Finance manager: de volgende stap in jouw financiële carrière?

Geplaatst door Robert Half op 12/07/2023
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Heb je al ervaring in de financiële wereld, bijvoorbeeld als hoofdboekhouder of als general ledger accountant, en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan is de job van finance manager misschien wel de perfecte volgende stap op jouw carrièrepad. Wat doet een financieel manager eigenlijk? Welke opleiding en vaardigheden heb je nodig, en wat is het loon van een finance manager?

Wat doet een finance manager?

Als financieel manager sta je aan het hoofd van de financiële afdeling van het bedrijf waar je werkt. Je bent de eindverantwoordelijke voor de financiële administratie en rapporteert aan de financieel directeur (CFO). Zo ziet het gemiddelde takenpakket van een finance manager eruit:

  • Je verzamelt en analyseert alle documenten in verband met de economische activiteiten van het bedrijf, zoals rekeningafschriften en financiële verrichtingen. Die gebruik je om te rapporteren over de financiële situatie van de onderneming, en om te anticiperen op de kasstromen.
  • Je geeft leiding aan het financieel team van het bedrijf en staat in nauw contact met het management en de andere afdelingen. Je onderhoudt ook de relaties met banken en revisoren.
  • Afhankelijk van de structuur en de grootte van de onderneming, word je ingezet om mee te denken over de doelstellingen en strategieën. Met jouw expertise en kennis bepaal je de financieringsbehoeften en stel je herfinancieringsoplossingen voor (bv. leningen, investeringen, garanties…) die de financiële flow garanderen.

Als finance manager krijg je doorgaans veel vrijheid in de manier waarop je de financiële afdeling organiseert en aanstuurt. Je hebt inspraak in de software die gebruikt wordt, bent betrokken bij het aannemen en opleiden van nieuwe medewerkers en bepaalt hoe projecten worden geleid. Kortom, een boeiende job met veel verantwoordelijkheden en variatie. Ideaal voor een financiële professional met al wat kilometers op de teller, die klaar is voor de ‘next step’ in zijn of haar carrière.

Welk diploma en skills heb je nodig als financial manager?

Om aan de slag te gaan als finance manager behaalde je bij voorkeur een masterdiploma met een financiële focus (bv. economische wetenschappen, handelswetenschappen, financieel management). Met een ander diploma kom je ook in aanmerking, mits een specialisatie in finance, boekhouding of management. Gezien de verantwoordelijkheden die de functie met zich meebrengt, wordt er verwacht dat je al enkele jaren ervaring hebt op een financiële afdeling. Daarnaast zijn de volgende vaardigheden belangrijk:

  • Beheersing van boekhoudkundige technieken en tools
  • Grondige kennis van nationale en internationale fiscale en juridische normen en wetgeving
  • Uitstekende kennis van (boekhoudkundige) IT-systemen
  • Grote passie voor cijfers en financieel rekenwerk
  • Sterke analytische vaardigheden en een proactief denkvermogen
  • Vlotte professionele beheersing van Nederlands, Frans en Engels
  • Goede people management skills om het financieel team aan te sturen

Als je grote ambities koestert en voldoende jaren ervaring op je teller staan hebt, is het mogelijk om op termijn door te groeien tot financieel directeur of CFO.

Wat verdient een finance manager?

Volgens onze Salarisgids  bedraagt het gemiddelde brutosalaris van een finance manager €7 081. Wat je exact verdient, is afhankelijk van je ervaring, je leeftijd en de extralegale voordelen die je krijgt van je werkgever of die eigen zijn aan de sector waarin je werkt.

Tot het salarispakket van een financieel manager behoren vaak ook maaltijdcheques, een eindejaarspremie, een hospitalisatie- of groepsverzekering, een smartphone en laptop, een woon-werkvergoeding…

Klaar voor een nieuwe stap in jouw financiële carrière?

Bekijk onze vacatures voor finance managers en solliciteer vandaag nog.

Solliciteer nu

Meer blogposts...