8 redenen om een executive searchspecialist onder de arm te nemen

Geplaatst door Robert Half op 09/06/2022

Jeff Bezos stapte recent op als CEO bij Amazon. Niet alleen was hij de oprichter van het bedrijf, hij was ook jarenlang hét gezicht ervan. Geen simpele taak om zo’n zwaargewicht op te volgen. Een foute aanwerving in het managementteam kan desastreuze gevolgen hebben. Het is een ware kunst om gekwalificeerde, performante leidinggevenden te vinden, en de zoektocht naar de juiste kandidaat kan enorm lang en complex zijn. De negatieve impact van een openstaande leidinggevende functie op het succes van uw bedrijf en het welzijn van een volledige afdeling kan groot zijn. 

Om een doordachte beslissing te kunnen nemen, leest u hier waarom het interessant kan zijn om een beroep te doen op een 'retained' executive searchbureau om het ideale talent voor uw seniorfuncties te vinden.

Wat zijn de uitdagingen in het opvolgingsproces?

Het proces om een opvolger klaar te stomen voor een leidinggevende functie binnen de onderneming, komt met heel wat uitdagingen. Zo moeten de verwachtingen van de medewerker en het bedrijf op elkaar afgestemd zijn. Ze moeten allebei hetzelfde tempo nastreven, anders leidt dat onvermijdelijk tot frustratie bij de betrokken partijen. Professionals die hun ambities niet kunnen waarmaken binnen hun bedrijf, zijn immers geneigd om elders aan de slag te gaan. Een andere uitdaging zijn plotse veranderingen, wat niet ongewoon is in een bedrijfsomgeving. Zelfs met een adequate planning kunnen onverwachte gebeurtenissen roet in het eten gooien en de zoektocht naar een opvolger bemoeilijken.

Wat is een executive searchbureau?

Een executive searchbureau is een rekruteringsbedrijf dat gespecialiseerd is in de selectie van hooggekwalificeerde kandidaten voor leidinggevende functies. Het verschil met uitzendbureaus zit in de manier waarop de kandidaten worden gezocht en de mate waarin met de klant wordt samengewerkt.

Omdat ze 'retained' zijn, werken executive searchbureaus exclusief samen met de klant. Daarbij nemen ze de tijd om het bestaande talent van het bedrijf te analyseren en de bedrijfscultuur en verschillende aspecten van de functie te leren kennen.

Retained rekruteringsbedrijven maken doorgaans gebruik van geavanceerde doorlichtingsmethodes. Hoe lang de werknemer in functie blijft en hoe groot zijn bijdrage aan het bedrijf is voor hen doorslaggevend voor het succes van een plaatsing.

Waarom samenwerken met een retained executive searchbureau?

De prijs van een retained rekruteringsbedrijf is doorgaans hoger dan die van een uitzendkantoor. Voor u een beslissing neemt, is het dan ook zinvol om te weten wat u krijgt voor de prijs die u betaalt.

1) Toegang tot een hoogwaardig netwerk van leidinggevende professionals

Als u al uw doorverwijzingen en netwerkconnecties hebt gebruikt en geen kandidaat hebt gevonden die aan alle criteria voldoet, is het wellicht tijd om een executive searchkantoor in te schakelen. Veel retained rekruteringskantoren beschikken over een wereldwijd netwerk in diverse sectoren, waardoor ze toegang hebben tot een talentpool die veel uitgebreider, exclusiever en van hogere kwaliteit is.

2) Sommige functies zijn te belangrijk om niet in te investeren

De consequenties van een slechte aanwerving in een leidinggevende functie zijn enorm. De beste executive searchbureaus weten precies over welke vaardigheden iemand moet beschikken voor een functie op C-level en kunnen doeltreffend de juiste interne of externe kandidaat selecteren.

3) U beschikt niet over de interne capaciteit

De cv's van kandidaten grondig analyseren neemt veel tijd in beslag. Vaak worden ze vanwege tijdsgebrek slechts oppervlakkig bekeken, waardoor er belangrijke details verloren gaan. Rekruteringsbureaus beoordelen elke dag cv's en weten dus precies hoe een sterk cv eruitziet op het gebied van hardskills, softskills en persoonlijkheid.

4) De kenniskloof dichten en meer diversiteit creëren

Wanneer u een functie wilt invullen die nieuw is of niet tot uw vakgebied behoort, kunnen headhunters u uit de nood helpen. Zij beschikken immers over de specifieke vaardigheden om die kenniskloof te dichten. Uit het Leaders 2020-onderzoek van SAP en Oxford Economics is gebleken dat diversiteit een uitdaging is voor senior leidinggevenden en raden van bestuur. Executive searchkantoren screenen alle kandidaten grondig, waardoor er in de hoogste functies meer diversiteit ontstaat en onbewuste interne vooroordelen vermeden worden.

5) U wilt personeel langdurig in dienst houden

In tegenstelling tot een uitzendkantoor dat zijn succes baseert op het aantal aangeworven werknemers, is het succes van een plaatsing bij executive searchkantoren afhankelijk van de bijdrage van de werknemers en hoe lang zij de functie bekleden. Op papier kunnen meerdere kandidaten over de vereiste vaardigheden beschikken, maar een executive searchkantoor is in staat om te bepalen welke kandidaat over het juiste potentieel beschikt voor langdurig succes en wie uiteindelijk zal bijdragen aan de toekomstige groei van het bedrijf.

6) Wanneer discretie van cruciaal belang is

Bepaalde situaties vereisen absolute discretie, bijvoorbeeld het zoeken van een vervanger voor een leidinggevende die zijn functie nog uitoefent. Door die taak uit te besteden hoeft u zich geen zorgen te maken over geheimhouding, maar hebt u wel alle touwtjes in handen en kunt u erop vertrouwen dat een neutrale partij de aanwerving in goede banen leidt.

7) Vermijden dat relaties met partnerbedrijven of concurrenten verzuren

Het inhuren van een executive searchkantoor is een goede manier om te voorkomen dat de relaties met bedrijven waarmee u vaak samenwerkt, geschaad worden, of dat er spanningen ontstaan met een concurrerend bedrijf. Aanwerven uit dezelfde talentpool wordt veel minder complex wanneer u een discrete, onpartijdige externe partij inschakelt.

8) Bedrijfsopvolging om de toekomst van uw C-suite te verzekeren

Om de stabiliteit van een bedrijf te handhaven is het cruciaal om voorbereid te zijn op alle mogelijke gebeurtenissen. Werknemers die onverwacht ontslag nemen, kunnen teams immers volledig ontwrichten en ervoor zorgen dat het bedrijf zijn doelstellingen minder vlot bereikt. Een executive searchkantoor inhuren om uw personeel in kaart te brengen is een betrouwbare manier om een beter beeld te krijgen van het talent dat u al in huis hebt en meer te weten te komen over de externe opties die er zijn.

 

Kom meer te weten over Executive Search

Neem contact op met onze afdeling voor de rekrutering van leidinggevende profielen en schakel ons vandaag nog in om snel en efficiënt hoogwaardig talent aan te werven.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Gent, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...