Jobcrafting: wanneer je je job zelf kan samenstellen

Geplaatst door Robert Half op 07/06/2023
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Met jobcrafting kan je je job zelf vormgeven en structureren. Je maakt meer ruimte voor taken, rollen en relaties die je energie geven, terwijl je je energievreters achterwege laat. Dit zorgt voor een hogere jobtevredenheid en meer betrokkenheid. Werknemers die hun job als betekenisvol ervaren, voelen zich bovendien beter op de werkvloer én in hun privéleven.

Wat is job crafting?

Job crafting betekent dat je jobinhoud wordt aangepast aan je eigen kennis, vaardigheden, interesses en behoeftes. Het kan gaan over aanpassingen in taken, rollen, werkrelaties of zelfs je manier van denken. Let op: job crafting betekent niet dat je enkel nog taken doet die je leuk vindt. Het gaat erom dat je een balans vindt tussen energiegevers en energievreters, waardoor je motivatie een boost krijgt.

Ben je niet tevreden over je job en denk je eraan om ander werk te zoeken? Overweeg om eerst met je werkgever te bekijken of jobcrafting mogelijk is. Als je je job kan ‘heruitvinden’ zodat hij beter bij je past, hoef je misschien niet te gaan solliciteren.

Verschillende soorten job crafting

Er bestaan verschillende manieren om aan job crafting te doen.

  • Taakcraften

Bij taakcraften wordt het takenpakket aangepast. Dat kan gaan over het aantal, de grootte en het type taken. Denk aan betekenisvolle taken toevoegen, belastende taken afstoten of delen met collega’s, of versnipperde taken samenvoegen.

  • Relationeel craften

Relationeel craften heeft betrekking op de relaties en interacties die je hebt op het werk, zowel binnen als buiten de organisatie. Nieuwe werkrelaties worden aangegaan of bestaande worden stopgezet.

  • Cognitief craften

Bij cognitief craften denk je na over de betekenis en het doel van je job, om zo je kijk erop te veranderen. Doordat je negatieve kantjes vanuit een ander perspectief bekijkt, leer je je functie weer waarderen. In plaats van bijvoorbeeld je job enkel te zien als ‘iets om geld mee te verdienen’, krijg je het gevoel dat wat je doet er écht toe doet.

  • Contextueel craften

Bij contextueel craften worden de werkplek, de werktijden of de omgeving aangepast. Je kan bijvoorbeeld enkele dagen per week thuis werken, of deeltijds beginnen werken voor een betere balans werk-privé.

  • Jobcrafting op teamniveau

Ook binnen een team is jobcrafting mogelijk. De teamleden bekijken samen of de taken anders verdeeld kunnen worden, volgens ieders interesses en sterktes. Het kan hier ook gaan over relationeel, cognitief en contextueel craften.

Houding van de werkgever

Een werknemer kan uiteraard niet zomaar alle taken of relaties afstoten waar hij/zij niet gelukkig van wordt. Het spreekt voor zich dat jobcrafting niet mogelijk is zonder de steun van de werkgever en de collega’s. Maar gezien de positieve effecten ervan, is het verstandig om het als leidinggevende in te zetten op jobcrafting en het te stimuleren. Jobcrafting is bottom-up, wat meer aanslaat bij werknemers dan veranderingen in taken of functies die top-down worden doorgevoerd.

Jobcrafting geeft werknemers meer autonomie, verantwoordelijkheid en controle over hun werk. Dit zorgt voor meer energie en motivatie op de werkvloer. Daarnaast geeft het een betere balans tussen werk en privé. Kortom, een win-win situatie voor iedereen. Daar kan een werkgever toch alleen maar van dromen?

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Meer blogposts...