Werken in IT: dit zijn de trends voor 2024

Geplaatst door Robert Half op 08/11/2023
Geschatte leestijd: 3 minuten

De digitalisering en de technologische evolutie staan niet stil. Geen enkele andere afdeling is de laatste jaren dan ook zo diep verankerd in de algemene bedrijfsstructuur als de IT-afdeling. In alle sectoren en type bedrijven is er een grote vraag naar gespecialiseerde IT-profielen. Ontdek de nieuwste trends en inzichten binnen deze specialisatie.

Veelzijdige job met veel verantwoordelijkheid

Doordat IT meer dan ooit geïntegreerd is in alle takken van de organisatie, is de rol van IT’ers gewijzigd. Terwijl zij zich vroeger hoofdzakelijk bezighielden met technische taken, hebben ze vandaag een breed takenpakket met veel verantwoordelijkheden en tal van doorgroeimogelijkheden. Als IT’er speel je een cruciale rol in de digitalisering en automatisering op elk niveau van de organisatie. Daarom moet een IT-medewerker naast technische skills ook over de nodige soft skills beschikken. Denk aan sociale en communicatieve vaardigheden om te kunnen samenwerken met iedereen in het bedrijf.

Er is een grote vraag naar gespecialiseerde IT-profielen. De meest gevraagde functies vandaag zijn IT Manager, Systems Engineer, Project Manager, IT Coordinator en ERP/CRM Analist.

Complexe kennis en specifieke skills gevraagd

Doordat het IT-landschap alsmaar complexer wordt, moeten bedrijven rekening houden met een pak meer regels en wetgevingen dan vroeger, bijvoorbeeld op het vlak van security. Ook al ligt de focus niet meer enkel op het technische van de job, toch verwachten werkgevers nog een aantal technische skills van hun IT-personeel. Specifieke profielen die momenteel moeilijk te vinden zijn – en die dus snel kans maken op een goeie job – zijn cybersecurityprofielen, cloudspecialisten, business intelligence analisten en SAP-analisten.

Voor bepaalde IT-jobs kunnen certificaten doorslaggevend zijn. De meest gevraagde op dit moment zijn Information Technology Infrastructure Library (ITIL), AWS certified cloud practitioner, Azure, Agile en Scrum.

Mooi loon aangevuld met extralegale voordelen

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, mag je ervan uitgaan dat je snel een job vindt in de IT-sector als je over de juiste opleiding, skills en motivatie beschikt. Werkzekerheid gegarandeerd! Door de grote vraag naar IT-personeel kan je rekenen op een mooi loon, ook als starter. Het loon voor een beginnende IT-medewerker bedraagt gemiddeld 2.669 euro en loopt op tot 3.420 euro na enkele jaren ervaring.

Naast een mooi loon zijn extralegale voordelen een belangrijke factor om IT-talent aan te trekken. De meest gevraagde voordelen boven op het bestaande loonpakket zijn een verzekering gewaarborgd inkomen, een tandverzekering, een financiële tussenkomst voor telewerk, een financiële tussenkomst voor leasing/aankoop van een (elektrische) fiets, en betaalde sabbaticals bovenop het pakket aan voordelen dat reeds geboden wordt.

Hoeveel zou ik moeten verdienen of aanbieden?

Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en office support, financiën en boekhouding, IT, legal en project- en interimmanagement.

Meer blogposts...