Loods jouw bedrijf vlot de zomer door: denk nu al aan extra medewerkers

Geplaatst door Robert Half op 24/04/2023
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De zomervakantie is in de meeste bedrijven vaak een rustigere periode, met veel medewerkers die op vakantie vertrekken. Maar u verliest de thuisblijvers beter niet uit het oog. Zij dienen immers de workload op te vangen tijdens de afwezigheid van collega’s. Als bedrijfsleider of HR-verantwoordelijke is het daarom belangrijk om de nodige vervanging te voorzien. De manier bij uitstek? De aanwerving van jobstudenten of tijdelijke werkkrachten.

Heb je voldoende bezetting deze zomer?

Om te weten hoeveel extra medewerkers je deze zomer nodig hebt, moet je natuurlijk zicht hebben op wie wanneer afwezig zal zijn. Dat kan dit jaar een uitdaging zijn. Tal van medewerkers kijken immers de kat uit de boom, in afwachting van eventuele reisversoepelingen.

Vraag je medewerkers om zo snel mogelijk door te geven wanneer ze vakantie zullen nemen. Zo kan je zowel op afdelingsniveau als globaal in kaart brengen waar er onvoldoende bezetting zal zijn en welke profielen je nodig hebt om afwezigheden op te vangen. Dan pas kan je beginnen plannen.

 

Jobstudenten

Traditioneel worden tijdens de zomermaanden heel wat jobstudenten ingezet. Dat hoeft niet te verwonderen. Het betreft flexibele aanwervingen die werkgevers toelaten om snel tijdelijke noden op te vangen. Bovendien kan je als werkgever kiezen uit tal van verschillende profielen.

Zo trek je goede jobstudenten aan

Ook als het op jobstudenten aankomt, moet je je als aantrekkelijke werkgever positioneren. Dat doe je in de eerste plaats met een aantrekkelijke verloning. Wie slechts enkele weken in dienst is, hecht immers minder belang aan de randvoorwaarden. Zet daarnaast ook in de verf welke specifieke ervaringen de jobstudent zal kunnen opdoen. Heel wat studenten zoeken immers vakantiewerk dat relevant is voor hun cv. Is jouw bedrijf gemakkelijk te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer? Dan is ook dat een troef.

Enkele aandachtspunten

Hoewel je jobstudenten op een flexibele manier kan aanwerven, zijn er toch enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Zo controleer je het best op voorhand hoeveel uren de student al gewerkt heeft tijdens het lopende kalenderjaar. Het is immers zo dat studenten maximaal 600 uur mogen werken per jaar als ze willen genieten van een verminderde sociale bijdrage. Studenten kunnen hun saldo arbeidsdagen tegen verminderde solidariteitsbijdragen eenvoudig raadplegen op de RSZ-website.
  • Stel in ieder geval een arbeidsovereenkomst voor studenten op.
  • Bezorg de student een exemplaar van het arbeidsreglement, ook al is hij of zij maar kort in dienst.

 

Tijdelijke werkkrachten

Om bepaalde, specifieke profielen te vervangen, is er soms iets meer ervaring en expertise nodig dan een jobstudent kan bieden. Denk maar aan sommige accountant-profielen of functies op managementniveau. Ook voor vervangingen op langere termijn, bijvoorbeeld om een ouderschapsverlof op te vangen, zijn jobstudenten minder aangewezen. Interim-werkkrachten zijn dan de ideale oplossing. Tijdelijke werkkrachten kunnen flexibel ingezet worden voor een vooraf bepaalde periode en zijn snel inzetbaar voor projecten, zodat jouw deadlines kunnen gehaald worden. De continuïteit van je onderneming wordt op die manier gegarandeerd. Bovendien kan je door het inzetten van tijdelijke werkkrachten testen welk vlees je in de kuip hebt. Past iemand volledig binnen de bedrijfscultuur en levert hij of zij uitstekend werk? Dan behoort een vaste aanstelling misschien tot de mogelijkheden.

Twijfel je tussen de aanwerving van jobstudenten of tijdelijke medewerkers? Of weet je niet goed hoe je de beste talenten kan aantrekken? Robert Half adviseert je graag. Contacteer ons vrijblijvend.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Brussel, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...