Inzetten op diversiteit, gelijkheid en inclusie loont

Geplaatst door Robert Half op 15/10/2021
Geschatte leestijd: 2 minuten

Net als in de samenleving gaat ook op de werkvloer steeds meer aandacht uit naar diversiteit, gelijkheid en inclusie of DGI. Dat is niet toevallig. Onderzoek toont dan ook aan dat een inclusieve en diverse bedrijfscultuur tot betere resultaten leidt.

Waarom ook jij moet inzetten op DGI

Uit een bevraging van Robert Half blijkt dat de voordelen van een werkomgeving met aandacht voor DGI niet min zijn.

Een creatieve en innovatieve onderneming

Het mag niet verbazen dat een meer diverse groep medewerkers tot meer innovatie en creatieve oplossingen leidt. Verschillende achtergronden, culturen, opleidingen… zorgen voor andere inzichten en denkprocessen. Dat kan jouw onderneming alleen maar ten goede komen. Het geeft je immers een streepje voor op concurrenten die de platgetreden paden blijven bewandelen.

Een aangename werksfeer

Een diverse en inclusieve werkomgeving, waar iedereen gelijk wordt behandeld, draagt absoluut bij tot werktevredenheid. Het houdt immers in dat er aandacht is voor ieders eigenheid en dat er meer empathie getoond wordt, zowel vanuit de directie als tussen collega’s onderling. Wie zich ondersteund en gewaardeerd voelt, levert automatisch betere resultaten.

Een boost voor je bedrijfsreputatie

Diversiteit, gelijkheid en inclusie zijn momenteel ‘hot topics’ in de samenleving. Bedrijven die hierop inzetten, en dit ook tonen aan de buitenwereld, zullen op veel waardering kunnen rekenen bij derden. Het gevolg is dat klanten en potentiële partners jouw organisatie positiever zullen beoordelen.

Een grotere kandidatenpool

Niet alleen klanten en business partners zullen jouw onderneming positiever inschatten, ook potentiële medewerkers zullen getriggerd worden om zich kandidaat te stellen voor openstaande vacatures, of ze zullen zelfs spontaan solliciteren. Een goede werksfeer en een open werkomgeving zijn immers belangrijke ‘selling points’ als het op rekruteren aankomt.

Een verhoogde productiviteit

In een positieve werkomgeving wordt ook harder en beter gewerkt. Medewerkers zullen meer geneigd zijn om eens een tandje bij te zetten. Dat komt uiteraard de productiviteit van de hele onderneming ten goede.

Hoe zet je in op DGI?

Diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkvloer bereik je niet zomaar. Het vergt verschillende maatregelen die tegelijk worden uitgerold. Denk aan inclusieve bewoordingen in vacatures, interne opleidingen rond de DGI-principes en samenwerkingen met organisaties die DGI ondersteunen. Ook kan je extra ondersteuning bieden aan medewerkers die behoren tot een ondervertegenwoordigde groep in de organisatie, of je kan ze inzetten als ambassadeurs. In ieder geval dient de HR-afdeling een plan klaar te hebben om structureel en op verschillende vlakken in te zetten op DGI.

Hoeveel zou ik moeten verdienen of aanbieden?

Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en office support, financiën en boekhouding, IT, legal en project- en interimmanagement.

Meer blogposts...