Naar deze vaardigheden is veel vraag in de administratieve sector

Geplaatst door Robert Half op 09/10/2019

Of je nu zelf op zoek bent naar een administratieve job of op zoek bent naar personeel, het werkt altijd in je voordeel als je op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Zo bleek uit onderzoek dat we deden voor onze jaarlijkse salarisgids dat er binnen de administratieve sector een groot tekort is aan bepaalde (administratieve) vaardigheden. Wij lijsten ze voor je op.

Meest gevraagde technische skills

Systemen zoals ERP (Enterprise Resource Planning) en payrollsystemen worden steeds belangrijker binnen bedrijven. En ook voor het verwerken van dossiers is steeds vaker kennis van bepaalde systemen vereist. 

Voor veel administratieve jobs is ervaring met systemen als MS Office en ERP-software (SAP, Navision, ...) daarom een vereiste. Het is voor veel werkgevers echter moeilijk om mensen te vinden die met deze systemen kunnen werken. Het kan dus zeer interessant zijn om jezelf hierin bij te scholen of om je medewerkers naar een training te sturen zodat ze met (een van) deze systemen leren werken.

Tekort aan talenknobbels

Naast deze technische skills is er ook veel vraag naar mensen die meerdere talen spreken, zeker bij bedrijven die in heel België of die ook in buurlanden actief zijn. Een talenknobbel is dus misschien geen administratieve vaardigheid op zich, maar voor veel administratieve functies is het wel een groot pluspunt. 

Het gaat dan in de eerste plaats om de talen Nederlands, Frans, Duits en Engels. Maar ook naar Spaans is bijvoorbeeld veel vraag binnen de logistieke sector. 

Wil je zelf een nieuwe taal leren? Ontdek hier welke manier van leren het beste bij jou past.

Belangrijke soft skills voor administratieve jobs

Wie werkzaam is in de administratieve sector moet naast het beheersen van technische skills en verschillende talen ook nog eens uitblinken in een aantal soft skills. Binnen de meeste administratieve functies heb je immers regelmatig contact met collega’s en klanten. 

Uit ons onderzoek blijkt dat er, wanneer het gaat om administratieve jobs, vooral vraag is naar deze 4 soft skills:

  • communicatieve vaardigheden,
  • probleemoplossend denken,
  • commerciële ingesteldheid,
  • zelfstandigheid.

En wat zijn die administratieve vaardigheden waard?

Gezien de brede set aan vaardigheden die tegenwoordig van administratieve medewerkers gevraagd worden, is het niet verrassend dat de lonen binnen deze sector gestegen zijn. Ben je benieuwd naar de gemiddelde lonen binnen de administratieve sector? Ga dan naar onze Salarisgids!

Meer blogposts...