Je loon bespreken met je collega’s? Vergeet de context niet uit het oog

Geplaatst door Robert Half op 13/09/2023
Geschatte leestijd: 3 minuten

Weinig onderwerpen die op de werkvloer zo gevoelig liggen als het (openlijk) bespreken van je loon met je collega’s. Want hoewel je misschien stiekem wel benieuwd bent naar wat jouw collega’s verdienen, is de kans klein dat je het ook effectief te weten zal komen. Is het een goed idee om openlijk te praten over loon onder collega’s? Wij geven enkele tips om het loongesprek onder collega’s in het juiste perspectief te plaatsen.

Meer dan 4 op 10 Belgische bedienden praat niet over loon

Uit recent onderzoek van Robert Half blijkt dat meer dan 4 op de 10 Belgische bedienden vandaag de dag niet praat over zijn of haar salaris met collega’s. Ze vinden het niet professioneel, denken dat het voor jaloezie zal zorgen of ze voelen zich er gewoonweg niet comfortabel bij om er transparant over te spreken. Van zij die wel over hun salaris praten met collega’s, doet 33% dat niet in concrete termen. Ze vertellen niet exact hoeveel ze verdienen, maar geven wel een bepaalde indicatie. Slechts 1 op de 4 bedienden (24%) zeggen dat hun naaste collega’s exact weten hoeveel ze verdienen.

Opvallend is wel dat jongere medewerkers er wel vaker voor openstaan om het open gesprek hierover aan te gaan. 62,4% van de Belgische bedienden jonger dan 34 jaar vindt het geen probleem om tegen collega’s te zeggen hoeveel hij of zij verdient. Onder hen vertelt 1 op 4 exact hoeveel hij of zij verdient. Een interessante trend, want is praten over loon een maatschappelijk fenomeen aan het worden waarbij het een algemene trend wordt om openlijk te praten over loon over alle leeftijdsgroepen heen, of is het toch eerder leeftijdsgebonden, en eigen aan de jongere generatie? Dat zal de toekomst uitwijzen.

Wat je niet mag vergeten wanneer je over je loon praat

Lonen vergelijken met collega’s is een manier om een soort benchmark te hebben over wat er mogelijk is, maar pin je niet vast op het bedrag dat een collega meer verdient als jij, want dat zal alleen maar zorgen voor frustraties en ontevredenheid. Wanneer je het gesprek met je collega aangaat, hou dan volgende zaken zeker in je achterhoofd:

1. Achtergrondinformatie

Als je hoort dat een collega in een soortgelijke rol plots meer lijkt te verdienen dan jij, probeer dit dan te kaderen. Je collega heeft misschien meer jaren ervaring, werkt langer in de organisatie, heeft een hele gerichte specialisatie of heeft doorheen de jaren promotie gemaakt op basis van zijn of haar prestaties. Dat kan op het eerste zicht oneerlijk lijken, maar probeer het dan ook altijd te hebben over het ‘waarom’ achter het loonsverschil.

2. Je loonevolutie

Als je collega meer verdient, kan dat de perfecte gelegenheid zijn om een open gesprek aan te gaan met je manager over je loonevolutie binnen je rol en binnen het bedrijf: waar sta je vandaag, waar kan je naartoe groeien en wat moet je daarvoor bereiken.

3. Je manager

Hét belangrijkste in loongesprekken: je manager. Voel je je opzij geschoven door het hogere loon van een collega, of ben je benieuwd waarom jij aan je huidige loon werkt, ga dan het open en constructieve gesprek aan met je manager. Hij of zij is de geschikte persoon om je de nodige en transparante informatie te verschaffen over de gebruikelijke salarisschalen in het bedrijf en waar jij je hierop bevindt. Je peers beschikken niet over deze informatie en zullen je dus mogelijks een vertekend beeld geven van de realiteit.

Hoeveel zou ik moeten verdienen of aanbieden?

Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en office support, financiën en boekhouding, IT, legal en project- en interimmanagement.

Meer blogposts...