Een carrière als hoofdboekhouder iets voor jou?

Geplaatst door Robert Half op 17/05/2023
Geschatte leestijd : 4 minuten

Een gestructureerde boekhouding geeft inzicht in de financiële situatie van een bedrijf, waardoor de juiste beslissingen kunnen genomen worden. Als hoofdboekhouder ben je de eindverantwoordelijke voor de boekhouding van de onderneming waar je werkt. Wat doet een hoofdboekhouder precies, wat is zijn of haar profiel en hoeveel bedraagt het salaris? We zetten het op een rijtje.

Wat doet een hoofdboekhouder?

Als hoofdboekhouder sta je aan het hoofd van de boekhoudkundige teams van het bedrijf of de groep waar je werkt. Je draagt de eindverantwoordelijkheid voor de volledige boekhouding en rapporteert aan de CFO of aan finance manager.

Het takenpakket van een hoofdboekhouder

Als hoofdboekhouder heb je een gevarieerd takenpakket:

 • Je stuurt het team van boekhouders aan en controleert alle financiële en fiscale verrichtingen die zij uitvoeren.
 • Je analyseert en controleert de cashflow, het afsluiten van de rekeningen op kwartaal-, maand- en jaarbasis, en het finanieel resultaat van het bedrijf.
 • Je bent verantwoordelijk voor de opvolging van de begroting en het financieringsplan van de onderneming. Je onderhoudt nauw contact met de bank(en) om op de hoogte te blijven van veranderingen. Je staat ook in voor de onderhandelingen met de bank(en).

Hoofdboekhouder is een uitdagende en afwisselende job met veel verantwoordelijkheden en toekomstperspectief. Je kan op termijn doorgroeien tot financieel directeur (CFO) of consolidation director.

Over welk diploma en vaardigheden moet een hoofdboekhouder beschikken?

Als hoofdboekhouder moet je minstens een bachelordiploma behaald hebben in boekhouding (optie management of fiscaliteit). Veel hoofdboekhouders beschikken over een masterdiploma met financiële focus, zoals handelswetenschappen of economische wetenschappen. Andere diploma’s zijn ook mogelijk, mits een specialisatie in finance of accounting. Gezien je grote verantwoordelijkheid en sleutelrol als hoofdboekhouder, moet je minstens 7 jaar ervaring hebben voor je aan de slag kan in deze veeleisende functie.

Naast het juiste diploma worden de volgende vaardigheden en kennis verwacht van een hoofdboekhouder:

 • Beheersing van boekhoudkundige technieken en tools (wettelijke consolidatie, financiële analyse en rapportering, belastingen, payroll…)
 • Grondige kennis van nationale en internationale fiscale en juridische normen en wetgeving (IAS/IFRS, SOX, UK-US GAAP,…)
 • Passie voor cijfers en financieel rekenwerk
 • Perfecte kennis van (boekhoudkundige) IT-systemen (MS Office, MS Dynamics, SAP, Oracle, Cognos, Hyperion, JD Edwards…)
 • Sterke analytische vaardigheden en een goed ontwikkeld samenvattend denkvermogen
 • Vlotte professionele beheersing van Nederlands, Frans en Engels
 • Goede people management skills om een team van boekhouders mee aan te sturen en te begeleiden
 • Een flinke dosis stressbestendigheid

Wat is het salaris van een hoofdboekhouder?

Volgens onze Salarisgids bedraagt het gemiddelde salaris van een hoofdboekhouder €6.300 bruto/maand. Wat je precies verdient, hangt af van je ervaring, je leeftijd en de extralegale voordelen die je werkgever of de sector waarin je werkzaam bent bieden. Denk aan maaltijdcheques, eindejaarspremie, hospitalisatie- of groepsverzekering, smartphone en laptop, woon-werkvergoeding…

Bekijk onze vacatures en vind de job als hoofdboekhouder die jou op het lijf geschreven is

Meer blogposts...