Bereid je als werknemer voor op de terugkeer naar kantoor

Geplaatst door Robert Half op 03/06/2021

De vaccinatiecampagne draait op volle toeren. Stilaan worden ook de regels rond telewerk versoepeld. Maar hoe zie jij de terugkeer naar kantoor? Wil je wel terug naar het oude systeem, en zo niet, hoe kan je dit duidelijk maken aan je werkgever? En kan je werkgever je verplichten om je te laten vaccineren?

Kan je werkgever vaccinatie verplichten?

Opdat de telewerkregels zouden kunnen versoepeld worden, is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn. In België is de vaccinatie tegen het coronavirus echter niet verplicht. Dat betekent dat ook jouw werkgever je niet kan verplichten om je te laten vaccineren. Evenmin kan hij een vaccinatiebewijs vragen als voorwaarde om je toe te laten tot de werkplek.

Weet in ieder geval dat je recht hebt op vaccinatieverlof. Dat verlof houdt in dat werknemers zich tijdens de werkuren kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus, met behoud van normaal loon. Het verlof geldt voor de tijd die nodig is voor de prik en de verplaatsing van en naar het vaccinatiecentrum.

Wees duidelijk over je telewerkwensen

Het terugschroeven van telewerk kan ingrijpend zijn. Voor sommige medewerkers betekent het een opluchting. Zij verlangen naar echt contact met hun collega’s, in plaats van online meetings of conference calls. Voor anderen is het thuiswerk net een zegen, die hen toelaat een betere balans te vinden tussen werk en gezin.

Ook werkgevers weten dat heel wat medewerkers intussen een duidelijke mening hebben over telewerk. Er is dan ook een grote kans dat jij en je collega’s bevraagd worden over je telewerkwensen in de toekomst. Bereid je hier goed op voor. Hoe heb jij het telewerk ervaren? Wat waren de voor- en nadelen? Hoeveel dagen per week zou je willen telewerken? En welke maatregelen zijn er nodig binnen het bedrijf opdat telewerk ook in de toekomst structureel kan worden toegepast?

Blijft het stil aan werkgeverszijde? Neem dan zelf het initiatief, eventueel samen met enkele collega’s. De coronaperiode heeft heel wat in beweging gebracht op het vlak van flexibel werken. Het zou zonde zijn om dit momentum te laten schieten.

Trek lessen uit de pandemie

Heel wat mensen hebben tijdens de coronacrisis kunnen stilstaan bij wat ze nu echt willen, en vooral wat ze niet meer willen. Zie jij het niet meer zitten om elke dag in de file te staan? Pleit dan bij je werkgever voor glijdende werkuren en thuiswerk. Vond je het wel handig dat je je niet meer hoefde te verplaatsen voor meetings? Bekijk hoe dat ook in de toekomst (deels) zo kan blijven. Of kwam je tot de vaststelling dat je uitgekeken bent op je job? Maak dan werk van een nieuwe job. Robert Half kan je hier zeker bij begeleiden. De pandemie hoeft dus zeker niet alleen maar negatief te zijn.

Zoek terug toenadering tot je collega’s

Het vele thuiswerk was het voorbije jaar niet echt bevorderlijk voor de teamspirit. Het is dan ook een goed idee om de komende maanden extra in te zetten op een goede band met je collega’s. Voorlopig gelden er nog afstandsregels, maar dat verhindert niet dat je met je collega’s eens kan gaan wandelen tijdens de lunch, of in een beperkt groepje iets kan gaan drinken op een terras. Maak ook ruimte voor een goed gesprek. Het is een heftige periode geweest, en je emoties hierover delen met je collega’s kan wonderen doen.

Meer tips ontvangen?

Inschrijving nieuwsbrief

Gelieve uw Voornaam in te vullen.
Gelieve uw Email in te vullen.

Duid aan welke informatie voor u het meest relevant is:*

Selecteer minimaal één optie.

Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt en welkom.

Meer blogposts...