
Saskia Van Uffelen is CEO van Ericsson BeLux. Ze maakte dit jaar nog de overstap naar de Zweedse telecomspecialist.
Daarvóór was ze aan de slag bij het Franse IT-bedrijf Bull, waar ze in 2008 benoemd werd tot CEO van Bull & CSB Consulting voor België en Luxemburg. In deze opiniebijdrage deelt Van Uffelen haar visie op leiderschap anno 2014.
Loskomen van gebeiteld businesssysteem
Onlangs moesten we bij Ericsson een offerte maken voor een klant, maar meteen hadden drie medewerkers allerlei bezwaren tegen die prijsopgave. Het was een opdracht die we niet gewoon waren, de focus lag verkeerd en we hadden geen protocollen om dat soort prijsopgave op te stellen. We hébben ze gemaakt, op een erg creatieve manier en tegen de oude huisregels in. De kans is nu veel groter dat we de opdracht binnenhalen. Iedereen is CEO van zijn eigen nv, zeg ik dan. Neem de manier waarop je werkt, zelf in handen.
Misschien is dat wel het doel van goed leiderschap: het overschot aan talent dat aanwezig is, gebruiken om een gebeiteld businesssysteem los te kappen en er nieuwe fundamenten op te bouwen. Dit op een manier die vroeger nooit aanvaard zou zijn, maar daarom niet minder goed is. Zo raak je vooruit als organisatie in een verzadigde markt. En zo kunnen je medewerkers ook wat trotser zijn op hun bedrijf in evolutie.
Niet meer roepen hoe het moet
Een HR-manager of people manager is vandaag belangrijker geworden dan een financieel manager. Dat komt omdat er overal meer variatie en ruis op zit: diversiteit in je mensen - de vier generaties door elkaar -, snellere uitwisseling van informatie, de economie die meer op en neer gaat, de globalisering, en ga zo maar door. En dus heeft het voor een leidinggevende geen zin meer ergens boven aan de top te staan roepen hoe het moet. Iedereen voelt zich baas. Ik ben hoogstens het centrale aanspreekpunt.
Leiderschap betekent ook de werkdruk in toom houden en voor je medewerkers de juiste werk-privébalans creëren. Dit kun je bereiken door nieuwe normen te stellen: de job moet worden uitgevoerd, maar waar en wanneer je dat doet, maakt niet uit. Gaat iedereen dan plots thuiswerken? Neen, en het is ook niet verplicht. Je moet zélf een rolmodel zijn en er open over communiceren. Dat je met twee kleine kinderen op woensdagnamiddag wilt thuiswerken, maak je mij niet wijs.
Horizontale promotie
Een burn-out is een draak met zeven koppen. Het komt voort uit een opeenstapeling van stress uit diverse hoeken. Sommigen ervaren stress op de werkvloer, anderen zitten in een scheiding of leven in een nieuw samengesteld gezin. Ik heb het als CEO ook niet allemaal in de hand. Maar ik kan wel toelaten dat je bijvoorbeeld horizontaal promotie maakt (nieuwe functie op eenzelfde hiërarchisch niveau), of dat appreciatie niet samenvalt met de lengte van je titel of de grootte van je bureau.