Bedrijven hebben steeds meer nood aan flexibele en multi-inzetbare administratieve, HR en office support professionals. Deze medewerkers spelen een belangrijke rol in de goede werking van de organisatie. Wat zijn de meestgevraagde profielen, over welke vaardigheden moet je beschikken en op welk salaris kan je rekenen? Je leest het hier.
De bedrijfswereld wordt complexer en het aantal regels en wetten waaraan voldaan moet worden neemt toe. Reken daarbij een aantal opeenvolgende crisissen (coronacrisis, oorlog in Oekraïne, financiële en energiecrisis) en het is geen verrassing dat tal van bedrijven vacatures hebben voor ondersteunend personeel. Als administratief of office support medewerker ben je een spilfiguur in het bedrijf. Je hebt een gevarieerde job met veel verantwoordelijkheid en klantencontact. Jouw werk draagt bij tot de goede werking van de organisatie. Er is sprake van een shift in functies, bijvoorbeeld receptionisten die ook administratieve taken op zich nemen.
De vraag naar ondersteunende medewerkers is het grootst in manufacturing, logistiek, retail, food en de bouwsector. De meestgezochte profielen in administratie en office support zijn Customer Service Agent, Office Assistant, Order Administrator, Administrative Employee en Logistics Administrator. Om personeelstekort en de hoge nood aan versterking op te vangen, staan werkgevers open voor ‘atypische’ profielen die niet over het diploma of de ervaring beschikken die doorgaans gevraagd worden. Eén ding is zeker: er is veel werkzekerheid voor wie kiest voor een ondersteunende job.
Naast administratieve en office support profielen is er een grote vraag naar HR-medewerkersDe meestgezochte specialisten zijn Payroll Officers, HR Officers, HR Business Partners en HR Managers. De focus ligt vaak op harde human resources en op projectmatig werken. De HR-afdeling wordt niet langer beschouwd als een louter ondersteunende dienst maar als een essentieel onderdeel van de totale bedrijfsstrategie. Naast het aantrekken, aanwerven en verlonen van medewerkers houdt het HR-personeel zich steeds meer bezig met opleiding & ontwikkeling, compensations & benefits, onboarding, retentiemanagement, productiviteit, veranderingsprocessen, bedrijfscultuur… Bedrijven zijn op zoek naar veelzijdige HR-medewerkers die over voldoende brede skills beschikken.
Door de technologische evolutie verlopen steeds meer HR-gerelateerde taken geautomatiseerd, bijvoorbeeld payroll en rapporteringen. Er wordt verwacht dat dit de komende jaren nog zal toenemen door de opmars van AI. HR-processen met het grootste automatiseringspotentieel zijn werving en selectie, onboarding, afwezigheidsbeheer en performance management. Leergierigheid en aanpassingvermogen om te leren omgaan met nieuwe technologieën behoren tot het standaard eisenpakket van bedrijven voor HR-personeel. Ook administratieve en andere kantoortaken worden geautomatiseerd om processen op elk bedrijfsniveau efficiënter en gestroomlijnder te laten verlopen.
In de war for talent is het niet makkelijk voor bedrijven om kandidaten te overtuigen om voor hen te kiezen. Daarom worden er vaak hoge lonen geboden, ook voor starters. Het gemiddelde startloon voor een administratief medewerker ligt op 2.324 euro. Flexibiliteit behoort tot het standaard verwachtingspatroon van kandidaten, net zoals bij voorkeur minimaal 1 à 2 dagen telewerk per week, ADV-dagen en vrij te kiezen verlof. Daarnaast hechten ze veel belang aan extralegale voordelen. Werkgevers die verzekeringen (tandverzekering, ambulante verzekering, gewaarborgd inkomen), een flexibel inkomensplan en/of een bonus bieden bovenop het loonpakket, hebben een streepje voor.
Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en office support, financiën en boekhouding, IT, legal en project- en interimmanagement.