Salaris

Verdien ik een hoger salaris: checklist

Als je al een tijdje in dienst bent, is de kans groot dat je al voor langere tijd hetzelfde salaris ontvangt aan het einde van de maand. Ben je benieuwd of jouw salaris na een aantal jaren in dienst te zijn nog steeds eerlijk is en of je misschien meer kan verdienen voor de werkzaamheden die jij uitvoert? Lees dan in dit artikel welke stappen je kunt volgen om te achterhalen of jij meer kan of zelfs moet verdienen voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden.

1. Gebruik een salariswijzer of looncalculator

De beste manier om te controleren of je een hoger loon moet verdienen, is door eensalarisgids of looncalculator voor loon berekenen te raadplegen. In een salarisgids krijg je meer informatie over de standaard salarissen binnen jouw branche en door een looncalculator te gebruiken kun je eenvoudig uitrekenen wat een eerlijk loon zou zijn voor jouw branche, werkzaamheden en ervaring. Kom je er bij het berekenen van jouw loon achter dat je relatief weinig verdient, dan betekent dit dat je een hoger salaris zou moeten verdienen en moet onderhandelen om jouw verdienste hoger te krijgen. En omdat het aantal jaren ervaring vaak ook meegenomen wordt bij het maken van een loonberekening, is dit zeker een goede manier om te ontdekken of je een eerlijk loon verdient.

2. Ga het gesprek aan met mensen uit de branche

Een andere manier om te achterhalen of je meer zou moeten verdienen, is door het gesprek aan te gaan met mensen uit de branche waar je werkt of gaat werken. Probeer subtiel te achterhalen wat zij verdienen en vergelijk dit bedrag met het loon dat jij krijgt. Willen mensen niet vertellen wat ze verdienen, dan kun je vragen wat ze in het verleden hebben verdiend. Vaak zijn mensen niet zo open over het loon dat ze nu verdienen, maar wel over het loon dat ze hebben verdiend.

3. Neem contact op met recruiters

Heb je jouw loon gecontroleerd door middel van een salarisgids en een looncalculator en heb je mensen in de branche naar hun loon gevraagd, maar wil je een nog beter beeld over een eerlijk bedrag voor jouw loon? Dan kun je ook contact opnemen met recruiters. Recruiters kennen de markt beter dan wie dan ook en kunnen je eenvoudig een beeld geven van het loon dat je (minimaal) hoort te verdienen in een bepaalde functie en voor een bepaald aantal jaren ervaring binnen een functie en branche.

Verdien je een hoger salaris?

In de meeste gevallen bieden werkgevers hun bestaande werknemers een eerlijk loon met oog op de werkzaamheden die zij verrichten en de ervaring die zij hebben. Toch kan het voorkomen dat je na het doorlopen van de drie stappen van de checklist ontdekt dat je eigenlijk veel minder verdient dan je zou moeten verdienen. Is dit inderdaad het geval? Je kan dan eventueel een gesprek aan gaan met jouw werkgever en je probleem voor leggen. Het kan dan zijn dat je vervolgens kan onderhandelen met jouw werkgever om het bruto loon of de secundaire arbeidsvoorwaarden wat positiever in te steken, zodat je meer verdient of bijvoorbeeld meer betaalde vakantiedagen krijgt.

Deze pagina delen