Geschatte leestijd: 3 minuten

Digitalisering kreeg de laatste jaren een enorme boost en de technologische sector blijft intussen aan een sneltempo evolueren. Er is dan ook een grote vraag naar gespecialiseerde IT-profielen in alle sectoren. Waaraan mag je je het komende jaar verwachten als IT’er? Hoeveel kan je verdienen in de IT-sector? De bevraging voor onze Salarisgids 2023 bracht enkele trends en evoluties aan het licht.

Veelzijdige profielen in alle sectoren

Terwijl de focus van IT’ers vroeger op het technische lag, hebben ze vandaag een veelzijdige job met veel verantwoordelijkheden. IT is meer dan ooit geïntegreerd in alle takken van de organisatie. Als IT’er speel je dus een cruciale rol in de digitalisering en automatisering van het volledige bedrijf.

Naast praktische en technische skills heeft een IT-medewerker soft skills nodig, zoals communicatievaardigheden om vlot met iedereen in het bedrijf te kunnen samenwerken. Ook groeipotentieel is belangrijk. Bedrijven zijn op zoek naar IT-profielen die bereid zijn om bij te leren en die over de nodige skills beschikken om hun kennis over te dragen naar collega’s met weinig of geen technische achtergrond.

Alle bedrijven en sectoren zijn druk op zoek naar goeie IT’ers. Vooral in de logistiek, chemische industrie, automotive, food en retail is de nood zeer hoog. De meest gegeerde IT-profielen zijn ERP/CRM analyst, helpdeskmedewerker, IT manager, systeembeheerder en IT projectleider.

Aanwervingsbeleid met focus op storytelling

De vraag naar IT’ers is veel groter dan het aanbod. Bovendien worden er constant nieuwe technologieën ontwikkeld waardoor IT-medewerkers over bijkomende competenties moeten beschikken. Hierdoor verwachten de werkgevers dat het in 2023 moeilijker zal zijn om goed IT-personeel te vinden. Met de juiste opleiding en motivatie mag je ervan uitgaan dat je snel werk vindt in de IT-sector.

Bij de aanwerving van IT’ers leggen de werkgevers de focus op vaste medewerkers, maar ze staan zeker ook open voor medewerkers op projectbasis en freelancers. Aan de hand van sterke storytelling proberen bedrijven kandidaten te overtuigen. Ze stappen af van de klassieke ‘droge’ vacaturetekst en geven maken kandidaten warm door hen het volledige plaatje te geven. Waar staat het bedrijf voor, wat zijn de waarden en welke cultuur leeft er? Het menselijke aspect wordt bijna even belangrijk als de technische kant van de job.

Extralegale voordelen

Naast een aantrekkelijke bedrijfscultuur zijn extralegale voordelen een belangrijke factor om IT-talent aan te trekken. Bedrijfswagens zijn gegeerd op elk niveau en flexibiliteit in de brede zin van het woord (bv. flexibele uren, telewerk…) behoort stilaan tot het standaard verwachtingspatroon. Steeds vaker worden auteursrechten gebruikt om het loonpakket van IT’ers te optimaliseren. Vergoedingen voor auteursrechten worden namelijk veel minder belast dan traditioneel loon. Al zal de toekomst moeten uitwijzen of dit nog lang mogelijk zal zijn, aangezien er sprake is dat dit aan banden zal gelegd worden.

Welke skills heb je nodig als IT’er?

Zoals vermeld worden IT-profielen steeds veelzijdiger en ligt de focus niet enkel meer op het technische. Toch verwachten werkgevers een aantal technische skills van hun IT-personeel. Vaardigheden die momenteel moeilijk te vinden zijn – en waarmee je veel kans maakt op een goeie job – zijn information & cyber security, system administration and management, network management software architecture, en web development. Voor bepaalde IT-jobs kunnen certificaten doorslaggevend zijn. De meest gevraagde op dit moment zijn Information Technology Infrastructure Library (ITIL), AWS certified cloud practitioner, Azure, Agile, Scrum, Business Process Model and Notation (BPMN), Unified Modeling Language (UML) en Cisco Certified Network Associate/Professional (CCNA/CCNP).

Welk loon krijg je als IT’er?

Door de krapte op de arbeidsmarkt beseffen werkgevers dat ze een mooi loon moeten bieden aan hun IT-personeel. Als startend IT-medewerker kan je rekenen op een loon rond €3.300, afhankelijk van sector, diploma's etc. Dat bedrag kan oplopen naar € 3.900 na enkele jaren ervaring. Een job in de IT biedt dus veelzijdigheid, groeikansen, werkzekerheid én een mooi loon.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids