Doeltreffend netwerken

netwerkenContact zoeken met andere professionals kan heel wat carrièremogelijkheden aan het licht brengen op kaderniveau die niet noodzakelijk openbaar gemaakt worden. Hierbij enkele tips om veelvoorkomende fouten te vermijden bij het netwerken. Een fout is immers snel gemaakt, zeker als u al een tijdje niet meer hebt geoefend.

Een actief netwerk vormt de sleutel tot een succesvolle carrière. U kunt zich immers niet veroorloven om plots als werkzoekende geen contactpersonen of referenties te hebben. Als u over een netwerk beschikt met gevestigde connecties vindt u ongetwijfeld gemakkelijker werk.

Hierbij enkele veelvoorkomende fouten bij het netwerken en tips om ze te voorkomen:

 1. Evenementen voor professionals niet zelf bijwonen.
  Als u niet zelf de verantwoordelijkheid neemt om deel te nemen aan deze evenementen, maar uw collega’s er vaak mee opscheept, dan loopt u het risico dat u belangrijke netwerkkansen laat schieten. Maak een inspanning om zo veel mogelijk zelf deel te nemen aan bijeenkomsten van professionele verenigingen.
 2. De receptie niet bijwonen die voorafgaat aan een evenement.
  Kom tijdig aan zodat u een babbeltje kunt slaan met andere gasten of met de sprekers vooraleer het evenement begint. Bekijk de registratietabel om te zien wie reeds is aangekomen en ga op zoek naar de mensen die u wenst te ontmoeten.
 3. Een beperkt aantal mensen aanspreken.
  Breid uw netwerk uit zodat het professionals van verschillende niveaus omvat en niet alleen mensen met uw ervaring. Ga ook op zoek naar contactpersonen buiten uw vakgebied. U weet immers nooit wat zij u kunnen bieden.
 4. Niet inzien dat netwerken ook elders kan.
  Netwerken doet u niet alleen tijdens evenementen voor professionals. Maak een inspanning om tijdens sociale bijeenkomsten zoals sportevenementen of eindejaarsfeestjes minstens drie nieuwe personen aan te spreken. Vergeet uw visitekaartjes niet!
 5. Niet duidelijk maken wat u precies zoekt.
  Wees eerlijk. Als u hulp wenst bij uw zoektocht naar werk, laat dat ook duidelijk blijken. Bereid een salespraatje van 15 seconden voor. Uw gesprekspartner zal uw eerlijkheid op prijs stellen en zal u ook beter kunnen bijstaan.
 6. Te agressief overkomen.
  Het is belangrijk om regelmatig te communiceren met de contactpersonen in uw netwerk, maar stoor hen niet té vaak, want dat komt agressief over.
 7. Relevante informatie niet opschrijven.
  Nadat u een nieuwe contactpersoon hebt ontmoet en visitekaartjes hebt uitgewisseld, maakt u best enkele notities op de achterkant van zijn of haar visitekaartje. Zo bent u zeker dat u niets vergeet.
 8. Geen waardering tonen.
  Laat mensen altijd weten dat u hun hulp op prijs stelt. Een kaartje of e-mail om hen te bedanken volstaat.
 9. Opgeven.
  Ook al kunt u geen ontmoeting regelen met de mensen die u verder op weg kunnen helpen, u moet toch uw netwerk onderhouden en positief blijven denken. Deze aanpak leidt op termijn zeker naar nieuwe kansen.

Netwerken met collega’s heeft ook nog een bijkomend voordeel: u schept nieuwe carrièremogelijkheden. Ook als u niet op zoek bent naar een job, houdt u toch contact met collega’s in uw vakgebied. Zo kunt u brainstormen over strategieën en beste praktijken uitwisselen. Het resultaat: u blijft steeds competitief

 

 

Deze pagina delen