Marketing assistent

Wat doet een Marketing assistent?

Een Marketing assistent ondersteunt de marketingafdeling (directeur en medewerkers) bij het organiseren van hun evenementen en reizen, hij neemt deel aan de verschillende projecten en stelt de productcatalogi op.

De Marketing assistent is ook bekend als Marketingafdeling medewerker of Marketing Officer. De taken zijn vergelijkbaar met die van een Assistent communicatie, waardoor de twee functies soms met elkaar verward worden.

Wat zijn de taken van een Marketing assistent?

De taken van een Marketing assistent zijn gevarieerd en hangen af van de structuur van het bedrijf. Hij ondersteunt alle medewerkers van de marketingafdeling door het aanbod van producten en diensten op te volgen en zo een product/servicecatalogus op te stellen, terwijl hij regelmatig de bestellingen, de leveringen en de productie opvolgt.

Daarnaast houdt hij toezicht op de planning door de agenda's van zijn managers op te maken, reizen in te plannen en afspraken te organiseren. De Marketing assistent neemt deel aan de lancering van een product of dienst waarbij hij aan concurrentiebewaking doet en marktonderzoeksanalyses uitvoert.

De Marketing assistent is ook verantwoordelijk voor de telefonie (met klanten, leveranciers, etc.), hij neemt soms deel aan verkoopvergaderingen en zoekt leveranciers.

Wat zijn de vaardigheden en kenmerken van een Marketing assistent?

  • Overweg kunnen met tools voor kantoorautomatisering (MS Office, voicemail, etc.)
  • Vlotte beheersing van het Frans en Engels is essentieel, kennis van andere talen wordt enorm gewaardeerd.
  • Goede kennis van marketing
  • Overweg kunnen met grafische ontwerpsoftware (Photoshop, Illustrator, InDesign) kan een pluspunt zijn
  • Goede interpersoonlijke vaardigheden hebben
  • Goede analysevaardigheden hebben en samenvattend kunnen denken
  • Zich comfortabel voelen aan de telefoon

Welke opleiding is nodig om Marketing assistent te worden?

Een Marketing assistent heeft doorgaans een bachelordiploma in Marketing behaald, maar andere trajecten zijn ook overweegbaar.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Marketing assistent?

De Marketing assistent kan, afhankelijk van zijn ambities, doorgroeien naar een functie als Product Manager, Research Manager, of zelfs Marketing Manager of Digital Project Manager.

Jobs die lijken op Marketing assistent: Aankoop-assistent, Administratief medewerker, Commercieel administratief medewerker, Logistiek medewerker.