren om later gelukkiger te zijn. Nu hard werken voor je toekomstige geluk. Maar is dat wel verstandig? Of succes leidt tot meer geluk, is niet zeker. Het staat echter buiten kijf dat geluk op het werk leidt tot meer succes!

Nic Marks is CEO en oprichter van Friday Pulse.