Emotionele intelligentie op het werk

Download het rapport en ontdek:

  • wat emotionele intelligentie is en waarom het belangrijk is voor u
  • het belang van emotionele intelligentie als collega en manager
  • hoe u kan aanwerven op basis van emotionele intelligentie

Download het rapport

Emotioneel intelligent aanwerven

Download het rapport en ontdek:

  • wat emotionele intelligentie is en waarom het belangrijk is voor u
  • het belang van emotionele intelligentie als collega en manager
  • hoe u kan aanwerven op basis van emotionele intelligentie

Download het rapport

Wat is emotionele intelligentie en waarom is het belangrijk voor u?

Emotionele intelligentie speelt steeds vaker een belangrijke rol op de werkvloer, zowel voor werknemers als voor de managers die ze in dienst nemen.

Emotionele intelligentie is het vermogen om zich bewust te zijn van eigen emoties, deze te beheersen en uit te drukken tijdens het werk. Daarbij komt begrijpen hoe anderen op de werkvloer zich voelen en op die manier efficiënter met hen communiceren.

Het belang van emotionele intelligentie als collega en manager

Als manager kan u baat hebben bij het verbeteren van het EI-niveau om uw team te leiden, mensen te ondersteunen en meer verantwoordelijkheid te krijgen.

Maar emotionele intelligentie is niet enkel voor leiders, het is een nuttige eigenschap voor elke stap in een carrière. Mensen die een hoge emotionele intelligentie hebben, zijn betere teamleden. In ons onderzoek worden beter samenwerken, een verhoogde motivatie en sterke netwerkvaardigheden genoemd als positieve gevolgen van een emotioneel intelligent team.

Aanwerven op basis van emotionele intelligentie

Als hiring manager is het dus de moeite waard om EI als een factor te overwegen bij het aannemen van een nieuwe medewerker. 54 procent van de hiring managers zegt dat ze het gevoel hebben dat de meeste werkgevers niet genoeg nadruk leggen op emotionele intelligentie tijdens het aanwervingsproces.

Er zijn een aantal hulpmiddelen die managers kunnen gebruiken om naar de EI van sollicitanten te peilen. In ons onderzoek meende 41 procent van de hiring managers dat ze referentiechecks gebruiken als hulpmiddel bij het bepalen van de EI van een kandidaat, 73 procent gebruikt gedragsgerichte interviewvragen en 32 procent gebruikt persoonlijkheids- of psychometrische tests.

Onze whitepaper ‘Emotioneel intelligent aanwerven’ helpt u verder op weg. In deze whitepaper vindt u een checklist met interviewvragen en -tips om het emotioneel quotiënt van kandidaten te testen.