Vrouwen naar de top: hoe het glazen plafond stilaan afbrokkelt

Geplaatst door Robert Half op 09/05/2014

Tal van vrouwenorganisaties wereldwijd voeren al jaren strijd tegen het glazen plafond of de ongelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer.

Nog geen decennium geleden was het vaak vechten tegen de bierkaai, maar vandaag is er stilaan verbetering merkbaar. Toch is er nog werk aan de winkel, zo blijkt uit een onderzoek van Robert Half. De situatie in België gaat er zelfs op achteruit. Zo zakken we van de 19de naar de 24ste plaats in de jaarlijkse Global Gender Gap Index en hinken we achterop ten opzichte van onze buurlanden.

Het glazen plafond: de ‘Mad Men’-jaren zijn voorbij

De wortels van het glazen plafond (glass ceiling) gaan terug naar de jaren tachtig. Amerikanen gebruikten de term om de onzichtbare drempel of het plafond aan te duiden waar vrouwen op stuiten waneer ze een topfunctie ambiëren. ‘Mad Men’ gezien? Dan weet u dat er lang voor de jaren tachtig al sprake was van een glazen plafond ‘avant la lettre’. In de Amerikaanse tv-serie die zich afspeelt in de jaren zestig, klimmen mannen moeiteloos hogerop in de bedrijfshiërarchie. Vrouwen moeten zich tevreden stellen met het huismoederschap of een ondersteunend postje. Gelukkig heeft er tussen de periode van ‘Mad Men’ en 2014 een enorme evolutie plaatsgevonden. Vrouwen kunnen vandaag wél doorbreken naar de top. Denk maar aan Belgische topvrouwen zoals Dominique Leroy (CEO Belgacom), Saskia Van Uffelen (CEO Bull), Sonja Rottiers (CFO Axa Belgium) en Michèle Sioen (voorzitter VBO).

Nog geen drastische kentering

Ondanks bovenstaande voorbeelden is er nog geen sprake van een spectaculaire ommekeer. Het beste bewijs is de Equal Pay Day, die in 2014 op 18 maart viel. Die dag toont aan tot wanneer vrouwen moeten werken om hetzelfde jaarloon te verdienen als mannen: twee maanden en 18 dagen. Sinds de lancering van de telling in 2005 is de Equal Pay Day opgeschoven van 31 maart naar 18 maart in 2014. Een positieve tendens maar geen kentering. Volgende factoren spelen een rol:

  • Bedrijfscultuur: vooroordelen op de werkvloer en een sterke ‘mannelijke’ competitiviteit.
  • Loopbaankeuzes: vrouwen gaan vaker deeltijds werken of kiezen voor ‘zachtere’, minder goedbetaalde sectoren.
  • Balans tussen werk en privé: bedrijven zijn niet altijd even flexibel als het aankomt op, bijvoorbeeld, deeltijds leidinggeven.

Duidelijk meer kansen voor vrouwen met financiële achtergrond

Terwijl de algemene evolutie naar meer vrouwen aan de top behoorlijk langzaam verloopt, zijn er wel degelijk uitschieters. Finance en accounting bijvoorbeeld, zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van Robert Half bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs:

  • Bijna zes op tien (59%) van de ondervraagde CFO’s en financieel directeurs zeggen dat vrouwen enigszins (46%) of aanzienlijk (13%) meer kans maken om te klimmen in de rangorde binnen finance en accounting.
  • Slechts 32% ziet weinig evolutie in vergelijking met een decennium geleden en een kleine minderheid geeft aan dat de kansen enigszins (7%) of aanzienlijk (3%) verminderd zijn.
  • De overgrote meerderheid van de respondenten stelt dat vrouwen dankzij een financiële achtergrond sneller kans maken op een aanstelling in de raad van bestuur (93%) en als CEO van een bedrijf (91%).

Glazen plafond: hoe scoort België?

Doet ons land het nu goed of slecht in vergelijking met andere Europese landen? Wel, 59% van de CFO’s en financieel directeurs zijn van mening dat vrouwen meer kansen krijgen dan tien jaar geleden. Daarmee zitten we op dezelfde lijn als Oostenrijk (61%) en het Verenigd Koninkrijk (59%). Zwitserland doet het dan weer beter (69%), terwijl Nederland slechter (50%) scoort. Toch zijn het vooral Oceanië (76%), Zuid-Amerika (78%) en Azië (80%) die hoge ogen gooien. Nog een weg te gaan dus …

Meer blogposts...